Slapen op zolder

Slapen op zolder kan niet altijd even prettig zijn. Nadeel in de zomer is dat het heel heet kan zijn, in de winter heel koud. Ben jij de klamme dekens, zwetend slapen of koude rillingen als je uit bed stapt zat? Lees dan de tips uit dit blog om beter te slapen op zolder in het algemeen en in de hitte. 

Slapen op zolder en de temperatuur

Als je nu zelf slecht slaapt op zolder is het zaak om beter rekening te gaan houden met de temperatuur buiten. Mensen zetten snel het raam open op de dag voor afkoeling. Dit klinkt logisch maar raden we zeker af in de zomer. Zo vult jouw slaapkamer zich met warme lucht, waar je eigenlijk koele lucht wil. Dus als het buiten warm is:

  • Houd de ramen dicht
  • Houd de gordijnen dicht 
  • Sluit het luxaflex / de lamellen 

Als het in de avond weer is afgekoeld draai je het bovenstaande om. Dan krijg je frisse lucht binnen. Houd in de avond wel het licht uit om zo muggen buiten te houden of werk met horrengaas. Je zal zien met deze simpele tips je al snel beter gaat slapen op zolder. 

Slapen op zolder en elektronica

Tweede tip om jouw problemen met betrekking tot slapen op zolder  te verhelpen is het uitzetten van elektronica. Apparaten produceren namelijk ruimte. Dit is het laatst wat je natuurlijk wil. Wees slim en zet alle elektronica uit die niet hoeft aan te staan. 

Slapen op zolder en de badkamer

Volgende tip om je slaap gerelateerde problemen op zolder te verbeteren is zorgen dat je koel de badkamer uit komt. Neem een douche met lauw water of een koel bad. Dit helpt je niet alleen ontspannen maar zorgt er ook voor dat je koel het bed in stapt. Nooit met ijskoud water douchen voor je wil slapen. Je lichaam zal dan proberen je lichaam juist op te warmen, wat het slapen op zolder zal belemmeren.

Slapen op zolder en het hoofd koelen

Lekker slapen op zolder is een kwestie van het hoofd koel houden. Een ‘standaard’ kussen houdt warmte vast. Een speciaal boekweit kussen doet dit veel minder. Als jij een koel hoofd wil raden we aan een boekweit kussen aan te schaffen. 

slapen op zolder

Slapen op zolder in de hitte met airconditioning

De beste oplossing om op zolder te slapen in de hitte is airconditioning. Dit is eenmalig een investering waar je daarna jaren plezier van zal hebben. Je kan kiezen voor een inbouw variant of een mobiele versie.

Slapen op zolder met een propeller

De oudste oplossing en meest gebruikte oplossing om te slapen op zolder, de ventilator. Ook hier zijn diverse varianten van beschikbaar. Afhankelijk van jouw type zolderkamer kan je kiezen voor een hangende variant of een staande variant. Handig om er een met timer aan te schaffen. Dan zal die automatisch op de door jouw ingestelde tijd afslaan. 

Extra lifehack om slim op zolder te slapen met een ventilator is om ijsblokjes te maken. Doe deze in een bak en zet deze onder de ventilator. Zo zal er koude lucht door je zolderkamer worden geblazen. 

Overige tips om op zolder te slapen 

Nog wat tips om op zolder te slapen

  • Rondjes lopen. Ga voor het slapen nog even zelf een rondje lopen. Dit helpt echt met het inslapen!
  • Leg een natte washand op je voorhoofd / natte handdoek in je nek. Dit zorgt voor extra verkoeling
  • Trek kleren aan. Het klinkt gek, maar trek een pyjama aan. Zo vang je zweet op. Dit zweet gaat anders je beddengoed in. 

Mochten alle tips uit dit artikel om beter te slapen op een (warme) zolder niet werken zijn er nog twee opties over. 

  1. De cursus perfect slapen in 7 stappen. In deze cursus leer je omgaan met de natuurlijke oorzaken die invloed hebben op het slapen,
  2. Beneden slapen. Mocht je alles uit dit artikel hebben geprobeerd om beter te slapen op zolder, raden we aan om te gaan slapen in een andere kamer.

Voor meer vragen over dit topic of slapen in het algemeen kan je altijd mailen naar info@vanslechtbaarbeterslapen.nl

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden