Hoe kan je snel slapen?

Hoe kan je snel slapen? In dit blog ga ik het hebben over manieren om sneller in slaap te kunnen vallen. Wist je dat bijna 50% van alle volwassen mensen in het leven wel eens last heeft van slapeloosheid. Ontspannen is dan lastig, waardoor je weer moeilijk in slaap kan komen. Probeer de onderstaande methoden is uit. 

Hoe kan je snel in slaap vallen? – Activiteiten overdag

Eerste tip voor het het hoofdtopic van dit blog, hoe kan je snel slapen?, heeft betrekking op de activiteiten overdag. Als je overdag continu teveel geprikkeld wordt, gestresst bent, geen rust nemt, zal je hier s’ nachts slecht door slapen. Jouw brein zal ook in de nacht alerter zijn, waardoor je korter en minder diep gaat slapen. 

Tips om snel te slapen: 

  • Neem genoeg rust
  • Beweeg voldoende 
  • Zorg voor afwisseling
  • Zit niet de hele dag achter je pc 

10 minuten iets anders doen 

Hoe kan je snel in slaap vallen als je s nachts wakker wordt? Als je midden in de nacht wakker wordt en binnen 20 minuten niet meer in slaap valt, doe dan een activiteit buiten het bed. Gebruik hiervoor je hoofd en handen voor. Denk aan een puzzel bijvoorbeeld. Kom niet in de buurt van schermen als TV of Telefoon. Het blauwe licht zal je slaaphormoon productie verminderen. 

Waarom uit bed? Jouw lichaam moet snappen dat je bed een plek is om te slapen en niet om wakker te liggen. Gebruik je bed dan ook alleen voor het slapen (en sex natuurlijk). 

hoe kan je snel slapen

Hoe kan je snel slapen? – De tijd 

Derde tip over ‘Hoe kan je snel slapen’, heeft betrekking op jouw klok. Verberg je klok als je gaat slapen. Als jij de hele tijd, de tijd wil controleren, zal je negatieve gedachtes gaan krijgen. Dan denk je ineens. Ik heb nog maar 5 uur om te slapen, hoe ga ik dat ooit klaren morgen. Als je het niet weet, kan je er ook niet over piekeren. 

Slaapkamertemperatuur

Snel slapen gaat hand in hand met een comfortabele slaapkamertemperatuur. Jouw lichaamstemperatuur heeft een grote invloed op hoe jouw biologische klok werkt. Als je slaapt zal de temp van jouw lichaam dalen. Een slaapkamer die koel en donker is, helpt bij het sneller in slaap vallen. Een kamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden is perfect. Met de duisternis in jouw kamer zal je sneller het slaaphormoon produceren. Dit hormoon vertelt jou dat het tijd is om te slapen 

Hoe kan je snel slapen? Douchen 

Volgende tip om (hoe) snel in slaap te vallen is een warme douche te gaan nemen voor het naar bed gaan. Doe dit 1 uur voor het slapengaan. De temperatuur van je lichaam zal opwarmen. Vervolgens zal je temperatuur sneller gaan dalen. Deze daling zal je metabolisme vertragen. Resultaat hiervan is dat het lichaam zal worden voorbereid op het slapen. 

Meer tips over hoe je snel kunt slapen

Zo zijn er meer nog enkele tips over hoe je snel kunt slapen:

  • Visualisatie: Visualiseer een omgeving waar jij je prettig bij voelt. Waar je gelukkig bent en veilig. Bedenk een verhaal dat jouw afleid van je zorgen en gedachten. 
  • Muziek luisteren: Muziek met een langzaam ritme, kan je helpen sneller te slapen 
  • Blauw licht vermijden. Geen contact hebben met blauw licht. Dit zal de slaaphormoon productie afremmen. 
  • Ontspanningsoefeningen: Span en ontspan jouw spieren aan van de nek tot aan het hoofd, tot aan je tenen. Span elke groep voor 5 seconden aan en ontspan daarna 30 seconden. Doe dit 2 keer per spiergroep. 

Cursus – Hoe kan je snel slapen ?

Mochten de tips uit dit artikel niet genoeg helpen. Raden we de volgende cursus aan, Perfect slapen in 7 stappen. Deze cursus richt zich op ‘Hoe kan je (snel) slapen’ en alle facetten die daarbij komen kijken. 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden