Weet je dat je een lichte slaper bent en wordt je snel wakker? Of heb je een vermoeden dat je heel licht slaap? In dit blog vertellen we je alles over dit interessante topic en leer je meer over de verschillende slaapstadia.
Licht of zware slaper?
Het is gebruikelijk om mensen die door lawaai en andere verstoringen kunnen slapen als zware slapers aan te duiden. Degenen die vaker wakker worden, worden vaak lichte slapers genoemd. Onderzoekers hebben niet definitief vastgesteld waarom mensen anders reageren op mogelijke verstoringen tijdens het slapen, mogelijke oorzaken kunnen zijn:
- niet-gediagnosticeerde slaapstoornissen
- levensstijl keuzes
- genetica
- slapende hersengolfactiviteit
Onderzoekers zijn het er wel over eens dat de kwaliteit en kwantiteit van slaap belangrijk zijn voor uw gezondheid. Slaap beïnvloedt bijna elk systeem in uw lichaam, van uw stofwisseling tot immuunfunctie.
Volgende factor die van invloed kan zijn op het lichte of heel licht slapen is het slaapstadia waar jij je in bevindt.
Lichte slaap / snel wakker worden en diepe slaapstadia
Tijdens het slapen wisselt u af tussen twee basissoorten slaap, Rapid Eye Movements (REM) en niet-REM-slaap. REM en niet-REM bepaald in grote mate het licht of zwaar slapen of het snelle wakker worden.
Non-REM-slaap
Het verschil tussen een lichte slaper en een zware slaper kan de hoeveelheid tijd zijn die elk in de diepe slaapfase van hun slaapcyclus doorbrengt. Hier volgt een overzicht van de niet-REM-fasen:
Stadium 1. Terwijl u van wakker naar in slaap valt, vertraagt uw ademhaling, evenals uw hartslag, oogbeweging en hersengolfactiviteit. Je spieren beginnen te ontspannen. In deze fase slaap je het lichtst.
Stadium 2. Je ademhaling, hartslag en hersengolfactiviteit blijven vertragen. Oogbewegingen stoppen. Je spieren ontspannen meer. Ook in deze fase ben je nog een lichte slaper.
Fase 3. Je bent nu in diepe, herstellende slaap. Alles vertraagt verder.
REM-slaap (droomslaap)
Meestal vindt de REM-slaap plaats ongeveer 90 minuten nadat u in slaap bent gevallen. In deze fase vinden dromen plaats. Tijdens REM-slaap:
- ogen bewegen snel heen en weer
- ademen is snel en onregelmatig
- hartslag stijgt
- bloeddruk stijgt
Na elke REM-slaapfase wordt je soms kort wakker. Dit is onbewust. De hele cyclus van lichte slaap tot aan diepe slaap en uiteindelijk in slaap vallen begint weer van voor af aan.
Wat is een goede nachtrust?
Voldoende slaap krijgen is cruciaal om uw lichaam en geest gezond te houden. Als je veel wakker wordt en een lichte slaper bent, kom je niet aan de hoeveelheid uur die benodigd is voor optimaal herstel. Slaapbehoeften variëren afhankelijk van leeftijd.
- Volwassenen hebben 7 tot 8 uur nodig.
- Tieners hebben 8 tot 10 uur nodig.
- Schoolgaande kinderen hebben 9 tot 12 uur nodig.
- Kleuters hebben 10 tot 13 uur nodig (inclusief dutjes).
- Peuters hebben 11 tot 14 uur nodig (inclusief dutjes).
- Baby’s hebben 12 tot 16 uur nodig (inclusief dutjes).
Een goede nachtrust krijgen
Een goede nachtrust kan worden omschreven als:
- gemakkelijk in slaap vallen
- ’s nachts niet volledig ontwaken
- wakker worden wanneer verwacht (niet eerder)
- zich ’s ochtends verfrist voelen
- Zwaar slapen zonder wakker te worden (niet licht slapen)
Als u een lichte slaper bent, zijn er enkele gewoonten die u kunt ontwikkelen om elke nacht de best mogelijke slaap te garanderen. Probeer het volgende:
- Volg een schema. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip in slaap te vallen en op te staan, inclusief uw vrije dagen.
- Ontwikkel een consistente bedtijdroutine. Neem een warm bad of lees een boek.
- Maak je slaapkamer ontspannend, stil en donker.
- Houd alle schermen, inclusief televisies, computers en mobiele telefoons, buiten de slaapkamer.
- Houd je slaapkamer koel.
- Vermijd dutjes in de late namiddag of avond.
- Train elke dag op regelmatige tijdstippen en stop minstens drie uur voor het slapengaan.
- Vermijd cafeïne laat op de dag, inclusief cafeïne in voedingsmiddelen zoals chocolade.
- Eet geen grote maaltijden vlak voor het slapengaan.
- Vermijd het drinken van alcoholische dranken vlak voor het slapengaan.
Als u door slaapproblemen moe wordt, licht slaapt of snel wakker wordt en uw vermogen om uw dagelijkse bezigheden gedurende meer dan een paar weken uit te voeren, beïnvloedt, overleg dan met uw arts. Ze hebben misschien enkele suggesties om een betere nachtrust te krijgen. Uw arts kan ook aanbevelen om te testen op een mogelijke slaapstoornis.
Licht slapen door levensstijl
Als je jezelf als een heel lichte slaper beschouwt en het je vermogen om een goede, verfrissende nachtrust te krijgen verstoort, zijn er enkele veranderingen in levensstijl die je kunt aanbrengen om betere slaapgewoonten aan te moedigen.
Licht slapen – oplossingen
Als een slechte nachtrust uw dagelijkse bezigheden verstoort, overweeg dan een bezoek aan uw arts. Ze hebben misschien oplossingen over hoe u uw slaap kunt verbeteren, of ze kunnen voorstellen om te testen op een mogelijke slaapstoornis. Ook kan je aan de slag met de cursus perfect slapen in 7 stappen. Deze cursus richt zich op de natuurlijke oorzaken van slecht of licht slapen. Door overdag anders te leven, zal je s’avonds beter rusten. Klik op de link voor meer informatie.
Meer weten over slaap?
Voor meer vragen over licht slapen, snel wakker worden, slaaphulpmiddelen of andere slaapgerelateerde vragen kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl. Daarnaast hebben we tientallen blogs geschreven op deze site over deze topics!