Slaapproblemen

In deze blog over slaapproblemen krijg je antwoord op de volgende vragen. Wat zijn slaapproblemen? Welke zijn er allemaal? Wat helpt / wat te doen / tips tegen dit soort problemen.

Slaapproblemen komen helaas veel te vaak voor. Veel van de mensen genieten elke avond van hun rust. 1.5 miljoen kinderen, volwassenen en ouderen hebben last van slaapproblemen. Er zijn tal van problemen te benoemen van niet of amper slapen tot enge dromen, bewegen in hun slaap etc. De gemene deler in de problemen is of te weinig of te veel slapen. In beide gevallen is de persoon overdag te moe. Bij te weinig slaap gaat het vaak om een inslaap of doorslaapstoornis (insomnia bijvoorbeeld). Bij te veel slaap gaat het bijvoorbeeld om apneu of narcolepsie

Bekendste slaapproblemen in Nederland

In Nederland hebben kinderen, volwassenen en ouderen veelal last van de volgende slaapproblemen:
– Slapeloosheid (insomnie) > doe de test
– Slaapapneu
– Hypersomnia
– Nachtmerries
– Narcolepsie
– Pavor Nocturnus (Nacht terreur)
– Benen die rusteloos zijn
– Slaapwandelen
– Een stoornis van het slaap-waak ritme
In het vervolg van deze blog behandelen we deze slaapproblemen

Slaapproblemen – slapeloosheid

Over insomnie hebben we een uitgebreide pagina geschreven. Hier lees je alles over slapeloosheid.

Slaapproblemen – Apneu

Een veelvoorkomende slaapprobleem is slaapapneu. Slaapapneu is het ‘tijdelijk’ geen adem krijgen tijdens het slapen. Hierdoor stokt de adem. Bij mensen die hier last van hebben stokt de ademhaling meerdere keren in de nacht voor wel tientallen seconden per keer. Hierdoor schieten ze meerdere keren per nacht naar een ander slaapstadium. De slaap wordt hierdoor gefragmenteerd.

Slaapproblemen – Hypersomnia

Als je op de dag zelf slaperig bent of in de nacht heel erg lang slaapt, kan je hypersomnia hebben. Deze mensen slapen minimaal een maand veel meer dan ze zouden willen. Door het vele doorslapen komen ze op de dag zelf in de problemen. Ze spreken minder met mensen af of krijgen problemen op werk doordat ze te veel doorslapen.

problemen slapen

Slaapproblemen – Nachtmerries

Dit is het slaapprobleem wat het meeste voorkomt. Iedereen heeft weleens een nachtmerrie gehad. Extreem angstige dromen. Door de negatieve emoties schrik je meestal wakker. Vaak heeft de dromer na de nachtmerrie een herinnering aan wat er is gedroomd. Veelgehoorde nachtmerries hebben betrekking op verdrinken, overlijden, vallen of het herhalen van vervelende gebeurtenissen. Dit gaat vaak gepaard met stress.  

Slaapproblemen – Narcolepsie

Narcolepsie is een slaapprobleem dat niet veel voorkomt in Nederland. In ons land zijn er 7000 gevallen bekend waaronder kinderen en volwassenen. Bij Narcolepsie ben je overdag veel moe, suf en slaperig. Er zijn mensen die de hele dag een gevoel hebben van slaperigheid. Ook zijn er mensen die last hebben van slaapaanvallen. Dan moeten ze even een half uurtje hun ogen sluiten.

Slaapprobleem – Pavor Nocturnus

Een van de heftigste emotionele slaapproblemen is Pavor Nocturnus. Je wordt dan schreeuwend wakker in de nacht. Je weet niet wat er is gebeurd en waar je bent. Nachtelijke paniekaanvallen. Het kan soms minuten duren voor de persoon weet waar hij of zij is. De persoon kan zich er de ochtend erna vaak niks van herinneren. Dit soort aanvallen treden op in slaapstadiums drie en vier. Het oplossen van dit slaapprobleem is heel moeilijk omdat het waarschijnlijk een neurologische basis heeft.

Slaapproblemen – rusteloze benen

Een van de slaapproblemen die vaak voorkomt is het hebben van rusteloze benen. Veel mensen hebben welis dat hun benen uit zichzelf gaan bewegen of schokken. Dit gebeurd vlak voordat je in slaap valt en lijkt op vallen. Officieel wordt dit RLS genoemd, het restless legs syndrome. Hoe dit kan gebeuren is nog onduidelijk. In de diepe slaap gaat er iets mis tussen de communicatie in de benen en hersenen.

Slaapproblemen – slaapwandelen

Ook een van de slaapproblemen die iedereen wel kent, slaapwandelen. Dit komt veel voor bij kinderen en incidenteel bij volwassenen. Het wandelen start tussen slaapstadia 3 en 4. Een slaapwandelaar kan gaan lopen, stil blijven staan of andere activiteiten ondernemen. Na een tijd gaan de slaapwandelaars weer terug naar hun bed om te gaan slapen. Beste is om een slaapwandelaar niet wakker te maken. Dit kan voor veel stress zorgen. Begeleidt deze rustig naar bed. De dag erna weet een slaapwandelaar vaak niks meer van wat er die nacht allemaal is gebeurd. Dit zijn slaapproblemen die bij iedereen anders kunnen zijn. De ene slaapwandelaar heeft er wekelijks last van, de andere jaarlijks.

Slaapproblemen – slaap-waak ritme

Slaapproblemen in het slaap-waak ritme komen ook veel voor. Bij dit probleem hebben mensen last van een aanhoudend patroon van slaap ontregeling. Het slaap-waak ritme komt niet overeen met wat deze persoon eist. Dit probleem kan ontstaan als mensen een langere periode op onregelmatige tijden op staan of gaan slapen.

Slaapproblemen oplossen / behandelen – de perfect slapen methode

Heb je last van een van bovenstaande slaapproblemen en wil je dit oplossen? Ga niet gelijk medicatie innemen. Medicatie maak je afhankelijk. Probeer het eerst op natuurlijke wijze op te lossen, door te kijken naar de oorzaken, voor je jezelf aan intensieve behandelingen gaat onderwerpen. Probeer eens de veel gebruikte methode perfect slapen. Hier kan je meer lezen over deze  methode en krijg je tientallen  tips

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden

 
 

Gebruikte bronnen artikel

Onder andere de volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het schrijven van dit artikel.