Niet kunnen slapen door hoesten

Niet kunnen slapen door hoesten is erg vervelend voor jezelf en voor de persoon met wie je in bed ligt. Dit houd je wakker waardoor je minder rust en de dag erna minder energie hebt. In dit blog wil ik enkele tips geven voor het niet kunnen slapen door hoesten of hoestbuien. Mocht de nachtelijke hoest na een week niet verminderen, bezoek dan de huisarts.

1. Hoofdeinde bed

De eerste tip voor het niet kunnen slapen door hoesten op te lossen is het hoofdeinde van het bed te verhogen. Leg bijvoorbeeld wat kussens onder je hoofd en bovenlichaam voor je gaat slapen. Slaap op meer dan 1 kussen. Al het slijm en snot kan zo niet meer omhoog komen (in tegenstelling tot bij het liggen op 1 kussen waar dat wel mogelijk is). 

2. Zijslapen

Tip twee is om als het voor jou mogelijk is, om niet op de rug te slapen. Probeer op de zij te slapen. Als je op je rug gaat slapen wordt het ademhalen in de nacht moeilijker. De kans dat je hierdoor gaat hoesten is groter.

3. Hete douche

Niet kunnen slapen door hoesten oplossen door een bad of hete douche te nemen voor het slapen. Als jij droge luchtwegen hebt, kan je nachtelijke hoesten erger gaan worden. Het stoom van de badkamer zal jouw luchtwegen vochtiger maken. 

niet kunnen slapen door hoesten

4. Niet kunnen slapen door hoesten en de airco 

Niet kunnen slapen door hoesten wordt erger als je onder een airco ligt. Als er koude lucht op jouw gezicht geblazen wordt, zal de hoest verergeren. Dit geldt ook voor een verwarming of ventilator die aan staan. Check dus voor je gaat slapen of je geen last kunt krijgen van de uitstraling van warmte of lucht. 

5. Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger kan helpen om de lucht in de kamer vochtiger te houden. Vochtigere luchtwegen = minder hoesten. 

6. Beddengoed wassen

Het beddengoed een keer per week wassen is aanbevolen. Wist je dat stofmijten, huidschilfers en piepkleine beestjes in het beddengoed zitten. Dit is een grote oorzaak van allergieën. Was jouw beddengoed dus 1 keer per week met heet water. 

7. Water

Simpele tip, zet een glaasje water neer op jouw nachtkastje. Mocht je niet kunnen slapen door het hoesten, kan je makkelijker je keel vrijmaken. Je hoeft niet je bed uit maar kan eenvoudig in bed blijven liggen. 

8. Niet kunnen slapen door hoesten & ademhaling  

Niet kunnen slapen door hoesten kan beperkt worden door op jouw ademhaling te letten. Probeer door de neus te blijven ademen. Zo beperk je de druk op de keel en is de kans op nachtelijk hoesten kleiner. 

‘’Ik kan niet slapen door hoesten’’ – Professionele methoden 

Professionele methoden om het niet kunnen slapen door hoesten mogelijk te verbeteren:

  • Hoestmiddelen die zonder recept te verkrijgen zijn. 
  • Hoestpastilles
  • Advies van de huisarts als de klachten langer dan een week aanhouden 
  • Een lepel honing voor het slapen 
  • Zoethoutthee drinken. Dit verzacht de luchtwegen en kan keelslijm losmaken. Ook werkt het ontstekingsremmend. 
  • Met zout water gorgelen. 

Niet kunnen slapen door hoestbuien 

In dit artikelen hebben we diverse tips gegeven voor het niet kunnen slapen door hoestbuien. Tijd om zelf aan de slag te gaan met de tips en methoden. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met de tips uit dit artikel. Mocht je jouw ervaringen willen delen, zijn wij bereikbaar op info@vanslechtnaarbeterslapen.nl