Slaapwekker

Wakker worden is geen pretje maar met een goede slaapwekker kom je al heel ver. We kennen allemaal het gevoel diep in onze slaapcyclus van de nacht te zijn, om er dan abrupt uitgegooid te worden door een onbeschofte wekker. Gelukkig zijn wekkers de laatste jaren sterk geëvolueerd, zodat het gevoel om vervelend wakker te worden binnenkort tot het verleden kan behoren. Dankzij veel onderzoek naar de wetenschap van het slapen en hoe we wakker worden, zijn er een aantal producten op de markt die ontworpen zijn om je te helpen in slaap te komen, in slaap te blijven gedurende de nacht, en vervolgens gemakkelijk wakker te worden. De meeste producten op deze lijst richten zich op dat laatste probleem, maar je zult merken dat veel van hen je ook helpen bij het in slaap komen en het bijhouden van de slaap. Zo zijn er speciale slaapwekkers ontwikkeld, die je natuurlijk wakker kunnen laten worden. 

Lichttherapie slaapwekker 

Er zijn een paar dingen die je moet overwegen als je een lichttherapie slaapwekker koopt. Om te beginnen moet je nagaan of je de extra functies van een wekker wilt. Sommige wekkers kunnen bijvoorbeeld de slaap bijhouden, terwijl andere ook als Bluetooth-luidspreker kunnen fungeren. Er zijn er zelfs een paar waarbij je de eigenlijke klok ’s nachts kunt uitschakelen om de kamer lekker donker te houden. Lange, donkere nachten en korte dagen horen nu eenmaal bij het leven in de winter in Nederland. Voeg daarbij lange werktijden en voor velen van ons is er tijdens de koude maanden bijna geen daglicht meer. Aangezien ongeveer 6% van de bevolking lijdt aan Seasonal Affective Disorder (SAD), en nog veel meer mensen mildere symptomen hebben, kunnen SAD lichttherapie slaapwekkers nuttig zijn bij het overwinnen van seizoensgebonden depressies.  

slaapwekker

Wat is een SAD slaapwekker 

SAD slaapwekkers staan ook bekend als wekkers voor zonsopgang, wake up lights, bodyclock lights en natuurlijke licht wekkers. SAD wekkers bieden een nieuwe vorm van lichttherapie die een groot effect kan hebben. Lichttherapie wordt al lang gebruikt om SAD te behandelen, en tegenwoordig kunt u de behandeling ook thuis ondergaan. Het is een relatief eenvoudig concept: de klok zendt 30 minuten voor de door je gewenste wek tijd langzaam licht uit (veel wekkers kunnen worden gewijzigd om de lichtuitzendtijd te verlengen of te verkorten). Dit is bedoeld om het plotselinge, schokkende ontwaken van een gewone wekker tegen te gaan, waarbij cortisol vrijkomt en een onevenwichtige hormoonhuishouding ontstaat, wat kan leiden tot een slecht humeur en traagheid.  Er zijn er veel op de markt, variërend van ongeveer 15 euro tot en met 250 euro. De slaapwekkers hebben allemaal de functie om je te wekken met licht in plaats van met geluiden, maar de duurdere hebben functies zoals DAB-radio’s en leeslampjes.   

Hieronder enkele slaapwekkers die we aanbevelen:

Slaapwekker Lumie

De Lumie Bodyclock Luxe 750D 

De Lumie Bodyclock Luxe 750D is absoluut marktleider op het gebied van slaapwekkers en steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit. “Waarom is hij zo goed?” Hoor ik je vragen. Nou, het is een aangename mix van eenvoud en high-tech functies, en is ongelooflijk eenvoudig te gebruiken, zelfs voor de meest technofobische.   Terwijl sommige SAD wekkers ingewikkeld zijn om in te stellen, is de Bodyclock Luxe bijna kant-en-klaar – je hoeft alleen maar de tijd in te stellen. Hij was zelfs al zo ingesteld dat hij me op mijn gebruikelijke tijd van 7 uur wekte.  Andere redenen waarom dit de beste is? Het leek meer op een radio dan op een vreemd buitenaards licht, ondanks de groovy antenne. Hij had DAB, terwijl veel andere alleen FM of geen FM hadden, en Bluetooth- en USB-aansluitingen. De geluidskwaliteit is beter dan bij de meeste slaapwekkers. 

Slaapwekker Quartz

Geemarc SBA475SS-VDE Quartz Alarm clock 

Zelfs als je slaapt als de dood, kom je weer tot leven bij de eerste knal van het waanzinnig luide alarm, de trillingen, de knipperende lichten en het felrode display van de slaapwekker. Als jij het type bent dat overal doorheen slaapt – onweer, luidruchtige buren, aardbevingen, de zombie-apocalyps – dan heb je eindelijk je gelijke gevonden. Deze slaapwekker vertrouwt niet alleen op zijn 113-decibel alarm om oogleden open te wrikken (ter vergelijking: dat is ongeveer hetzelfde decibelniveau als een autoclaxon of een sneeuwblazer die in je oor afgaat), maar heeft ook een schudapparaat dat onder je matras of kussen glijdt om je wakker te schudden, en rode knipperende lichten die samen met het alarm afgaan. Je hoeft echter niet al deze functies te gebruiken. Je kunt ze in verschillende combinaties instellen, of ze zelfs allemaal uitschakelen, behalve de rode knipperende lichten. Je kunt ook instellen hoe lang de wekker moet afgaan, van één tot 60 minuten, en kiezen voor een snooze-optie van één tot 30 minuten. Bovendien heeft de klok dubbele alarmen, zodat jij en jouw partner verschillende wektijden kunnen hebben en maar 1 slaapwekker hoeven te gebruiken.   

Slaapwekker met wake up light

lumie bodyclock shine 300 wekker met wake up light 

De Lumie Bodyclock Shine 300 is een meer eenvoudige versie van de Luxe Lumie slaapwekker. Hoewel het niet veel van de luxere functies van de meer geavanceerde versie heeft, is het een stuk goedkoper. Esthetisch is hij zeer vergelijkbaar. Het instellen is iets ingewikkelder; het duurde even voordat ik alle instellingen had gevonden die ik wilde. Daarna vond ik het mooi. Het licht van de klok was aan de dimmer kant, wat me hielp bij het slapen gaan, en het licht om ’s morgens wakker te worden was op geen enkele manier opzienbarend. Je kunt een bepaalde FM-radiozender instellen om je wakker te maken, als je dat wilt, of verschillende kalmerende geluiden. Net als zijn definitief luxueuze tegenhanger, is het ook bewezen dat deze slaapwekker SAD behandelt. 

slaap wekker

Slaapwekker Alfaled

ALFALED Wekker voor zonsopgang 

Een vrij basic licht slaapwekker, maar het werkt goed genoeg. Het heeft een batterij-gevoede optie, maar met beperkte functionaliteit.  Het kan even moeilijk zijn de wekker goed aan te sluiten maar als je de gebruiksaanwijzing gebruikt komt het goed. Het SAD alarm aspect werkte goed. Van alle beschikbare kalmerende natuurgeluiden – koeien, schapen, water – kies ik voor de troostende boerderijdieren, een weemoedig verlangen naar een plattelandsleven misschien.  Net als andere zonsopgang wekkers begint het licht 30 minuten voor de wek tijd aan te gaan, maar deze lamp zou waarschijnlijk niet volstaan als bedlampje. Over het geheel genomen is het niet slecht, de doet-wat-het-zegt-op-de-tin-optie. Je mist de jazzy aspecten van sommige anderen, maar de slaapwekker is desalniettemin goed.