Niet kunnen slapen door angst

Als je stress of angst in je leven ervaart, is de kans groot dat je moeite hebt om ’s nachts in slaap te vallen of te blijven (niet kunnen slapen door angst). Je angstige zorgen over het leven en de problemen die het leven met zich meebrengt, kunnen ervoor zorgen dat je hersenen niet tot rust komen en de verstoring van de slaap zal je de volgende dag waarschijnlijk meer op scherp zetten. Slaapverstoring is een gemeenschappelijk kenmerk van geestelijke gezondheidsproblemen, en angst is geen uitzondering. Je hoeft geen gediagnosticeerde angststoornis te hebben om de impact te voelen die de stress en de zorgen op uw slaappatroon kunnen hebben. In dit blog gaan we dieper in op het niet kunnen slapen door angst en krijg je diverse adviezen over hoe hiermee het beste om te gaan.

Wat komt eerst, angst of slaapproblemen?

Dus wat komt eerst, de angst of de verstoring van de slaap / het niet kunnen slapen? Onderzoekers hebben vastgesteld dat de relatie tussen slaapproblemen en angst tweerichtingsverkeer is. Dit betekent dat slaapproblemen angst kunnen veroorzaken en dat angst je slaap kan verstoren. En net als angst kunnen slaapproblemen invloed hebben op hoe je emotioneel, mentaal en fysiek functioneert. Omdat slaap en angst zo’n sterke relatie hebben, is het belangrijk om beide aan te pakken wanneer je met uw arts spreekt. Naast angst kunnen slaapproblemen je meer risico’s opleveren voor het missen van werk of school, het verwonden van jezelf en het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals onder andere hartaanval, hypertensie, beroerte en diabetes. Niet kunnen slapen door angst kan dus resulteren in andere gezondheidsproblemen. 

Behandelingsopties niet kunnen slapen door angst 

Zodra je met je arts over het niet kunnen slapen door angst praat, kan deze je doorverwijzen naar een slaapkliniek om meer informatie te verzamelen. Professionals in de geestelijke gezondheidszorg kunnen je ook voorzien van slaapvoorlichting en je helpen bij het opstellen van een actieplan om de hele nacht door te slapen. Om angst en slaapproblemen gezamenlijk te behandelen, raden professionals doorgaans medicatie, therapie of een combinatie van beide aan. Cognitieve gedragstherapie is een evidence-based vorm van psychotherapie die je kan helpen je angstig denken uit te dagen. Artsen of therapeuten kunnen ook mindfulness-meditatie aanbevelen als hulpmiddel om je drukke geest te kalmeren zodat de slaapproblemen worden verminderd. Je kan dus op verschillende manieren aan de slag als je niet kunt slapen door angst. 

niet kunnen slapen door angst

Niet kunnen slapen door angst – tips 

Hieronder volgen diverse tips voor als jij niet kan slapen door angsten: 

Beweeg – Bewegen is goed om zowel de angst te verminderen en de slaap te verbeteren. Maar probeer niet te sporten vlak voor de slaap, want dat kan je wakker houden. Het bewegen in de ochtend of middag kan je helpen je slaap- en waakcyclus weer op gang te brengen en ook slapeloosheid of slaapapneu te behandelen.

Pas je omgeving aan – Het beheersen van licht, geluid en temperatuur kan je helpen om een goede nachtrust te krijgen. Hoe donkerder, stiller en koeler je jouw slaapkamer kunt houden, hoe groter de kans dat je geest kalmeert en dat je in slaap valt. Een douche of bad nemen kort voor het slapengaan kan ook helpen om je lichaamstemperatuur te verlagen en je sneller in slaap te laten vallen.

Beperk cafeïne en alcohol – Te veel cafeïne drinken of te laat op de dag consumeren kan de angst vergroten en de slaap afremmen. Alcoholconsumptie dicht bij het slapengaan kan ook je hartslag verhogen en u wakker houden. Drink de hele dag door veel water, maar drink niet te veel voor het slapengaan, want uitstapjes naar de badkamer kunnen je dan weer angstig en alert maken.

Beperk de tijd op het scherm – Je telefoon, tablet en tv zenden licht uit dat je hersenen wakker houdt, dus probeer ze een uur voor het slapengaan te beperken. Het controleren van e-mail of het doen van werk vlak voor het slapengaan kan ook angstige gedachten triggeren en het moeilijk maken om je hersenen te kalmeren. Overweeg om een alarm in te stellen om je eraan te herinneren dat je de schermen in het uur voor het slapengaan moet uitschakelen. Overweeg in plaats daarvan het luisteren naar muziek of het lezen van een boek om je gedachten tot rust te brengen.

Als je denkt dat jij of iemand om wie je geeft misschien last heeft van angst en daardoor niet kan slapen, bekijk dan eens deze pagina met uitgebreide tips over hoe je beter kunt slapen in 7 stappen.

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden