Slaapproblemen oorzaken

Slaapproblemen, wat zijn hiervan de oorzaken? In dit blog behandelen we vijf veelvoorkomende. Houd er rekening mee en verbeter zo je slaapproblemen. In dit blog staan nog vijf oorzaken van slaapproblemen.

Slaapproblemen de oorzaken – lawaai

Een logische maar toch veelvoorkomende oorzaak voor slaapproblemen is lawaai. Dit kan zijn een partner die snurkt, lawaai dat voorbij komt, buren die veel lawaai maken etc. Zonder dat je het doorhebt wordt je hier tijdens het slapen door gestoord. Zelfs geluiden die zacht zijn kunnen al van invloed zijn op je slaapkwaliteit. Zorg daarom dat de ruimte waarin je slaapt, rustig is. Denk aan oordopjes, dubbel glas, geluiddicht materiaal etc.

slaapproblemen oorzaken

Slaapproblemen de oorzaken – stoppen met roken

De oorzaken van slaapproblemen, stoppen met roken. Iets wat je vooraf niet zomaar zou matchen aan slaap, het is toch weer. 40 tot 50% van de ex-rokers klaagt over slapeloosheid tijdens het stoppen. Hoe sterker de verslaving is, hoe moeilijker het is om te slapen tijdens de ontwenning. Kortom, het nicotinetekort wordt geassocieerd met slaapstoornissen. Stoppen met roken kan er dus voor zorgen dat je slaapproblemen gaat krijgen.

Slaapproblemen de oorzaken – De overgang

Oorzaken van slaapproblemen, de overgang. Door de menopauze kunnen vrouwen last krijgen van slapeloosheid. Dit kan komen door de menopauze of door andere bijwerkingen, zoals opvliegers.

De overgang kan ook leiden tot depressie, angststoornissen, stemmingswisselingen. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn van slaapproblemen. Als je hoofd vol stress zit, wordt het moeilijker om goed te slapen. Hieruit kunnen andere slaapproblemen voortkomen, zoals vermoeidheid, slaperigheid enzovoorts.

Slaapproblemen de oorzaken – Volle maan

Oorzaken van slaapproblemen, volle maan. Voor het kunstmatige licht was enkel de maan de lichtbron in de nacht. De voorouders die buiten sliepen hebben dit licht opgemerkt. Dit heeft door evolutie uiteindelijk geleid tot de mogelijke oorzaak van slaapproblemen. Tijdens studies in laboratoria die verduistert waren, bleek dat de cyclus van de maand invloed uitoefent op de slaap. Een nieuwe dimensie in het bioritme van de mens.

Slaapproblemen de oorzaken – De jetlag

De laatste van de oorzaken van slaapproblemen in dit blog is de jetlag. Als je tijdzones gaat doorkruisen kan dit leiden tot een biologische klok die op hol slaat. Midden in de nacht wakker worden of niet in slaap vallen, iedereen kent dit wel die op reis is. Je interne klok is verstoord. Het duurt een aantal dagen voor je lichaam gewend is aan de nieuwe zone. Geschat is een dag voor iedere tijduurzone die je doorkruis. Dus als je 6 uur verschil in tijd hebt, duurt het zes dagen om in je ritme te komen. Als je van West naar Oost reist geldt dit meer

Dit waren 6 oorzaken van slaapproblemen. Houd er rekening mee en verbeter je slaap. Lees hier meer over 5 andere oorzaken van problemen rondom slaap. Als je nog meer oplossingen wil voor je slaapproblemen, kan je eens kijken op de volgende pagina. Daarnaast staat deze website vol handige artikelen, tips en middelen om je problemen inzake slaap voor eens en altijd op te lossen. Mocht je nog vragen hebben kan je een e-mail sturen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl.