Zweten tijdens slapen

Of je nu sport, het buiten warm is of je gewoon te veel hebt aangekleed, je verwacht te zweten – soms veel. Als je diep in slaap bent, is dat niet het geval. Als je last hebt van nachtelijk zweten tijdens het slapen, ben je er waarschijnlijk maar al te bekend mee dat je vochtig (of drijfnat) van het zweet wakker wordt. Je hebt waarschijnlijk ook meer dan eens tegen jezelf gezegd: “Dit kan niet normaal zijn.” Het is normaal dat je lichaamstemperatuur schommelt terwijl je slaapt, en soms kan dit leiden tot zweten. Hoewel ze begrijpelijkerwijs vervelend zijn, is nachtelijk zweten soms onschuldig – en er zijn stappen die je kunt nemen om de hoeveelheid zweet tijdens je slaap te verminderen.

Drinken voor het slapen gaan

Een paar drankjes ’s avonds klinkt misschien ontspannend, maar het kan de oorzaak zijn tot een verhoogde lichaamstemperatuur – en dus overmatig zweten tijdens het slapen. Alcohol wordt vaak een ‘depressivum’ genoemd, maar zo simpel is het niet. Alcohol ontspant de luchtwegen, waardoor ademhalen moeilijker kan worden. Daarnaast werkt het ook als een stimulerend middel, omdat het leidt tot een verhoogde hartslag. Beide kunnen je lichaamstemperatuur verhogen. Als je last hebt van nachtelijk zweten, is het aan te raden om alcohol voor het slapen gaan te beperken.

zweten tijdens slapen

Je stressniveau

Je stressniveau kan de oorzaak zijn van overmatig zweten tijdens het slapen. Als je je angstig of gestrest voelt, heb je waarschijnlijk de angst ervaren die komt kijken bij het proberen in slaap te vallen (of weer in slaap te vallen nadat je wakker bent geworden). Een overactieve geest windt je hersenen en lichaam op, wat kan resulteren in zweten. Bouw tijd in om tot rust te komen. Neem voor het slapen gaan een warme douche, vermijd beeldschermwerk en apparaten, of probeer een boek te lezen. Zorg voor een ontspannen sfeer. Zorg voor weinig licht, weinig of zacht geluid en een koele kamer zodat jouw stressniveau zo laag mogelijk is voor het slapen gaan en het zweten tijdens het slapen kan verminderen. 

Slaapkleding en slaapomgeving

Iedereen houdt van een knusse slaapomgeving, maar soms is er een dunne lijn tussen knus zijn en veel oververhitting en dus veel zweten tijdens het slapen. De meest voorkomende reden voor nachtelijk zweten zijn beddengoed, slaapkleding of zelfs een matras dat niet “ademt” Houd je slaapkamer koel. Zet de thermostaat lager en/of gebruik een ventilator. Kleed je luchtig aan om de benen. Kleed je niet te dik aan en kies vocht afvoerende materialen als dat nodig is. Kies lichtgewicht beddengoed. Vermijd fleece, flanel, dons en synthetische vezels. Denk aan jouw matras. Schuimmaterialen kunnen de luchtstroom beperken. Als je je aan deze tips houdt kan het overmatig zweten tijdens het slapen verminderen. 

De medicijnen die je neemt

Sommige medicijnen kunnen de delen van je hersenen beïnvloeden die je lichaamstemperatuur of je zweetklieren regelen. Dit betekent dat deze medicijnen ook nachtelijk zweten kunnen opwekken. Praat met je arts als je last hebt van nachtelijk zweten als gevolg van een medicijn dat je voor een andere aandoening gebruikt. In sommige gevallen kan jouw arts je een alternatieve versie van het medicijn voorschrijven. De soorten medicijnen die in verband worden gebracht met nachtzweten zijn onder andere:

 • Antidepressiva
 • Antiretrovirale middelen
 • Medicijnen voor hormoontherapie
 • Medicijnen tegen hoge bloeddruk
 • Hypoglykemie medicijnen

zweten tijdens het slapen

Je gaat door de menopauze

Je hebt wel eens gehoord van opvliegers, toch? Nou, de menopauze gaat ook gepaard met nachtelijk zweten. Tips voor het verminderen van nachtelijk zweten in de menopauze: Vermijd triggers. Zaken als alcohol, gekruid eten, cafeïne en roken kunnen triggers zijn om te gaan zweten. Houd jouw slaapkamer koel en jouw slaapkleding licht. Pas de thermostaat aan, gebruik ventilatoren, open ramen (als het buiten koud is), draag een ademende pyjama en gebruik lichtgewicht beddengoed. Koel jezelf af door bijvoorbeeld de benen buiten de deken te houden. Als je zwetend wakker wordt, bedek dan je benen, voeten en nek, drink een glas koud water, leg een koel washandje op jouw hoofd of laat koud water over jouw polsen stromen. Overweeg aanpassingen in jouw levensstijl. Gewichtscontrole en stressbeperking kunnen de frequentie of de ernst van nachtelijk zweten verminderen. Praat met je arts als de bovenstaande huismiddeltjes niet helpen om de hoeveelheid nachtelijk zweten tijdens of na de menopauze te beperken. Er zijn enkele medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om nachtelijk veel zweten te verminderen.

Je hebt een onderliggend medisch probleem

In sommige gevallen treedt nachtzweten op als gevolg van een medische aandoening of ziekte. Slapen en zweten zijn beide zeer complexe processen die op veel signalen reageren, en ze kunnen elkaar zeker beïnvloeden. Als je regelmatig badend in het zweet wakker wordt, last hebt van plotseling nachtelijk zweten dat gepaard gaat met gewichtsverlies of als je nachtelijk zweten je belemmert om goed te slapen, dan is het tijd om met je arts te praten. Deze ziektes zijn:

  • Auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis
  • Kanker, waaronder leukemie, lymfeklierkanker en prostaatkanker
  • Depressie
  • Hartaandoeningen
  • HIV/AIDS
  • Hyperthyreoïdie (ook bekend als een overactieve schildklier)
  • Zwaarlijvigheid
  • Prostaatkanker
  • Ernstige infecties, zoals endocarditis en tuberculose
  • Slaapstoornissen, waaronder obstructieve slaapapneu

Zweten tijdens slapen aanpakken?

Beter slapen? Meer energie op de dag? Minder zweten tijdens het slapen? Ga aan de slag met de cursus Perfect slapen in 7 stappen. Voor vragen over dit topic kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl. 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden