Slapen met verkoudheid

Slapen met een verkoudheid is niet prettig. De nachtrust wordt veelal verstoord door de keelpijn, buikpijn, een neus die verstopt is of een kriebel hoest. Wat je hier tegen kunt doen om toch lekker te gaan slapen als je verkouden bent, lees je in dit artikel. 

Adviezen om te slapen met een verkoudheid 

In de komende paragrafen geven we enkele tips om beter te slapen met een verkoudheid, gericht op de volgende zaken:

 • Slaapomgeving
 • Slaaphouding
 • Neusspray
 • Stomen
 • Drinken
 • Snoepen
 • Uien 
 • Medicijnen

Hoe slapen met een verkoudheid – de slaapomgeving

De slaapomgeving speelt een cruciale rol in het slapen met een verkoudheid:

 • Zorg voor een slaaptemperatuur in de slaapkamer. De beste temperatuur ligt rond de 16 a 17 graden (kamertemp). Dus geen verwarming aan laten staan in de nacht. 
 • Zorg voor voldoende donkerheid in de slaapkamer. Goede gordijnen of raambekleding zijn erg belangrijk. 
 • Zorg dat de kamer geen storende geluiden binnenlaat. Sluit de ruimte af zodat je voldoende rust hebt. 
 • Zorg voor schoon beddengoed 

slapen met verkoudheid

Slecht slapen met een verkoudheid en de slaaphouding 

De volgende factor die grote invloed heeft op het slechte slapen tijdens een verkoudheid is de slaaphouding. Zorg dat als je verkouden bent, jouw hoofd en bovenlichaam wat omhoog liggen. Zo zal de druk op je sinus worden verligt. Dit resulteert in vrijere luchtwegen en een betere ademhaling. Bereik dit niet door een kussen onder jouw eigen kussen te leggen. Zo zal je ademhaling juist worden beperkt door de kin die richting de borst drukt. 

Wat werkt dan wel qua houding als je wil slapen met een verkoudheid? Een groot kussen waar je met jouw hele bovenlichaam op kan liggen, is vaak voldoende. Als je dit niet in huis hebt raden we aan om op je zij te liggen. Dat is als je wil slapen met een verkoudheid naast bovenstaande voorgestelde houding de beste houding. 

Neusspray 

Neusspray, een zoutoplossing, werkt goed als je wil slapen met een verkoudheid. Dit heeft geen effect op jouw lichaam of bijeffecten. Perfect om de neus mee leeg te gaan spoelen. 

Slecht slapen en Stomen 

Volgende advies om toe te passen als je wil gaan slapen met een verkoudheid is stomen. Goed stomen werkt perfect voor het slapen. Je kan dit doen door een warm bad te nemen of een warme douche. Andere optie is om een bak te vullen met warm water en hier wat vick vaporup of kristallen in te doen. Vervolgens enkele minuten hierboven hangen met een handdoek op je hoofd. Je zal zien dat het heel erg helpt voor het slapen tijdens je verkoudheid. 

Drinken 

Drink als je verkouden bent om te slapen extra veel water. Probeer minimaal 3.5 liter water te drinken. Zo zal je jouw neusholtes en keel hydrateren. Zorg ook voor voldoende water in de slaapkamer. Mocht in de nacht hoesten en wakker worden, hoef je dan niet je bed uit om water te drinken. Leg een flesje water naast je bed met minimaal 0.5 liter water. 

Beter slapen met snoepgoed

Als je beter wil slapen met een verkoudheid raden we aan om wat snoep te gaan zuigen. Dit zal de keel extra bevochtigen doordat er meer speeksel wordt aangemaakt. 

Niet kunnen slapen met een verkoudheid – Uien

Volgende tip is om een ui naast je bed te leggen als je wil gaan slapen als je verkouden bent en dit niet goed lukt. Dit maakt je luchtwegen vrij. Overleg dit wel eerst met je partner, dit kan behoorlijk gaan stinken. 

Gebruik van medicijnen

Laatste tip voor het slapen met een verkoudheid heeft betrekking op het medicijngebruik. Probeer dit zo veel mogelijk te beperken. Als je ze gebruikt lees dan goed de bijsluiter. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen ingrediënten bevatten die het slapen juist tegengaan. Lees je goed in voor je het medicijn neemt. 

Meer tips over hoe te slapen met een verkoudheid?

Meer tips over niet kunnen slapen met een verkoudheid kan je vinden in de cursus, beter slapen in 7 stappen. Voor meer vragen over deze blog of een ander slaapgerelateerd probleem kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden