Slapeloosheid tips

Slapeloosheid tips, je krijgt ze in deze blog.

‘Ik kan niet slapen, help’. Dat denken mensen die s’nachts wakker liggen. Dit kan leiden tot een hoop stress en uiteindelijk slapeloosheid. Hoe kan je de cirkel doorbreken? Hieronder volgen 7 tips tegen slapeloosheid.

Slapeloosheid tips

Belangrijkste tip tegen slapeloosheid die ik nu al kan geven, relax. Je lichaam is een bijzondere creatie en kan makkelijk tegen 1 of 2 nachten slechte nachtrust. Je lichaam is hiervoor geprogrammeerd. Wat gebeurd er? Als je weinig slaapt heb je relatief meer diepe slaap in de opvolgende nachten. Zo haal jij jouw slaaptekort automatisch in zonder langer te hoeven slapen. Wist je dat meer dan 50% van alle mensen een slechte periode meemaakt van slapen. Dit heet ook wel acute slapeloosheid. Hieronder praktische tips tegen slapeloosheid.

slapeloosheid tips

Slapeloosheid tips 1 – De wekker omdraaien

De eerste tip tegen slapeloosheid is om de wekker uit het zicht te zetten. Dit zorgt namelijk voor extra stress. Behalve de duur van de slaap bepaalt ook de kwaliteit van je slaap hoe uitgerust je wakker gaat worden.

Slapeloosheid tips 2 – Zorgen op papier

Maak een lijst met alle zorgen waarover je piekert. Als je al jouw zorgen hebt opgeschreven, hoef je hierover niet meer te piekeren. Dit lijkt in eerste instantie gek, maar het werkt echt.

Slapeloosheid tips 3 – Temperatuur in de kamer

Als je lichaam afkoelt slaap je een stuk beter. Zet de verwarming altijd uit als je gaat slapen. Een raam openzetten is ook een goede oplossing. Extra tips: Een hete douche voor het slapen is ook een handige oplossing. Zo koelt je lichaam extra af.

Slapeloosheid tips 4 – Eet iets lichts

De volgende tips voor slapeloosheid heeft betrekking op het eten. Kan je niet slapen van de honger? Eet een lichte snack. Bijvoorbeeld wat fruit of een cracker. Eet nooit vette dingen, zoetigheid of chocola voor het slapen. Dit houdt je juist wakker.

tips voor slapeloosheid

Slapeloosheid tips 5 – Rustgevende muziek

Luisteren naar speciale rustige muziek. Dit wekt trage hersengolven op, waardoor je slaperig gaat worden.

Slapeloosheid tips 6 – De 4-7-8 techniek

Een tip tegen slapeloosheid die bij veel mensen goed werkt, de 4-7-8 techniek. Deze techniek, ontwikkeld door gezondheids arts Andrew Weil, heeft een holistische benadering. Over deze techniek kan je diverse video’s op youtube vinden. Binnen 1 minuut kan je slaperig worden.

Slapeloosheid tips 7 – Door de linker neus ademen

De laatste tip alweer tegen slapeloosheid. Mocht je wakker liggen, sluit dan met je rechterduim je rechterneusgat en adem door links, of andersom natuurlijk. Zo kalmeert je para-sympatische systeem, wat resulteert in een lagere hartslag. Kortom, meer ontspanning en sneller in slaap vallen.

Middelen tegen slapeloosheid

Naast de netbenoemde tips tegen slapeloosheid zijn er nog diverse hulpmiddelen. Hieronder de belangrijkste op een rijtje:


Ook kan je een slaapcursus downloaden vol tips tegen slapeloosheid. Aangeraden is de cursus perfect slapen in 7 stappen. Je kan gelijk aan de slag want het boek is ook als ebook te downloaden.

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden