Slaapspecialist

Als u slaapproblemen heeft, als u snurkt of als u regelmatig overmatig slaperig bent, kan het zijn dat u een slaapstoornis heeft. Het is misschien tijd voor u om een ​ gecertificeerde slaapspecialist te bezoeken. Een diagnose kan u helpen een plan samen te stellen om uw slaap en uw gezondheid te verbeteren.

Maar wat is een specialist in slaapgeneeskunde (ook bekend als slaaparts of slaaparts) en hoe weet u dat het tijd is om een ​​consult te krijgen?

Wat is een slaapspecialist?

Slaapspecialisten zijn artsen met aanvullende, gespecialiseerde training op het gebied van slaap, met name op het gebied van het diagnosticeren en beheersen van slaapstoornissen.

Een slaaparts met certificering toont een hoge mate van toewijding aan het bestuderen en begrijpen van slaap en de rol die het speelt in de algemene gezondheid. Hij of zij is bevoegd om slaapgeneeskunde te beoefenen – om medische zorg te verlenen aan personen van alle leeftijden met verschillende slaapstoornissen.

Deze slaapstoornissen kunnen zijn:

  • slapeloosheid (moeilijk in slaap vallen of in slaap blijven)
  • slaapapneu en snurken (stoppen met ademen tijdens de slaap)
  • parasomnias (bijvoorbeeld slaapwandelen)
  • slaapbewegingsstoornissen (zoals het rustelozebenensyndroom, de drang om iemands benen te bewegen terwijl u probeert in slaap te vallen)
  • een aantal andere gerelateerde slaapomstandigheden

Veel slaapstoornissen kunnen ernstige, langdurige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Een door de raad gecertificeerde slaapspecialist heeft een uitgebreid begrip van hoe slaap uw lichaam en uw geestelijke gezondheid beïnvloedt. Zij of hij is in staat om een ​​plan op te stellen om uw slaap te verbeteren – uw levenskwaliteit en uw preventieve zorg te verbeteren.

Slaapspecialisten kunnen therapieën voorschrijven, waaronder medicijnen en therapie met medische hulpmiddelen (zoals therapie met orale apparaten of CPAP voor apneu), en kunnen patiënten zo nodig doorverwijzen naar andere specialisten (bijvoorbeeld voor cognitieve gedragstherapie om slapeloosheid of fysiotherapie te helpen openen) de luchtweg en beter ademen).

slaapspecialist

Slaapspecialist in kliniek

Slaap is een complex gebied van studie en behandeling. Het beïnvloedt bijna alle systemen van het lichaam, inclusief het zenuwstelsel, het endocriene systeem en het cardiovasculaire systeem. Daarom opereren slaapspecialisten in de slaapgeneeskunde vaak vanuit praktijken die “slaapcentra” of “slaapklinieken” worden genoemd en die ook andere experts op het gebied van slaap kunnen omvatten of raadplegen

Wanneer moet u een slaapspecialist zien?

Als u lange tijd slaapproblemen heeft, kan het helpen om nu naar een slaapspecialist te gaan. Enkele andere specifieke indicaties dat u mogelijk een slaapstoornis heeft en die u moet raadplegen:

– Je bent overdag erg moe, zelfs na een volledige nachtrust.
– Je slaapt te veel of valt in slaap op het werk, op school of tijdens het autorijden.
– Je snurkt, stikt of snakt naar adem tijdens de slaap; je wordt dagelijks wakker met een zere keel.
– Je hebt ongewenste slaapbewegingen, gedragingen of andere verschijnselen tijdens de slaap, vlak voordat je in slaap valt, of direct nadat je wakker bent (zoals het bewegen van je benen, slaapwandelen, slaap praten, slaapverlamming, etc.). Je weet misschien niet dat je dit gedrag hebt, maar je slaappartner of een familielid kan getuige zijn van deze gebeurtenissen.
– Je wordt wakker met hoofdpijn, kaakpijn of andere pijn.

Natuurlijk zijn er nog vele andere mogelijke symptomen, maar dit zijn enkele van de meest voorkomende klachten die mensen met slaapstoornissen bij de slaapmedicijnen brengen. Maak een afspraak met een slaapspecialist zodra u een gedragspatroon of symptomen opmerkt. 

Waarom een ​​slaapspecialist zien?

Als u inderdaad een niet-gediagnosticeerde slaapstoornis heeft, is het essentieel om naar een slaapspecialist te gaan om uw gezondheid te behouden en te verbeteren. Indien onbehandeld, verhogen aandoeningen zoals slaapapneu uw risico op hoge bloeddruk, hartaanval, beroerte, diabetes, depressie en gewichtstoename.

Hetzelfde kan gezegd worden van een aantal andere slaapstoornissen. Als u onvoldoende slaapt of gefragmenteerde (onderbroken) slaap krijgt, loopt u het risico op een aantal ernstige gezondheidsproblemen.

Ook bepaalt de specifieke slaapstoornis die u heeft hoe u deze moet behandelen – maar een arts zonder gespecialiseerde training kan mogelijk geen juiste diagnose stellen. Veel slaapstoornissen lijken op elkaar en weer andere vereisen observatie en testen. Een opgeleide slaapspecialist begrijpt dat er meer dan 80 verschillende slaapstoornissen zijn, allemaal met verschillende onderliggende oorzaken. Deze oorzaken kunnen anatomisch, psychologisch, neurologisch of gerelateerd zijn aan voeding of medicijnen.

Het zien van een slaapspecialist is van cruciaal belang om de juiste beoordeling en richting te krijgen om een ​​juiste diagnose te stellen

Hoe u een slaapspecialist bij u in de buurt kunt vinden

U kunt op internet zoeken, wat lokale resultaten oplevert die zijn afgestemd op uw woonplaats. U kunt bijvoorbeeld Google ‘slaaparts bij mij in de buurt’, ‘slaapspecialist bij mij in de buurt’ zoeken.

Jouw eigen slaapspecialist zijn? 

Wil je eerst zelf aan de slag met het verbeteren van jouw slaapproblemen, zonder specialist? Dan raden we de perfect slapen in 7 stappen methode aan. Wordt jouw eigen slaapspecialist en leer hoe jouw leefpatroon overdag zorgt voor een slechte nachtrust en hoe je dit kunt verbeteren. 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden