Slaapzak

Om te genieten van een zalige nachtrust in het bos, heb je de juiste uitrusting nodig. Dat begint bij het kiezen van de juiste slaapzak. Het goede nieuws voor kamperen met de auto is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het gewicht of dat u uw tas in een rugzak moet passen. In dit blog vertellen we jou hoe je het beste een geschikte slaapzak kunt kiezen. Er zijn namelijk een aantal zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een slaapzak voor volwassenen of kinderen:

  • Temperatuur
  • Vorm
  • Isolatie
  • Functies 
  • Accessoires 

In dit blog gaan we al deze topics af. Na het lezen weet jij welke slaapzak jij voor jouw situatie op maat kunt kopen. 

De temperatuurwaarden van slaapzakken begrijpen

Kies een slaapzak met een lagere temperatuur dan de laagste nachttemperatuur die je verwacht waar je van plan bent te kamperen. Als je je slaapzak gebruikt in de koudere maanden van het jaar, kijk dan naar slaapzakken die lagere temperaturen aankunnen:

Type slaapzak – Temperatuurclassificatie 

  • Zomerseizoen. Zakken die speciaal gemaakt zijn om te kamperen in de zomer. Zomerslaapzakken zijn minder warme en bieden in de zomer meer comfort. 
  • 3-seizoenen (lente, zomer, herfst). Deze slaapzakken zijn bestand tegen meer kou dan de zomerslaapzak en zijn daarom ook in de lente en herfst te gebruiken. Er zijn ook slaapzakken voor 4 seizoenen. Deze 4 seizoenen slaapzakken raden we niet aan. 
  • Winter. Slaapzakken speciaal voor de winter ontworpen. Bieden de meeste warmte in het winterseizoen. Worden voornamelijk meegenomen naar koudere reizen in de winter of koudere landen. 

Houd er echter rekening mee dat temperatuur classificaties, die zijn gebaseerd op een ‘gemiddelde slaper’, u voornamelijk in staat stellen om slaapzakken met elkaar te vergelijken. Een groot aantal andere factoren is van invloed op hoe je je echt voelt als je buiten bent: je slaapmat, wat je draagt ​​tijdens het slapen, vochtigheid en wind, je stofwisseling en meer.

slaapzak kopen

Slaapzak maat voor volwassenen en kinderen

Naast de temperatuur van de slaapzak speelt de maat ook een belangrijke rol:

Kijk altijd goed naar de maatspecificaties zodat je de juiste maat besteld. 

Een slaapzak vorm kiezen

Over het algemeen willen kampeerders slaapzakken die voldoende ruimte bieden om uit te rekken en om in te rollen, daarom hebben zoveel slaapzakken een eenvoudig rechthoekig ontwerp. Het is moeilijk te voorspellen of je denkt dat een slaapzak ruim genoeg is zonder jezelf erin te hoeven te ritsen. Meet jezelf altijd even op en vergelijk dit met de grootte van de slaapzak. Slaapzakken zijn er in drie basisvormen:

Rechthoekige slaapzak

Deze slaapzakken bieden voldoende ruimte voor zowel benen als armen om zich uit te strekken; sommige kunnen volledig worden uitgepakt en als een dekbed worden gebruikt.

Halfronde slaapzak

Deze benaming, ook bekend als een “gemodificeerde mummie” of “tonvormige” vorm, omvat een verscheidenheid aan vormen, die allemaal een compromis bieden tussen warmte en ruimte.

Slaapzak met mouwen 

Om de warmte te verhogen en het gewicht te verminderen, heeft deze slaapzak een goede pasvorm, mede door de mouwen. In de mouwen kan je jouw handen makkelijker kwijt.  

Dubbele slaapzakken (voor 2 personen)

Slaapzakken gemaakt voor 2 personen zijn de beste keuze voor stellen die van plan zijn samen te slapen. Een andere optie is om rechthoekige slaapzak te kiezen die ontworpen zijn om aan elkaar te ritsen – de slaapzakken moeten dan wel hetzelfde model en merk zijn. Een paar slaapzakken kunnen ook aan elkaar worden geritst als de ene persoon kiest voor een ritssluiting aan de rechterkant en de ander voor een ritssluiting aan de linkerkant.

Slaapzakken voor kinderen

Dit zijn gewoon kortere, kleinere en meer betaalbare varianten van slaapzakken voor volwassenen.

Een type slaapzakisolatie kiezen

De grote keuze hier is of je een tas wilt die is geïsoleerd met donsvulling of synthetische vulling. Hieronder vindt u een overzicht van de voordelen van elke isolatie:

Synthetische isolatie slaapzak
– Betaalbaar
– Blijft isoleren als het vochtig is
– Droogt snel
– Allergeen

Donsvulling slaapzak
– Lichtgewicht
– Presteert goed bij koud, droog weer
– Heeft vaak een waterafstotende behandeling om het te beschermen in vochtige omstandigheden
– Comprimeert voor eenvoudig inpakken
– Is duurzaam – het behoudt door de jaren heen warmte

Een opmerking over dons en ethiek: de meeste merken ondernemen stappen om de behandeling van dons eenden en ganzen te controleren. U kunt een slaapzak van een van die fabrikanten herkennen als u deze ziet als RDS (Responsible Down Standard) of TDS (global Traceable Down Standard). 

Slaapzak katoen

De meeste slaapzakken zijn van katoen gemaakt. Katoenen slaapzakken worden het meeste verkocht door de prijs-kwaliteitverhouding. Katoen ventileert goed en voelt comfortabel aan. 

slaapzak katoen

Extra slaapzakfuncties

Slaapzakschalen: de buitenstof, die is gemaakt van een duurzaam polyester of nylon, heeft een duurzame waterafstotende (DWR) afwerking om de isolatie in de zak te beschermen tegen vocht. In de slaapzak vind je dan materialen met een zachte, warme textuur.

Slaapzakkap: een nauwsluitende capuchon kan een slaapzak warmer maken, dus u zult eerder kappen vinden op tassen met een lagere temperatuur.

Ritssluitingen: Door een slaapzak met meer dan één ritssluiting te krijgen, kunt u de ventilatie eenvoudig aanpassen. Bovendien voorkomen sommige slaapzakken het vastlopen van de ritssluiting door de ritssluiting af te schermen met een bescherming over de volledige lengte; anderen pakken het probleem aan met een hoes van de rits zelf.

Opbergvak: een paar slaapzakken bieden een handige opbergplek met ritssluiting voor zaken als een horloge of lippenbalsem.

Slaapzakaccessoires kopen

Er zijn een aantal accessoires rondom de slaapzak te koop: 

Opbergzak: een slaapzak die is opgeborgen in een opbergzak, neemt minder ruimte in beslag wanneer u deze in uw auto opbergt. Veel tassen worden ook geleverd met een grote mesh of katoenen opbergzak voor langdurige opslag.

Slaapzakvoering: als u een zachte slaapzakvoering in uw slapzaak schuift, blijft deze schoon en zorgt voor extra warmte wanneer dat nodig is. Kamperen bij warm weer? Sla de slaapzak open en slaap gewoon in de voering.

Slaapzak op maat kopen

Zoals in dit blog besproken, er zijn veel kenmerken om rekening mee te houden als je een slaapzak wil kopen. Lees voor je een slaapzak gaat kopen, alle informatie die staatbeschreven over vorm, specificaties, temperatuur etc. Hierbij een link naar de bestverkochte slaapzakken op Bol.com

Voor meer vragen over het kopen van een juist slaapzak, algemene slaapvragen of problemen kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl