Lichttherapie slaapproblemen

In dit blog alles over hoe lichttherapie middels een bril slaap en stemming kunnen verbeteren.  We gaan het onder andere hebben over:

  • Wat is lichttherapie om beter te slapen?
  • Voor wie is een bril geschikt? 
  • Hoe werkt de bril?
  • Bijwerkingen
  • En nog veel meer 

Lichttherapie bril om beter te slapen 

Brillen voor lichttherapie zien er een beetje futuristisch uit en werpen een blauw licht over de ogen en op het gezicht. Het gebruik van een lichttherapiebril kan nuttig zijn om circadiane stemmings- en slaapstoornissen zoals seizoensgebonden affectieve stoornis, slapeloosheid en jetlag te beheersen. Ze kunnen op een winterochtend een boost van energie geven. Hoe werkt een lichttherapiebril en is deze geschikt voor u? Lees meer over fototherapie, circadiane ritmes en het nut van kunstlicht dat via een bril wordt afgegeven voor verschillende aandoeningen.

lichttherapie slaapproblemen

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie of fototherapie is het gebruik van licht om een ​​medische aandoening te behandelen. Het kan nuttig zijn om problemen te behandelen die optreden wanneer het interne circadiane ritme niet goed is afgestemd op de natuurlijke patronen van licht en duisternis. Dit kan van invloed zijn op uw slaapvermogen, de afgifte van hormonen, waaronder melatonine, en zelfs uw stemming en energieniveau

Lichttherapie kan worden bereikt door goed getimede blootstelling aan zonlicht. Helaas kan het leven en het slapen op noordelijke breedtegraden dit in de wintermaanden moeilijker maken. In sommige gevallen kan een kunstmatige lichtbron nodig zijn.

Er zijn bepaalde medische aandoeningen die buitengewoon goed reageren op deze behandeling, die op verschillende manieren kan worden toegediend.

Lichtbakken versus lichtglazen

Historisch werden lichtbakken gebruikt om kunstmatig fototherapie af te geven. Aanvankelijk vrij groot, is de technologie draagbaarder geworden. In feite zijn er nu verschillende merken lichtbrillen die de taak kunnen uitvoeren.

Voor wie is de lichttherapie bril om beter te slapen?

  • Mensen met winterdepressie / herfstdepressie
  • Mensen met slaapproblemen
  • Mensen met een eetlust die veranderd
  • Bij somberheid 
  • Bij futloosheid
  • Voor mensen die nachtdiensten draaien 

Omstandigheden die op licht reageren

Het circadiane ritme van het lichaam wordt beïnvloed door blootstelling aan blauw licht. Dit deel van het lichtspectrum is aanwezig in volledig zonlicht. Het kan ook worden geïsoleerd en met een lagere intensiteit met gelijkwaardige effectiviteit worden afgegeven.

Bepaalde aandoeningen reageren het best op lichttherapie die via een lichtbril wordt afgegeven.

Lichttherapiebril bij Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) – Ook bekend als winterdepressie, SAD treedt seizoensgebonden op wanneer het gebrek aan licht leidt tot een verslechtering van de stemming. Het kan in verband worden gebracht met meer slaap, gebrek aan initiatief en sociaal isolement, en veranderingen in eetlust en gewichtstoename.

Lichttherapiebril bij Slapeloosheid – Moeilijkheden om in slaap te vallen, kunnen vooral reageren op het gebruik van fototherapie. Blootstelling aan kunstlicht in de avond kan een probleem zijn, maar het gebruik van een lichtbril in de ochtend bij het ontwaken kan helpen om het circadiane ritme weer op één lijn te brengen.

Lichttherapiebril bij Uitgestelde slaapfase-syndroom – Nachtbrakers ervaren deze aandoening die leidt tot zowel moeilijkheden om op een conventioneel tijdstip in slaap te vallen als om ’s ochtends op een vroeger tijdstip wakker te worden. De bedtijden kunnen om 2 uur ’s ochtends of later zijn en het kan zijn dat u midden in de ochtend of zelfs halverwege de dag wakker wordt. Hoewel de aandoening niet noodzakelijkerwijs geassocieerd is met slapeloosheid, kan het zijn dat sociale druk een slaap-waak-timing vereist die niet consistent is met deze genetische neiging.

Lichttherapiebril bij Ochtendslaperigheid – Moeilijkheden om ’s ochtends uit bed te komen als gevolg van slaperigheid kunnen worden verlicht met fototherapie. Licht maakt ons van nature wakker. Het initieert het circadiane waarschuwingssignaal. Consistent gebruik in de ochtend kan helpen om de slaapplaats af te stemmen op de duisternis van de nacht.

Lichttherapiebril bij Jetlag – In de moderne tijd zorgt jetreizen voor een snelle uitlijning van de circadiane ritmes van het lichaam met de patronen van licht en duisternis in de omgeving. Het kan een dag duren voordat u zich aan elke overschreden tijdzone hebt gewend, maar lichttherapie kan ervoor zorgen dat de aanpassing sneller verloopt. 

lichttherapie bij slaapproblemen

Mogelijke bijwerkingen lichttherapie slapen 

Lichttherapie wordt over het algemeen goed verdragen. Als het hinderlijk is, moet het worden stopgezet. Alle waargenomen bijwerkingen moeten verdwijnen zodra de lichte bril niet langer wordt gebruikt. In sommige gevallen kunnen de volgende bijwerkingen optreden: 

  • Hoofdpijn
  • Slapeloosheid
  • Fotofobie
  • Hypomanie

Hoe werkt de lichttherapiebril bij slaapproblemen

Hoe werkt de lichttherapiebril bij slaapproblemen of andere problemen precies? 

1: Je zet de bril op voor 20-40 min
2: De bril schijnt blauw licht in de ogen. Je kan gewoon kijken en een andere activiteit doen, zoals een boek lezen of een huishoudelijke klus.
3: De app geeft aan wanneer je de bril het beste kan gebruiken. Dit is afhankelijk van jouw levensstijl en persoonlijke voorkeur. 

Meer informatie over lichttherapie voor slaapproblemen

Volg deze link voor meer informatie over de lichttherapie bril om slaapproblemen te verhelpen. Voor vragen kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl