Slapen met voedingskussen

Slapen met een voedingskussen, mag dat? We herinneren ons allemaal een veel eenvoudigere tijd voordat alle babygadgets zoals voedingskussens werden uitgevonden. Afhankelijk van het jaar waarin je geboren bent, is het mogelijk dat je ouders niet eens de technologie hadden om je geslacht te kennen voordat je geboren werd. Ik hoor mijn vader vaak praten over hoe ze “in zijn tijd de baby gewoon in de voorstoel vastbonden en het beste hoopten”. We hebben allemaal de zin gehoord, “We hadden dat spul niet toen ik een kind was en het is goed gekomen.” In de afgelopen 25 jaar is er echter zoveel vooruitgang geboekt in de moderne geneeskunde dankzij de studies die zijn uitgevoerd. In dit artikel wil ik het onder andere hebben over het slapen met een voedingskussen.

Slapen met borstvoedingskussen

Een borstvoedingskussen is een kussen dat speciaal is ontworpen voor de borst voedende moeder. Borstvoedingskussens zijn er in verschillende stijlen en uitvoeringen en zijn gemaakt om je te gebruiken en te helpen je baby te ondersteunen in de juiste houding voor het geven van borstvoeding. Wanneer jijzelf of iemand in je buurt zwanger is heb je deze vragen vast al wel eens gehoord; Is het gevaarlijk voor de baby om op een borstvoedingskussen te slapen? Hoe gebruik ik een voedingskussen op de juiste manier? En wanneer moet ik een voedingskussen gebruiken? Je leest het hieronder!

slapen met voedingskussen

Voordelen slapen met voedingskussen

Hoewel het voedingskussen oorspronkelijk is ontworpen voor zwangere vrouwen, kunnen mensen van alle leeftijden en geslachten profiteren van de vele voordelen ervan, met name tijdens het slapen. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

1. Verbeterde lichaamshouding: Een voedingskussen kan helpen bij het handhaven van een betere lichaamshouding tijdens het slapen. Door het kussen om je lichaam te wikkelen, worden de wervelkolom, nek en gewrichten uitgelijnd, wat kan leiden tot verminderde druk en spanning.

2. Verlichting van drukpunten: Het kussen vormt zich naar de contouren van je lichaam, waardoor drukpunten worden verminderd. Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van pijnlijke gewrichten, rugpijn of andere lichamelijke ongemakken.

3. Ondersteuning voor zwangere vrouwen: Zoals oorspronkelijk bedoeld, biedt een voedingskussen comfort en ondersteuning aan zwangere vrouwen, met name aan de buik, rug en heupen, waardoor ze beter kunnen rusten en slapen.

4. Snurken verminderen: Voor sommige mensen kan het kussen helpen de luchtwegen te openen en snurken te verminderen door de slaaphouding te verbeteren.

5. Veelzijdigheid: Naast het gebruik als slaapondersteuning, kan een voedingskussen worden gebruikt om comfortabel te lezen, tv te kijken of te ontspannen in bed.

Slapen met baby op een voedingskussen

Allereerst gaan we het hebben over het slapen met een voedingskussen. Het antwoord op de vraag in de inleiding is ja, het is niet veilig om je baby te laten slapen op een voedingskussen. Het is erg gevaarlijk wanneer de baby beweegt. De American Academy of Pediatrics raadt aan om geen enkel kussen te gebruiken in wiegjes. Jammer genoeg mag je baby nooit op het borstvoedingskussen blijven slapen. De baby kan veranderen van houding en naar beneden glijden waardoor de luchtwegen kunnen worden afgesneden. Ook kan de baby gaan rollen door het veranderen van de slaaphouding op het voedingskussen waardoor de luchtwegen ook kunnen worden afgesneden of dichtgedrukt kunnen worden. Wanneer je jouw baby op een voedingskussen wilt laten slapen is het verstandig om dit alleen te doen wanneer je zelf in de buurt bent.

Creëer een veilige slaapomgeving voor baby’s

Hoe verleidelijk het ook is als je baby in slaap valt om hem of haar achter te laten waar hij of zij ligt, het is noodzakelijk dat de baby wordt verplaatst naar een niet gevaarlijke slaapplaats, zelfs als hij of zij op een voedingskussen slaapt. Het is een kleine maatregel die je kunt nemen om de veiligheid van je baby te waarborgen en het is echt niet het risico waard. We weten allemaal hoe frustrerend het kan zijn om een slapende baby te verplaatsen en wakker te laten worden, maar een baby die op een veilige plek en in een goede houding slaapt is het beste voor de baby.

Het gebruik van een voedingskussen

Bijna elke zwangere vrouw weet dat je een voedingskussen kunt gebruiken tijdens de borstvoeding. Er zijn nog meer manieren hoe je een voedingskussen kunt gebruiken. Wanneer je een borstvoedingskussen koopt wanneer je zwanger bent en baby aankomt, kan je het gebruiken om verlichting te bieden bij pijnen en ongemakken tijdens de zwangerschap. Hoe? Door het borstvoedingskussen tussen de gebogen knieën te leggen tijdens de slaap wordt de onderrug ondersteund. Je kunt het kussen ook achter je rug om leggen, zodat je tijdens het slapen op uw zij kunt blijven liggen. Daarnaast kan je wanneer je maagzuur hebt, het voedingskussen gebruiken als extra kussen om je hoofd te verhogen tijdens het slapen.

Meer info over het slapen met voedingskussen?

Heb je na het lezen van dit artikel interesse gekregen in een voedingskussen? Bekijk dan eens deze pagina met verschillende voedingskussens.