De slaapcyclus

Binnen de slaapcyclus zijn er 4 fasen. Deze vier fasen samen worden de slaapcyclus genoemd. Deze cyclus wordt ongeveer 4 a 5 keer doorlopen. De bekendste fase is de REM-slaap, fase 4.

Slaapfases

De cyclus is opgebouwd uit non-REM-slaap en REM-slaap. Fase 1,2,3 behoren tot NREM-slaap. Deze fases behoren tot het inslapen. De oogbewegingen worden in deze fases niet sneller. Tijdens de fase REM-slaap slaap je erg diep. De ogen bewegen dan zonder dat je het door hebt erg snel. Daarom de afkorting REM > Rapid Eye Movement. Synoniem voor deze fase is droomslaapfase.

Fase 1: De sluimerfase, NREM1

Fase 1 noemen we ook wel de sluimerfase. De fase tussen het wakker zijn en in slaap vallen. Kenmerken zijn het moe worden, oogbewegingen die trager worden (gevoel dat de ogen dichtvallen). Op den duur val je in slaap, de activiteit in de hersenen gaat afnemen.

Fase 2: Lichte slaap, NREM2

Fase 2 is ‘lichte slaap’. In de sluimerfase kan je nog nadenken en wakker liggen door het geluid in de omgeving. In NREM 2 begint het echte slapen, maar dan nog in lichte vorm. Van omgevingsgeluiden zal je niet meer wakker worden. Als iemand een hand op je legt kan je bijvoorbeeld wel wakker worden.

 

De slaapcyclus

Fase 3 – Diepe slaap, NREM 3

Fase 3, diepe slaap. De ademhaling daalt en het hartritme tot het laagste niveau. Als je wakker wordt uit deze slaap ben je gedesoriënteerd. Je zou dan even duizelig kunnen worden en niet meer weten waar je bent. Dit type slaap is noodzakelijk, het zorgt voor fysiek herstel.

Fase 4 – Droomslaap, REM-slaap

Fase 4 is de droomslaapfase. Veel hersenactiviteit en ontspannen spieren. De hersenactiviteit is hetzelfde als dat we wakker zijn.

Dromen

Tijdens REM-slaap dromen we. Dit is belangrijk om allerlei informatie te verwerken en zodoende het geheugen op peil te houden. Ons lichaam en onze geest is druk bezig. Rem-slaap kost daarom veel energie. 15% van de slaap bij een volwassenen vindt plaats in deze fase. Bij baby’s kan dit wel 70% zijn.

Fase 5 – De nieuwe cyclus

Zoals net beschreven zijn er 4 fasen. Er kan een fase 5 aan worden toegevoegd. Dit is de nieuwe cyclus. Dit is geen fase op zich, meer een aanduiding dat de cyclus weer opnieuw start. Fase 1 tot en met 3 noemen we ook wel kernslaap. De fase waarin de geest en het lichaam tot rust komt. Noodzakelijke fasen voor onze nachtrust. De overige fase heet restslaap, het is niet precies duidelijk wat er gebeurd tijdens deze fases en waarom we het nodig hebben. Toch behoren deze fases ook tot de cyclus. De gehele slaapcyclus wordt per nacht ongeveer 4 a 5 keer doorlopen.