Slecht slapen stress

Slecht slapen door stress, het komt helaas veel te vaak voor. Het komt veel voor bij mensen dat ze in periodes van stress, niet in slaap kunnen vallen en daardoor slecht slapen. Wat vaak gebeurd bij mensen is dat ze zich bewust zijn van het op tijd moeten slapen, omdat bijvoorbeeld de wekker vroeg gaat. Door deze spanning gaat je lichaam zonder dat je het door hebt juist extra adrenaline aanmaken. Hierdoor zal je juist moeilijker in slaap vallen.

Slecht slapen door stress – oorzaken

Er zijn diverse oorzaken van slecht slapen door stress, denk aan:
-Werkstress
-Stress door familie zoals ruzies, problemen etc.
-Stress binnen de relatie
-Stress door je gezondheid
-En zo zijn er nog tientallen oorzaken van stress, per persoon verschillend.

Slecht slapen stress

Slecht slapen & vermoeidheid

Vermoeidheid is een gezond gevoel, iedereen wordt moe in de loop van de dag. Als dit plaats gaat maken voor uitputting, zijn er andere oorzaken aan de hand. Dan is het moeilijker om in slaap te komen. Zie het als een cirkel, hoe meer je bezig bent met moeten slapen, hoe meer stresshormonen er worden aangemaakt. Dit resulteert in langer wakker liggen.Je slaapcyclus verslechtert en de dag erna ben je nog meer vermoeid. Slecht slapen door stress is dus wat je wil voorkomen. Voor een enkele keer zal dit niet tot grote problemen leiden, maar als dit langer gaat aanhouden, kan dit slapeloosheid tot gevolg hebben.

Slecht slapen door stress – Wat is de beste oplossing?

Slecht slapen door stress, de beste oplossing is proberen om de stress weg te nemen. Probeer achter de echte oorzaak te komen van de stress, zodat je dit effectief kan aanpakken. Is de stress bijvoorbeeld een tijdelijke factor, of speelt dit al langer? Er zijn tientallen methoden om je slechte slaap te verbeteren, maar dit is bestrijding van symptomen, niet van de echte oorzaak, de stress. Het bewust worden van de stressfactor is de eerste stap bij de behandeling. Mocht de stress lastiger aan te pakken zijn of meer tijd nodig hebben, hieronder enkele tips om met slecht slapen om te leren gaan. Alle kleine beetjes helpen.

Slecht slapen door stress – tips

Tip 1 als je slecht slaapt door stress is het doen van ontspanningsoefeningen. Probeer voor het slapen te ontspannen door middel van mindfulness, yoga, meditatie of diepe ademhaling. Dit zal allemaal zorgen voor een betere slaaptijd en betere kwaliteit van slaap.

Tip 2 bij slecht slapen door stress is het vermijden van schermen, zoals TV’s, telefoons, laptops, tabletc etc. Dit licht kan de biologische klok van je lichaam verstoren. Vermijdt ze dus voor het slapen gaan.

En zo zijn er nog meer adviezen:

  • Drink kamillethee
  • Neem een warm bad of een warme douche
  • Doe wat lichte beenoefeningen
  • Het ouderwetse schaapjes tellen
  • Jezelf inbeelden dat je aan het slapen bent
  • Probeer zo min mogelijk te piekeren

Ga eens aan de slag met bovenstaande tips uit dit artikel of start met een cursus stress verminderen. Het slecht slapen door stress zal zo langzaam bij beetje verdwijnen. Mocht je nog meer vragen hebben over de tips kan je mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl.

Slecht slapen stress

Cursus stress verminderen downloaden