Te veel slapen

Als het om slapen gaat, kun je dan te veel van het goede hebben en te veel slapen? Het is waar dat een goede nachtrust essentieel is voor de gezondheid. Maar te lang slapen is in verband gebracht met tal van medische problemen, waaronder diabetes, hartaandoeningen en een verhoogd risico op overlijden. Te veel slapen is dus ongezond! 

Onderzoekers merken echter op dat twee andere factoren – depressie en lage sociaaleconomische status – sterk worden geassocieerd met te veel slapen. Deze twee factoren kunnen de reden zijn voor de waargenomen negatieve gezondheidseffecten. 

overslapen: hoeveel slaap is te veel?

De hoeveelheid slaap die u nodig heeft, varieert in de loop van uw leven aanzienlijk. Het hangt af van uw leeftijd en activiteitenniveau en van uw algemene gezondheids- en levensstijlgewoonten. Zo kunt u tijdens perioden van stress of ziekte meer slaap nodig hebben. Maar hoewel slaapbehoeften in de loop van de tijd en van persoon tot persoon verschillen, raden deskundigen doorgaans aan dat volwassenen elke nacht tussen de zeven en negen uur slapen. Meer dan 9 uur slaap kan dus worden gezien als te veel slapen of slecht. 

Waarom slapen mensen te veel?

Voor mensen met hypersomnie is te veel slapen eigenlijk een medische aandoening. De aandoening zorgt ervoor dat mensen de hele dag door extreem slaperig zijn, wat meestal niet wordt verlicht door een dutje te doen. Het zorgt er ook voor dat ze ’s nachts ongewoon lang slapen. Veel mensen met hypersomnie ervaren symptomen van angst, lage energie, moe zijn en geheugenproblemen als gevolg van hun bijna constante slaapbehoefte.

Obstructieve slaapapneu, een aandoening die ervoor zorgt dat mensen tijdelijk stoppen met ademen tijdens de slaap, kan ook leiden tot een verhoogde slaapbehoefte. Dat komt omdat het de normale slaapcyclus verstoort.

Natuurlijk heeft niet iedereen die te veel slaapt te lijden aan een slaapstoornis of ziekte. Andere mogelijke oorzaken van verslapen zijn het gebruik van bepaalde stoffen, zoals alcohol en sommige voorgeschreven medicijnen. Andere medische aandoeningen, waaronder depressie, kunnen ertoe leiden dat mensen teveel slapen. En dan zijn er mensen die gewoon veel willen slapen.

te veel slapen

Medische problemen in verband met te veel slapen 

Hieronder een opsomming van problemen die kunnen ontstaan door te veel of te weinig slapen: 

Diabetes. Studies hebben aangetoond dat elke nacht te lang of niet genoeg slapen het risico op diabetes kan verhogen.

Obesitas. Als u te veel of te weinig slaapt, kunt u ook te veel wegen. Een recent onderzoek toonde aan dat mensen die elke nacht negen of tien uur sliepen 21% meer kans hadden om binnen zes jaar zwaarlijvig te worden dan mensen die sliepen tussen zeven en acht uur. 

Hoofdpijn. Voor sommige mensen die vatbaar zijn voor hoofdpijn, kan langer slapen dan normaal in een weekend of vakantie hoofdpijn veroorzaken. Onderzoekers denken dat dit komt door het effect van verslapen op bepaalde neurotransmitters in de hersenen, waaronder serotonine. Mensen die overdag te veel slapen en hun nachtrust verstoren, kunnen ook ’s ochtends last krijgen van hoofdpijn.

Rugpijn . Er was een tijd dat dokters tegen mensen met rugpijn zeiden dat ze meteen naar bed moesten gaan. Maar die tijd is allang voorbij. Het is mogelijk dat u uw normale trainingsprogramma niet eens hoeft in te korten als u rugpijn heeft. Raadpleeg uw arts. 

Depressie .. Hoewel slapeloosheid vaker wordt geassocieerd met depressie, slaapt ongeveer 15% van de mensen met een depressie te veel. Dit kan op hun beurt hun depressie verergeren. Dat komt omdat regelmatige slaapgewoonten belangrijk zijn voor het herstelproces.

Hartziekte . Bij de Nurses ‘Health Study waren bijna 72.000 vrouwen betrokken. Een zorgvuldige analyse van de gegevens uit dat onderzoek toonde aan dat vrouwen die negen tot elf uur per nacht sliepen, 38% meer kans hadden op coronaire hartziekte dan vrouwen die acht uur sliepen. Onderzoekers hebben nog geen reden geïdentificeerd voor het verband tussen verslapen en hartaandoeningen.

Dood / dodelijk?. Meerdere studies hebben aangetoond dat mensen die negen of meer uur per nacht slapen significant hogere sterftecijfers hebben dan mensen die zeven tot acht uur per nacht slapen. Er is geen specifieke reden voor deze correlatie vastgesteld. 

Profiteer van de voordelen van slaap zonder te veel te slapen

Als je gemiddeld meer dan zeven of acht uur per nacht slaapt, raadpleeg dan een arts voor controle. De arts kan u helpen bepalen waarom u te veel slaapt en of dit slecht voor u is. 

Als uw te veel slapen wordt veroorzaakt door alcohol of bepaalde voorgeschreven medicijnen, kan het helpen om deze middelen te verminderen of te elimineren. Stop echter nooit met een voorgeschreven medicijn, tenzij uw arts u dat heeft opgedragen. 

Te veel slapen, en nu? 

Ongeacht de oorzaak van het te veel slapen, het werken aan een goede slaaphygiëne zal u helpen de voordelen te plukken van een gezonde slaap van zeven tot acht uur per nacht. Experts raden aan om elke dag dezelfde bedtijden en wektijden aan te houden. Ze raden ook aan om cafeïne en alcohol vlak voor het slapengaan te vermijden. Regelmatig sporten en van uw slaapkamer een comfortabele omgeving maken die bevorderlijk is voor slapen, zal u helpen de hoeveelheid slaap te krijgen die u nodig heeft. Meer van dit soort tips om het te veel slapen aan te pakken, kan je vinden op deze pagina

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden