Slecht slapen oorzaken

Slecht slapen, wat zijn de oorzaken hiervan? In dit blog behandelen we er 6. Onder slecht slapen verstaan we bijvoorbeeld piekeren, dromen, bewegingen maken, zweten, etc. Je wordt wakker en bent nog vermoeid. Er zijn diverse oorzaken waarom mensen onrustige slaap hebben. 

slecht slapen oorzaken

Slecht slapen de oorzaken – Voedsel

De eerste oorzaak van slecht slapen die we behandelen is voedsel. Dit heeft dus echt invloed op de slaapkwaliteit. Met een volle maag slapen vergroot de kans op nare dromen en nachtmerries. Dit geldt ook voor als je met honger gaat slapen. Daarnaast hebben chocola en cafeïne je slaap op negatieve wijze beïnvloeden.  

Andere oorzaak van slecht slapen kan zijn voedsel eten waar histamine in zit. Dit is een chemische neurotransmitter, aangemaakt door het lichaam bij een allergische reactie. Het lichaam kan heftig reageren als er teveel histamine in het lichaam zit. Angststoornissen, paniekstoornissen zijn bijwerkingen hiervan. Histamine zit onder andere in Oude kaas, yoghurt, zuurkool, rode wijn etc.

Slecht slapen de oorzaken – alcohol

De tweede oorzaak van slecht slapen is alcohol. Vooral in de tweede helft van de nacht ga je hier onrustig van slapen. De kans op snurken, praten en slaapwandelen vergroot na het drinken van alcohol. Zweten na alcohol komt ook veel voor.

Slecht slapen de oorzaken – het slaapritme

Andere belangrijke oorzaak van slecht slapen is het slaapritme. Als je in het weekend te laat naar bed gaat of lang uitslaapt, slaap je vaak op zondagavond onrustiger. Dit heet de weekendlag. Mensen die veel werken in wisselende diensten, nachtdiensten hebben of onregelmatige tijden, slapen onrustiger. Voor je lichaam is een vast slaapritme en waakritme het beste. Vaste tijden om naar bed te gaan en vaste tijden om op te staan. Als je hier van gaat afwijken raakt je biologische klok sneller ontregeld, wat weer resulteert in onrustige slaap.

Slecht slapen de oorzaken – Warmte

Slecht slapen de oorzaken, volgende is de temperatuur in de slaapkamer. Als je slaapkamer koel is, is slapen veel makkelijker. Een temperatuur in de slaapkamer van boven de 19 graden kan tot rusteloosheid (wakker liggen), leiden. Daarnaast zal de REM slaap negatief worden beïnvloed.

Oorzaken van slecht slapen – stress

Stress is een van de grootste oorzaken van slecht slapen. Met stress naar bed heeft veel effect op je slaap. Zo duurt het een stuk langer voor je in slaap valt en wordt je vaak te vroeg wakker. Andere bijkomstigheid van stress is tanden knarsen. Stress kan niet altijd worden vermeden, maar er zijn diverse maatregelen om wat stress kwijt te raken. Zo kan je:

  • Een uur voor je gaat slapen geen schermen meer (TV, Ipad, Smartphone)
  • Maak een lijst met zorgen en schrijf de stress van je af
  • Pak stress aan bij de oorzaak. Praat de ruzie die je misschien hebt uit, verander van baan etc.
  • Sporten. Dit maakt je hoofd altijd leeg.

Oorzaken van slecht slapen – plassen

Laatste oorzaak van slecht slapen is te veel moeten plassen. Als je veel drinkt voor het slapen moet je een stuk vaker naar de WC. Ook kan je eerder wakker worden door de aandrang. Dit kan ook te wijten zijn aan medische klachten, zoals een blaasontsteking of gebruik van een geneesmiddel. Dit waren 6 oorzaken van slecht slapen. Houd er rekening mee en verbeter je slaap. Lees hier meer over nog enkele oorzaken.