Niet kunnen slapen als je vroeg op moet

Niet kunnen slapen als je vroeg op moet? Lees hier wat je daaraan kan doen. 

Het vertraagde- slaapfasesyndroom (DSPS) is een aandoening waarbij je moeilijk in slaap kunt komen tot heel laat in de nacht, ook als je vroeg op moet. Dit kan zo laat zijn als 4 uur ’s morgens. S Morgens wil je langer uitslapen, misschien wel tot in de vroege namiddag. Als je vroeger moet opstaan, zal je je suf voelen, maar naarmate de dag vordert, zal je meer energie krijgen. Zelfs als je vroeg wakker wordt, zal jouw lichaam ’s avonds pas laat willen gaan slapen. In het weekend zullen veel mensen met DSPS zelfs later in de middag uitslapen omdat je dan niet kunt slapen en ook niet vroeg op moet.

Wat veroorzaakt het vertraagde-slaap-fasesyndroom?

Je lichaam bevat een soort interne klok die je vertelt wanneer je wakker moet worden en wanneer je naar bed moet gaan, als je niet kunt slapen wanneer je vroeg op moet wordt dit verstoord. Wetenschappers denken dat als je DSPS hebt, deze klok niet goed loopt. Een hormoon genaamd Melatonine zou hierbij een rol kunnen spelen. Ook je levensstijl kan een rol spelen. Jongvolwassenen voelen zich ’s nachts vaak niet erg slaperig, waardoor ze te laat opblijven, en dit verschuift de timing van hun lichaamsklok en zorgt ervoor dat je de volgende keer ook niet kunt slapen als je vroeg op moet.

niet kunnen slapen als je vroeg op moet

Wat is melatonine?

Dit is een hormoon dat je lichaam aanmaakt om je lichaamsklok te helpen regelen. Een verkeerde hoeveelheid Melatonine op het verkeerde moment kan problemen veroorzaken met je slaap. Melatonine neemt ’s nachts toe en zorgt ervoor dat je je slaperig voelt. Het blauwe licht van computerschermen kan uw natuurlijke melatonineniveaus onderdrukken, waardoor je je ’s nachts niet meer zo slaperig voelt en niet meer kunt slapen ondanks dat je de volgende dag vroeg op moet.

Tips om te slapen

Als je niet kunt slapen en je vroeg op moet is het goed om wel proberen te slapen. Begin met te proberen je gedachten af te leiden van alle racende gedachten. Stel je een ontspannende scène voor die met slaap te maken heeft en bouw die scène in je gedachten op. Laten we zeggen dat je in een hangmat op het strand ligt, onder de sterrenhemel. Stel je voor hoe de golven klinken. Zijn er andere geluiden, zoals ruisende palmbomen? Welke sensaties voel je (zoals de hangmat die schommelt, of misschien een warm briesje dat waait)? Is er iemand anders bij je? Concentreer je een tijdje volledig op deze scène en wie weet val je zo in slaap en ben je goed uitgerust terwijl je vroeg op moet. Voor meer tips als je niet kan slapen terwijl je vroeg op moet, kan je de slaapwijzer gebruiken.

Beweeg

Als dat niet werkt en je bent nog steeds klaarwakker, probeer dan een korte tijd op te staan. Ga uit bed en doe iets ontspannend waar je slaperig van wordt – zoals lezen of een repeterend spelletje zoals Sudoku spelen. Houd het licht laag en ga na ongeveer 30 minuten weer naar bed (of eerder als u zich slaperig begint te voelen). Vermijd technologie, zoals telefoons, computers of tv. Felverlichte schermen kunnen uw hersenen misleiden door te denken dat het tijd is om wakker te worden. En alles wat jouw hersenen stimuleert – van een tekstgesprek tot een videospelletje – kan jouw lichaam ook in de wekmodus brengen. Volgende tip als je niet kan slapen en vroeg op moet heeft betrekking op de slaaproutine. 

Slaap routine

Als je moeilijk in slaap valt en vroeg op moet, kan je je lichaam het beste trainen om zich elke avond voor het slapen gaan af te wikkelen en te ontspannen met een routine. Artsen noemen dit slaap hygiëne. Een goede slaaphygiëne omvat activiteiten die het lichaam het signaal geven dat het tijd is om te slapen, zoals elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan, de technologie uitschakelen en jouw kamer donker houden. Het omvat ook het vermijden van cafeïne of andere stimulerende middelen gedurende enkele uren voor het slapengaan.

Gebruik de tips uit dit artikel als je niet kan slapen en vroeg op moet. Meer adviezen krijg je in de training Perfect slapen in 7 stappen. Voor vragen over slapen of dit artikel kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl. 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden