Slapen in auto

Slapen in de auto komt vaak voor op lange reizen. Iedereen maakt weleens mee dat er geen hotel kan worden gevonden en er besloten wordt om te gaan slapen in de auto. Is dit legaal in Nederland, Europa, Frankrijk? Of is dit verboden. In dit blog geven we het antwoord op deze vraag en krijg je enkele tips om zo comfortabel mogelijk de nacht door te komen. 

Mag je slapen in de auto in Nederland?

Mag je in Nederland slapen in de auto? Dit verschilt per gemeente. Elke gemeente heeft dit in de Algemene Plaatselijke Verordening gezet of dit is toegestaan. Zo is het in Amsterdam bijvoorbeeld verboden en krijg je direct een forse boete, maar zijn er plaatsen in Nederland waar het wel gewoon mag. Op de grote parkeerplaatsen langs de snelweg is er een gedoogbeleid. De politie heeft liever dat je even in je auto slaapt als je geen energie meer hebt om door te gaan rijden en zal je niet snel een boete geven hiervoor. 

Slapen in de auto in Europa

Slapen in de auto in Europa is bijna overal toegestaan, op de Belgische Kustlijn na, waar je een boete kunt verwachten. Waar jij jouw auto parkeert mag je overal slapen in Europa. Tijdens je autoreis van bijvoorbeeld Nederland via Frankrijk naar Spanje mag je dus even aan de kant stoppen om te gaan slapen. 

Hoe ‘lekker’ slapen in de auto?

Ten eerste is het zo dat hoe lekker je slaapt in de auto, afhankelijk is van de auto. Als jij een busje hebt kan je hier een matras in plaatsen, wat natuurlijk heerlijk slaapt. Als je een kleinere auto hebt, maak dan gebruik van de volgende adviezen. 

slapen in auto

Tips voor het slapen in de auto

  • Kies een veilige plek om te slapen in de auto. Bijvoorbeeld een drukke plek langs de snelweg. 
  • Je stoel draaien naar de ligpositie. 
  • Neem een kussen mee. 
  • Zet je raam op een klein kiertje voor frisse lucht en zuurstof. Zuurstof in je auto is belangrijk voor een gezonde slaap 
  • Doe de deuren altijd op slot.
  • Zorg voor wat water in de auto. 
  • Ga altijd even naar de WC voor je gaat slapen in de auto. 
  • Ga niet tegen de autogordel aan liggen. 
  • Maak gebruik van oordopjes en een slaapmasker, om jezelf af te sluiten van licht en geluid.  
  • Wordt rustig wakker en neem je tijd voor je weer gaat rijden. 

Als je gebruik maakt van bovenstaande tips zal het slapen in de auto geen probleem zijn. 

Enkele tips uitgelicht

Hieronder wat tips uitgewerkt voor het lekker slapen in de auto. 

1. Kies de juiste auto

Als je van plan bent om in je auto te slapen, dan is het belangrijk om te kiezen voor een auto die zich hier goed voor leent. Een auto met veel ruimte, zoals een bestelbusje of een SUV, is ideaal als je van plan bent om langere tijd in de auto te slapen. Als je in een kleinere auto slaapt, dan kun je het beste de stoelen zo ver mogelijk naar voren klappen, zodat je meer ruimte hebt om te liggen.

2. Zorg voor de juiste uitrusting

Een goede nachtrust in de auto begint met de juiste uitrusting. Zorg ervoor dat je een comfortabel matras of opblaasbaar bed hebt om op te slapen. Een slaapzak of dekbed kan ook van pas komen als het koud is. Verder is het belangrijk om genoeg kussens en dekens bij je te hebben, zodat je het zo comfortabel mogelijk kunt maken.

3. Zoek de juiste plek om te parkeren

Als je in de auto slaapt, is het belangrijk om de juiste plek te vinden om te parkeren. Zoek een parkeerplaats op waar je veilig kunt parkeren en waar je niet gestoord wordt door lawaai. Denk hierbij aan een parkeerplaats bij een hotel, bij een benzinestation of langs de snelweg.

in auto slapen

4. Zorg voor ventilatie

Als je in de auto slaapt, is er een risico op een gebrek aan ventilatie. Dit kan leiden tot condensatie en een benauwd gevoel. Zorg er daarom voor dat je een raampje op een kier zet om de lucht te laten circuleren. Als het te koud is, kun je altijd nog een deken of slaapzak gebruiken om jezelf warm te houden.

5. Maak het gezellig

Hoewel slapen in de auto niet zo luxueus is als een hotelkamer, kun je er wel voor zorgen dat het gezellig is. Neem bijvoorbeeld een boek of tijdschrift mee om te lezen voordat je gaat slapen. Of zet wat zachte muziek op om te ontspannen. Verder kun je kaarsen of lantaarns meenemen om een sfeervolle ambiance te creëren.

Beter slapen (in de auto) in 7 stappen

Naast de tips die zijn gegeven, kan je ook leren om sneller in slaap te vallen in de auto aan de hand van wetenschappelijk bewezen technieken. Daarvoor raden wij de volgende methode aan: Beter slapen in 7 stappen’. In deze methode ga je op zoek naar de natuurlijke oorzaken die effect hebben op de kwaliteit van slaap en het inslapen. 

Voor meer vragen over slapen in de auto of andere slaapgerelateerde vragen, kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden