Tips om beter te slapen

In deze blog krijg je 10 tips om beter te slapen. Hierdoor zal de kwaliteit en de efficiëntie van je slaap verbeteren. Slaapefficiëntie is de tijd die je echt slaapt in vergelijking met de tijd die je doorbrengt in slaap. Ofwel de tijd die je nuttig gebruikt in bed. Hoe beter de kwaliteit hoe beter jij je geest en lichaam kan laten herstellen. Zo heb je de volgende dag weer genoeg energie om productief te zijn. Hieronder dus een overzicht van enkele tips om beter te slapen

10 tips om beter te slapen – ventilatie

Tip 1 om beter te slapen, ventileer je slaapkamer en zorg voor een ‘schone’ lucht. Als al je ramen helemaal dicht zijn, komt er geen frisse lucht binnen. Kortom, geen zuurstof meer in je kamer. Een raam open zetten of op een kiertje is hiervoor de oplossing.

Tips om beter te slapen – 2: De kamer verduisteren

Je kamer verduisteren is de tweede tip om beter te slapen. Hoe donkerder je kamer, hoe beter. Het licht heel een grote invloed op het slaapritme en waakritme. Licht bespoedigd de aanmaak van waak hormonen. Zeker zomers als het vroeg licht is, is het erg belangrijk om je kamer te verduisteren, zo wordt je niet te vroeg wakker.

Tips om beter te slapen – 3: Relaxen

Relaxt naar bed gaan is de derde tip om beter te slapen. In de avond voldoende ontspannen door een uur voor je naar bed gaat geen actieve dingen meer te doen. Wat je dan wel kan doen lees je in tip 4 en 5.

Tips om beter te slapen – 4: Lezen

Lezen om beter te slapen. Dit zorgt voor rust. Elke avond een half uurtje lezen voor je gaat slapen. Wel aan te raden om heftige boeken over te slaan. Dit kan in je hoofd blijven spoken.

Tips om beter te slapen – 5: Mediteren

De volgende tip om beter te slapen is een unieke, mediteren. Dit is het perfecte hulpmiddel om je hoofd leeg te maken en zo tot rust te komen. Je helemaal focussen op de ademhaling. Bewust bezig zijn hiermee en niet denken aan andere zaken.

Tips om beter te slapen – 6: Actieve levensstijl

De zesde tip om beter te slapen, een actieve leefstijl. Overdag voldoende sporten zorgt voor een goede nachtrust. Extra tip: Niet vlak voor slapen gaan sporten of op een andere manier actief zijn. Liefste 2 uur voor het slapen geen lichamelijke zware activiteiten waarbij de hartslag versnelt.

Tips om beter te slapen

Tips om beter te slapen – 7: De verwarming

De zevende tip is er een die tegen je gevoel in gaat. De verwarming in de nacht laten aanstaan. Juist een koele temperatuur is een goede temperatuur om in te slapen. Veel mensen denken dat een warme temperatuur beter is. De ideale temperatuur om te slapen is rond de 15 a 15 graden. Waarom? Je lichaamstemperatuur daalt tijdens het slapen. Als de temperatuur te warm is in de kamer koel je minder snel af. Je lichaam moet dit corrigeren. Dit is ook het geval als het te koud is. Dan wil je lichaam dit ook corrigeren. Hierdoor zal je minder diep slapen en wordt je sneller wakker. Tip 7 is echt een belangrijke om beter te gaan slapen.

Tips om beter te slapen – 8: Daglicht

Tip 8 om beter te slapen heeft betrekking op daglicht. Zorg dat je voldoende daglicht ziet op de dag zelf. In de avond kunstmatig licht zo veel mogelijk beperken. Een uur voor je wil gaan slapen alle lichten dimmen. Dit bevordert de aanmaak van het slaaphormoon. En hoe meer slaap hormoon wordt aangemaakt, hoe makkelijker je in slaap gaat vallen.

Er zijn nu ook slimme brillen op de markt, deze filteren het blauwe licht uit schermen. Ook de nieuwste telefoontjes bevatten deze functie. Zeker aan te raden om deze functie voor het slapen te activeren. Zo wordt de melatonine aanmaak niet verstoord.

Tips om beter te slapen – 9: Slaapritme

Tip 9 om beter te slapen, een hele belangrijke, het slaapritme. Dit ritme heeft veel invloed op je kwaliteit. Probeer zo veel mogelijk op dezelfde tijden naar bed te gaan. Sta daarnaast op vaste tijden op. In het weekend hier ook niet teveel van af gaan wijken. Vooral het weekend kan je slaapritme en waakritme verstoren. Zondag slapen we daarom vaak slechter.

Tips om beter te slapen – 10: Powernap’s

De tiende tip om beter te slapen is meer een waarschuwing. Pas op met het houden van powernap’s. Er is een kans dat deze je juist meer vermoeien. Waarom? Je slaapt niet lang genoeg om in diepe slaap te komen en om zo echt te herstellen. Daarnaast zorgt het voor een verstoring van je slaap en waakritme. Bij vermoeidheid overdag bieden ze zeker een uitkomst, maar als je in de avond problemen hebt om in slaap te vallen, is het niet aan te raden.

Meer tips om beter te slapen in de 7 stappen methode

Als je meer tips wil dan de tien die in deze  en aan de slag wil met het verbeteren van je slaap, raad ik de 7 stappen methode aan. Deze cursus richt zich op de echte fysiologische oorzaken van slecht slapen. Hier een link naar de methode. Proberen is risicoloos en de tips om beter te slapen zijn erg waardevol.

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden