Slaapproblemen oplossen

Slaapproblemen oplossen, hoe? Wat zijn de oorzaken?  Kan dit zonder medicatie? Je leest er op deze pagina alles over.

Het slaaphormoon, melatonine, heeft de grootste invloed op het slapen bij zowel kind als volwassenen. Er zijn veel aspecten die invloed uitoefenen op de aanmaak van melatonine en daarmee een kwalitatief goede slaap. Er zijn diverse redenen waarom de aanmaak hiervan kan verslechteren. Daarover lees je in de volgende alinea’s meer en daarnaast kom je erachter hoe je jouw slaapproblemen kunt oplossen.

Slaapproblemen oplossen 1: Cortisol Level

De eerste factor die jouw slaapproblemen natuurlijk kan oplossen is het verlagen van het cortisol level. Dit is het stresshormoon in je lichaam. Als dit van een laag niveau is, is het veilig om te slapen en wordt de aanmaak van melatonine bevordert. Een te hoog level aan cortisol kan ontstaan door:
– Teveel acitiviteiten
– Stress
– Te veel licht laat op de avond
– Uitputting van de bijnier (burn-out door stress)

Slaapproblemen oplossen

Slaapproblemen oplossen 2: Oestrogeentekort en progesterontekort

Voor volwassen vrouwen zijn de geslachtshormonen belangrijk voor het hebben van een ‘goede’ slaap en het oplossen van de slaapproblemen. Progesteron ondersteunt de kwaliteit en kwantiteit van slaap. Een tekort hieraan kan ontstaan door onregelmatige diensten en stress. Oestrogeen kan de droomactiviteit vergroten. Een tekort hieraan zien we vaak bij ondergewicht.

Slaapproblemen oplossen 3: Schildklierhormoontekort

De derde factor die van invloed is op slaapproblemen en ze kan oplossen is de schildklierhormoon. Het serotinelevel kan hierdoor worden verhoogd en zo ook het melatoninegehalte. Symptomen van een tekort zijn depressieve klachten en problemen met slapen.

Slaapproblemen oplossen 4: Insulineresistentie

Slaapproblemen ontstaan ook vaak bij mensen die insuline resistent zijn, het oplossen ligt hem dan in deze factor. Cellen kunnen ongevoelig worden voor insuline bij een levensstijl zonder veel activiteit met veel stress waarbij veel suikers, snelle koolhydraten en calorieën worden genuttigd. Resultaat is een bloedsuikerspiegel die instabiel is. Hier ontstaan zodoende hoge pieken en diepe dalen. Als je wil slapen moet de bloedsuiker een ‘gezonde’ balans hebben. Je cellen weer gevoelig maken voor insuline kan door traag opneembare koolhydraten te nuttigen (havermout, zilvervliesrijst, volkoren pasta, etc). Zo blijft jouw bloedsuiker stabieler, je stress lager wat de slaapkwaliteit zal verbeteren.

Slaapproblemen oplossen 5: tryptofaan tekort

De volgende factor die van groot belang is als je slaapproblemen natuurlijk wil oplossen, is tryptofaan. Dit staat aan de basis van de aanmaak van melatonine. Dit is een aminozuur wat via voeding binnen komt. Als je extra tryptofaan binnen neemt kan dit zorgen voor extra melatonine en serotonine aanmaak. Je slaapproblemen oplossen door extra tryptofaan te nemen kan ook door middel van overdag meer daglicht. Ga dus een extra rondje lopen of even buiten zitten.

Slaapproblemen oplossen 6: vitaminetekort

De belangrijkste mineralen die de aanmaak van melatonine bevorderen zijn:
– magnesium
– zink
– calcium
– vitamine C
– vitamine B3, B5, B6
Krijg hier geen tekort van binnen. Extra vitamines in de vorm van pillen kunnen op de dag zelf worden bijgenomen. In de avond is dit niet aan te raden. Ze kunnen namelijk serotonine bevatten waarvan je wakker blijft.

oplossen slaapproblemen

Slaapproblemen oplossen zonder medicatie 7: Daglichttekort

De volgende oplossing voor je slaapproblemen heeft betrekking op daglicht. Hier reageren serotonine en melatonine sterk op. Bij een zonnige dag wordt serotonine optimaal aangemaakt. Melatonine wordt in een zo donker mogelijke slaapruimte goed aangemaakt. Het advies: overdag veel daglicht, niet veel lampen of schermen en in de avond een donkere kamer.

Slaapproblemen oplossen 8: Cafeine & alcohol

Drink niet te veel koffie, zeker niet laat op de avond. Daar zit cafeïne in wat je wakker zal houden. In thee zit dit ook, in kleinere mate maar toch. Door alcohol vallen mensen sneller in slaap maar de kwaliteit van de slaap is slechter. Dit is aangetoond door wetenschappelijk onderzoek.

Slaapproblemen oplossen 9: Actieve levensstijl

Een actievere levensstijl kan jouw slaapproblemen gaan oplossen. Door lichamelijke activiteiten wordt je serotonine level verhoogd en voel je je mentaal lekkerder. Daarnaast zal je lichaam uitgeput raken, waardoor je sneller de behoefte hebt om te gaan slapen. Bij Fitness is dit gevoel het grootste. Na krachtoefeningen zal je het snelst in slaap vallen.

Slaapproblemen oplossen – Hulpmiddelen

Naast de net behandelde 9 factoren (zonder medicatie) die je kan toepassen om jouw slaapproblemen op te lossen, zijn er nog diverse hulpmiddelen die werken voor zowel kind als volwassenen. Hier de belangrijkste:

Daarnaast kan je als volwassene aan de slag gaan met een slaapcursus om jouw slaapproblemen op te lossen. Wij raden de cursus perfect slapen in 7 stappen aan. Deze cursus richt zich op natuurlijke factoren die van invloed zijn op slaap, zonder medicatie dus. Hier een link met extra informatie over het downloaden van deze cursus.

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden