Slaappillen

Alles over de effecten van slaappillen en de alternatieven lees je in dit blog. We gaan onder andere dieper in op de volgende onderwerpen:

 • De soorten en merken slaappillen / slaaptabletten
 • Welke je kan bestellen zonder recept
 • De werking
 • Of ze verslavend zijn 
 • Wat als ze niet werken? 
 • De bijwerkingen
 • Waar je slaappillen kunt kopen of bestellen 

Slaappillen en slaaptabletten in Nederland

Een bijzonder hoog aantal Nederlanders koopt en gebruikt slaappillen of slaaptabletten. Hier is daarom de laatste jaren veel onderzoek naar geweest. De negatieve gevolgen zijn bekend, maar omdat dit zo lucratief is voor de gezondheidsindustrie, worden slaapmiddelen toch nog vaak voorgeschreven. In de volgende alinea’s gaan we dieper in op de negatieve effecten van slaappillen. Bovendien geven we tips om op natuurlijke wijze goede te kunnen slapen. 

slaappillen

De soorten slaappillen 

Er bestaan diverse soorten slaappillen en slaapmiddelen die je kunt kopen. Deze zijn te verdelen in 4 categorieën.

 • Benzodiazepinen
 • Chloralhydraat
 • Cyclopyrrolonen
 • Melatonine  

Slaappillen – Benzodiazepinen

De benzodiazepinen worden het meest voorgeschreven om te kopen als slaappil. In totaal worden er wel 10 miljoen recepten per jaar uitgeschreven. Een waanzinnig hoog aantal. Nadeel van deze slaappil is dat de werking gaat afnemen door de gewenning. Je mag deze pil daarom maximaal twee weken achter elkaar gebruiken. Er zijn verschillende merken voorhanden van deze soort.

Slaappillen – Chloralhydraat

Als bovenstaande slaappillen niet werken, wordt er wel eens in uitzonderlijke gevallen Chloralhydraat voorgeschreven door de dokter of huisarts. Met dit slaaptablet wordt het inslapen bevorderd, de rest van de dag voel jij je slaperig en suf door dit medicijn. 

Slaappillen kopen – Cyclopyrrolonen

Als een patiënt ernstig last heeft van slapeloosheid, worden vaak cyclopyrrolen voorgeschreven om te kopen.  Dit wordt veelal gebruikt als kortdurende behandeling om zodoende de ergste klachten te reduceren. Ook aan deze slaappil zal je lichaam snel wennenen daarom mag het maar enkele dagen gebruikt worden. 

‘Goede’ Slaappillen zonder recept – Melatonine

Bekendste goede slaappil die je zonder recept kunt bestellen is melatonine. Dit is een hormoon dat ook door het eigen lichaam wordt aangemaakt (natuurlijk). Het regelt je slaapritme en waakritme. Door voor het slapen melatonine in te nemen, kan je beter inslapen en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het onschuldigst, omdat het een natuurlijk middel is. Melatonine kun je dus met weinig risico gebruiken als slaappil. Dit middel kan je daarom ook online bestellen zonder recept. Van huismerk tot eigen merken, er zijn verschillende varianten beschikbaar.

Melatonine wordt ook vaak tijdens het vliegen in het vliegtuig gebruik als slaappil. Het is een middel om sneller van je jetlag af te komen. Dit slaaptablet is te raden om te gebruiken tijdens het vliegen in een vliegtuig als je op vakantie gaat.

slaappillen kopen

Waar slaappillen kopen of bestellen?

Slaappillen kan je onder andere online bestellen of kopen op de volgende plekken:

 • Bij de huisarts of dokter 
 • Etos, AH, Jumbo, Kruidvat. Hier kan je alle slaappillen zonder recepten kopen. 
 • Bij de apotheek of drogist

Hoe werken slaappillen?

Slaappillen werken over het algemeen op dezelfde wijze. De hersenactiviteit wordt verlaagd na het innemen van de pil. Zo ervaar je minder stress en angstgevoelens. Bovendien ontspannen je spieren. Al deze zaken bij elkaar zorgen ervoor dat je makkelijker in slaap valt. Nadeel van de slaappillen is dat je lichaam gaat wennen eraan. Na een paar weken merk je niks meer van de effecten van het slaaptablet. 

Slaappillen afbouwen

Als je al slaappillen gebruikt en dit wil afbouwen is het tijd om enkele stappen te gaan nemen. Vanwege de ontwenning raden we af om helemaal direct te stoppen met slaaptabletten. Beste is om de grootte van inname op langzame wijze te reduceren. Elke week een halve pil minderen bijvoorbeeld zodat je in enkele maanden van het middel af bent. Je kan aan je huisarts, de drogist of dokter vragen wat het beste schema is, om af te bouwen van slaappillen, voor jouw individuele geval. 

Beter slapen zonder slaappillen – verslavende werking

Slaappillen kunnen verslavend of niet werken. Gelukkig zijn er nog andere manieren om beter te kunnen slapen en sneller in slaap te kunnen vallen. Hieronder een overzicht van de opties. 

De oorzaak achterhalen

Als je niet goed slaapt en ook je slaappillen aan de kant hebt geschoven / aan de kant wil schuiven. Is het allerbelangrijkst om op zoek te gaan naar de oorzaak van de problemen. Waar komt de stress of spanning vandaag? Hoe kan dit worden verminderd? Je problemen bij de bron aanpakken, dat is de beste oplossing. De cursus perfect slapen in 7 stappen gaat samen met jou op zoek naar de natuurlijke oorzaak en lost dit vervolgens op, zonder behulp van slaappillen of andere middeltjes.  

Ontspannen voor het slapen zonder slaappillen

De slaappillen die we eerder hebben besproken, zorgen voor een ontspannend effect op je hersens en spieren. Deze ontspanning nabootsen op andere manieren is een geschikte optie. Zo kan je ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen voor het slapen doen. Andere tip: 60 minuten voor je gaat slapen zo min mogelijk naar beeldschermen starten. Neem is een warm bad of lees een boek. Je zal zien dat zo het effect van de slaappil wordt nagebootst. 

Eindwoord slaappillen kopen / bestellen 

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk overtuigd om te stoppen met het kopen of bestellen van de slaappillen met of zonder een recept. In dit artikelen hebben we de vele voordelen benoemd. Gun jij je zelf eigen een ontspannen nacht? Ga op zoek naar de echte oorzaken van jouw slaapproblemen

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden