Valeriaan slapen

Een dosering valeriaan voor het slapen kan slaapverlies tegengaan. Er zijn veel mensen die hier positieve ervaringen aan hebben. Slaapverlies is een wereldwijd probleem. Gezondheidsdeskundigen vermoeden dat onvoldoende slaap veel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt of verergert, en daarom moet optimaal slapen een topprioriteit zijn. Als je een van de vele mensen bent die niet genoeg slaapt of slaapproblemen hebt, vraagt je je misschien af of natuurlijke slaapmiddelen je kunnen helpen. We onderzoeken valeriaanwortel. Valeriaan is een populair natuurlijk slaapmiddel. We besteden aandacht voor de effecten op het lichaam, mogelijke bijwerkingen, en aanbevolen dosering.

Wat is valeriaanwortel en de connectie met slapen?

Valeriana officinalis wat je kunt gebruiken voor slapen, algemeen bekend als valeriaan, is een kruid dat oorspronkelijk uit Azië en Europa komt. Nu komt het in het wild voor in vele andere gebieden van de wereld, waaronder de Verenigde Staten en Canada. Mensen gebruiken deze overblijvende plant al sinds de tijd van het oude Griekenland en Rome als een natuurlijk geneesmiddel. In tegenstelling tot de delicaat geurende bloemen van de plant, hebben valeriaanwortels een zeer sterke geur die veel mensen onaangenaam vinden. De wortels, wortelstokken (ondergrondse stengels), en stolonen (horizontale stengels) van valeriaan worden gebruikt om voedingssupplementen van te maken, zoals capsules en tabletten, maar ook thee en tincturen. Valeriaan wordt voor meer gebruikt dan enkel het verbeteren van het slapen. 

valeriaan slapen

Hoe werkt valeriaanwortel?

Valeriaanwortel bevat meerdere chemische verbindingen die een effect kunnen hebben op de menselijke hersenen en het lichaam, maar onderzoekers hebben nog niet precies kunnen vaststellen welke verbindingen ons beïnvloeden. Waarschijnlijk werken meerdere componenten in Valeriaan samen om effecten te bewerkstelligen zoals beter slapen. Meer onderzoek is nodig, maar valeriaanwortel kan het lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. Zo kunnen de iridoïden die in de valeriaanwortel worden aangetroffen ontstekingsremmend werken en de expressie van specifieke genen remmen. Studies bij muizen suggereren dat valeriaanwortel pijn in het lichaam kan verlichten door flavonoïden, die de aanmaak van stikstofmonoxide remmen.

Effecten op de hersenen

Wat de hersenen betreft, hebben onderzoekers vooral bestudeerd hoe valeriaanzuur in de valeriaanwortel de GABA-receptoren beïnvloedt, een type neurotransmitter in de hersenen. Het effect op GABA-receptoren is in ieder geval gedeeltelijk hoe valeriaan supplementen angst verlichten. Hoewel het effect kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van hun geslacht en leeftijd. Valeriaanwortel heeft waarschijnlijk ook invloed op serotonine receptoren, die betrokken zijn bij stemming en slapen. Van valeriaanwortel is ook ontdekt dat het de hersenactiviteit in de motorische cortex vermindert als reactie op stimulatie. Ook verandert het de manier waarop hersengolven in verschillende delen van de hersenen samenwerken als reactie op stress en angst.

Kan Valeriaan je beter helpen slapen?

Na het analyseren van 60 onderzoeken, gepubliceerd over bijna 40 jaar, hebben onderzoekers vastgesteld dat valeriaanwortel waarschijnlijk de slaap kan verbeteren en angst kan verminderen bij veel mensen. Valeriaan supplementen blijken mensen te helpen sneller in slaap te vallen, hun slaapkwaliteit te verbeteren, en meer tijd door te brengen in een diepe slaap fase. Sommige studies toonden echter aan dat valeriaan geen effect had of een statistisch onbeduidend effect. Om verbetering te zien in de slaap, zouden mensen valeriaanwortel regelmatig moeten nemen, in plaats van af en toe of naar behoefte.

beter slapen met valeriaan

Valeriaan Wortel Bijwerkingen

Over het algemeen wordt gedacht dat het nemen van valeriaanwortel supplementen minder bijwerkingen heeft dan het nemen van kalmerende of hypnotiserende medicatie voor de slaap. De meeste studies van valeriaan voor de slaap toonden aan dat deelnemers geen bijwerkingen ondervonden, of milde bijwerkingen in vergelijkbare mate als groepen die een placebo innamen. De effecten die valeriaan heeft op een persoon kunnen afhangen van de dosering. Uit een oudere studie bleek bijvoorbeeld dat valeriaanwortel angst verminderde wanneer mensen 600 of 1.200 milligram namen, maar dat de angst toenam bij een dosering van 1.800 milligram. Andere studies hebben echter aangetoond dat valeriaanwortel bij sommige mensen de volgende bijwerkingen kan hebben:

  • Hoofdpijn
  • Verstoorde maag
  • Gevoelens van onbehagen
  • Veranderingen in de hartslag
  • Slapeloosheid
  • Slaperigheid
  • Droge mond
  • Levendige dromen

Slaap verbeteren?

Naast valeriaan zijn er nog diverse andere mogelijkheden om het slapen te bevorderen. Wij zijn erg fan van de training, Perfect slapen in 7 stappen

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden