Onrustig slapen

Hoewel het normaal is om af en toe een nacht van woelen en draaien te ervaren, kan onrustig slapen ‘s nachts een grote invloed hebben op uw kwaliteit van leven, met slaperigheid overdag, prikkelbaarheid en concentratiestoornissen.

Er zijn vier veel voorkomende factoren die gewoonlijk bijdragen aan onrustig slapen waaronder:

  • Restless legs syndrome (RLS)
  • Eetpatroon
  • Obstructieve slaapapneu
  • Slechte slaaphygiëne

Maar dit kan ook liggen aan tijdelijke factoren:

In dit blog gaan we dieper in op deze factoren en oorzaken. 

Onrustig slapen door RLS

Onrustig slapen door RLS komt vaak voor. RLS wordt meestal gedefinieerd als een aanhoudende behoefte om uw benen te bewegen vanwege onaangename tintelingen of sensaties die meestal kunnen worden verlicht door te bewegen of uit bed te komen. Artsen weten niet wat RLS veroorzaakt, maar ze vermoeden dat het erfelijk kan zijn. Er is geen specifieke test voor RLS, maar uw arts kan de aandoening diagnosticeren op basis van uw beschrijving van uw symptomen. Naast een aanhoudende behoefte om uw benen te bewegen, beschrijven patiënten met RLS vaak symptomen die worden veroorzaakt door rust, ontspanning of onrustig slapen en ’s nachts erger worden. De symptomen zijn meestal ’s ochtends afwezig of verbeterd.

Omdat RLS niet kan worden genezen, richt de behandeling zich meestal op het minimaliseren van de symptomen. Uw arts kan medicijnen voorschrijven om uw symptomen onder controle te houden, maar u moet mogelijk verschillende soorten medicatie proberen voordat u er een vindt die voor u werkt. Veranderingen in levensstijl, zoals het beperken van cafeïne, tabak en alcohol, kunnen ook nuttig zijn bij het beheersen van RLS en onrustig slapen.

onrustig slapen

Onrustig slapen door het eetpatroon

Onrustig slapen en het eetpatroon gaan hand in hand. Het consumeren van voedingsmiddelen die complexe suikers of geraffineerde koolhydraten bevatten voor het slapengaan kan je juist stimuleren wakker te blijven, waardoor je niet in een dieper slaapstadium valt en je vaak wakker wordt. Alcoholische dranken, zoals wijn, en zoute snacks zijn vaak de boosdoeners.

U kunt voedingsgerelateerde slaapstoornissen voorkomen door ’s avonds snackporties klein te houden en zoute snacks te vervangen door gezondere opties, zoals yoghurt, een banaan of pindakaas op een volkoren cracker. U moet ook het alcoholgebruik onmiddellijk voor het slapengaan inperken, zodat uw lichaam minstens een uur de tijd heeft om een ​​alcoholische drank te verteren. Het onrustige slapen kan u echt verbeteren door aan het eetpatroon te werken. 

Onrustig slapen en slaapapneu

Obstructieve slaapapneu is een aandoening waarbij uw ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt en begint. Als u slaapapneu heeft, zult u kort wakker worden en mogelijk zelfs proberen uw slaaphouding te veranderen om u te helpen beter te ademen, een grote oorzaak van onrustig slapen. 

Als uw arts vermoedt dat u slaapapneu heeft, zal hij of zij u doorverwijzen naar een specialist voor een slaaponderzoek. Tijdens uw slaaponderzoek worden uw ademhaling en andere vitale functies gecontroleerd om te controleren op problemen. Slaapapneu kan vaak met succes worden behandeld met veranderingen in levensstijl, zoals afvallen, uw dieet veranderen of meer bewegen. Als deze niet werken, kan uw arts voorstellen om een ​​apparaat voor continue positieve luchtwegdruk (CPAP), orale apparaten of, in sommige gevallen, een operatie te gebruiken. Gelukkig is er aan deze oorzaak van onrustig slapen iets te doen. 

Onrustig slapen door slechte slaaphygiëne

Onrustig slapen door slechte slaaphygiëne is het makkelijkst op te lossen. Slaaphygiëne verwijst naar de gewoonten en dagelijkse praktijken die nodig zijn om een ​​normale nachtrust van goede kwaliteit te hebben, inclusief een regelmatig schema van naar bed gaan en opstaan, en een comfortabele, stille, donkere slaapomgeving die een geschikte temperatuur heeft.

De meeste problemen met onrustig slapen door slaaphygiëne kunnen eenvoudig worden verholpen. Als problemen met slaaphygiëne ervoor zorgen dat u ’s nachts onrustig bent, moet u dutjes overdag en het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan vermijden, regelmatige slaap- / wektijden instellen en regelmatig sporten en aan natuurlijk licht worden blootgesteld. Drink geen alcohol voor het slapen. 

Een goede nachtrust krijgen is essentieel voor uw gezondheid en welzijn. Door stappen te ondernemen om onrustig slapen te voorkomen en te behandelen, kunt u ervoor zorgen dat u zich fris en klaar voelt voor de komende dag. 

Onrustig slapen door te veel te bewegen

Onrustig slapen kan ook voorkomen doordat je te veel aan het bewegen bent. Dit kan door zowel op de dag zelf als in de nacht te veel bewegen. Als je een zwaar fysiek beroep hebt waarin je veel beweegt of elke dag een drukke planning, zal je hierdoor sneller onrustig slapen. 

Ook als jij in je slaap veel beweegt, draait, slaapwandeld en rolt, zal je hierdoor onrustig gaan slapen. 

Onrustig slapen en veel dromen 

Is er een verband tussen onrustig slapen en veel dromen? Er is geen verband tussen onrustig slapen en veel dromen? Dromen doe je in de REM-slaap. Dit is de beste slaap die je kunt hebben. 

Meer informatie over onrustig slapen oplossen?

Slaap jij onrustig en wil je zelf aan de slag om dit op te lossen? Dan raden we de volgende cursus aan, Perfect slapen in 7 stappen. Deze methode kijkt naar de natuurlijke oorzaken van onrustig slapen en helpt je die zelf te verbeteren. Klik op de link voor meer informatie. 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden