Slapeloosheid oorzaken

Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals de manier hoe je leeft, stress of trauma’s. In dit blog informeer ik je over deze oorzaken en waar je allemaal rekening mee kan houden.  

Oorzaken van slapeloosheid – Stress bij volwassenen

De eerste veelgenoemde oorzaak van slapeloosheid is stress. Spanningen houden je alert. Hierdoor wordt het lastig om in slaap te vallen. Spanning kan voortkomen uit ruzies, een te hoge werkdruk, geldzorgen, relatieproblemen en zo zijn er nog tientallen zaken waar spanning door kan ontstaan bij volwassenen. 

Oorzaken van slapeloosheid – Leefgewoontes

De tweede grote oorzaak van slapeloosheid zijn leefgewoontes. Denk hierbij aan roken, koffie drinken of zwarte thee. Door nicotine, cafeïne en theïne blijf je langer wakker. Daarnaast zijn er nog andere typen producten die je beter kan vermijden, zoals:

  • Suikers (frisdranken)
  • Zout eten
  • Te laat eten
  • Te veel eten
  • Actief bezig zijn in de avond 
  • Te veel schermen bekijken voor je gaat slapen (telefoon, tablet, tv)  

Komen bovenstaande oorzaken van slapeloosheid jou bekend voor? 

Slapeloosheid oorzaken

Oorzaken van slapeloosheid – gebeurtenissen / trauma’s

Andere bekende oorzaken van slapeloosheid zijn de traumatische gebeurtenissen. Denk aan ongelukken, inbraken of overlijden van geliefde personen. Dit kan leiden tot chronische slapeloosheid en bijvoorbeeld nachtmerries. 

Oorzaken van slapeloosheid – je leeftijd 

Een van de andere oorzaken die van invloed is op slapeloosheid is jouw leeftijd. Oudere mensen vallen minder snel in slaap. Daarnaast slapen ze minder diep. Als je ouder bent en volwassen bent zal je vaker wakker worden en is je slaapbehoefte lager. 

Oorzaken van slapeloosheid – alcohol

Een van de oorzaken van lichamelijke slapeloosheid waar vaak nog wat verwarring over is, is alcohol. Alcohol helpt je namelijk om in slaap te vallen, maar zorgt daarnaast voor onrustig en licht slapen. De kwaliteit van je slaap is dus slechter. Vaak is het zo dat als je in de avond alcohol drinkt, je je overdag niet uitgerust voelt. Bovendien is het gebruik van een slaapmutsje af te raden. Dit zorgt er op den duur voor dat je steeds meer alcohol nodig hebt om in slaap te vallen. 

Kom niet in een vicieuze cirkel

Let op dat je niet in een vicieuze cirkel komt door de net behandelde oorzaken van slapeloosheid. Een voorbeeld. Overdag concentreer je je slechter en presteer je een stuk minder. Hier ga je in de nacht over piekeren. Ook zie je elke keer meer op tegen het inslapen. Zo ontwikkel je negatief gedrag omtrent slaap en kom je in een vicieuze cirkel terecht. 

Lichamelijke oorzaken slapeloosheid oplossen

Als je jouw slapeloosheid wil oplossen raden we aan om aan de slag te gaan met de 7 stappen methode. Deze aanpak richt ze op de echte lichamelijke oorzaken van slapeloosheid en heeft al tienduizenden mensen geholpen. Je kan de methode risicoloos proberen en krijg je geld terug al je niet tevreden bent. Hierbij een link naar deze  aanpak met meer informatie.

 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden