Slapen met kussen

Slapen met een kussen heeft een functie. Op de dag kan je zelf jouw rug en nek recht houden, in de nacht is dit niet het geval. Een slaapkussen neemt dan deze taak voor jou over. Als je in slaap valt, gaan je nekspieren ontspannen waardoor jouw hoofd gaat hangen. Wist je dat de manier waarop jij gaat slapen, bepaald welk hoofdkussen jij het beste kan gebruiken. 

Slapen met kussen op je zij

Als jij slaapt op je zij is slapen met kussen een must. Zonder hoofdkussen slapen kan dan bijna niet. Dit kan leiden tot artrose. Als je hoofdkussen te dun is of als je er geen hebt, bungelt je hoofd schuin naar beneden. Daarnaast ontstaat er teveel druk op je schouder. Hiervoor is een oplossing, het zijslaapkussen.

Het zijslaapkussen 

Hoe breder jouw schouders zijn, hoe dikker het kussen moet zijn wat je nodig hebt om op je zij te slapen. Maar let erop dat je zijslaapkussen niet te dik is. Zo komt je ruggengraat in een gebogen lijn te liggen. Hierbij een link naar de beste kussens om te slapen voor zijslapers (zijslaapkussen). 

Slapen met kussen op je rug

Als je gaat slapen op je rug is een kussen ook handig. Als je deze niet gebruikt kan je hoofd te ver naar achteren vallen, wat resulteert in spanning in nek en schouders. Om te ontspannen in deze positie raden we aan je armen langs jouw hoofd te leggen. Dit zal even wennen zijn maar is wel het beste.

Het rugslaapkussen

Uiteindelijk zorgt het kussen voor op je rug voor een goede ondersteuning. Let erop dat het kussen niet te dik is en hierdoor richting jouw borst wijst. Dit kan ervoor zorgen dat je ademhaling wordt verstoord. Daarnaast kan dit zorgen voor nekklachten en rugklachten. De meeste mensen die slapen met kussen op hun rug hebben een hoofdkussen nodig met een speciale neksteun. 

Hierbij een link naar de beste kussens om te slapen voor rugslapers

Slapen met kussen en de buik

Als je gaat slapen met een kussen op je buik, kan dit slechte gevolgen hebben. In dit geval zal een kussen zorgen voor een kromming in jouw ruggengraat, wat resulteert in pijn in de onderrug. Ook omdat je hoofd naar links of rechts gekanteld is, zal dit extra belasten op je nek. Hier zijn enkele oplossingen voor:

slapen met kussen

Slapen met kussen tussen de knieën

Veel mensen vinden het prettig om te slapen met een kussen tussen de knieën. Dit zorgt voor comfort en warmte tussen de benen. Ook hier zijn speciale kussen voor, om tussen de knieën of benen te houden. 

Hierbij een link naar de beste kussens om tussen de knieën of benen te houden voor het slapen. 

Slapen met kussen – Hoe nu verder?

Als je nu dagelijks aan het slapen bent met een kussen, zal jij jezelf vast afvragen, hoe nu verder? 

Als jij elke ochtend energiek wakker wordt zonder lichamelijke klachten, raden we aan niets te veranderen. Mocht je wakker worden met lichamelijke klachten die je in de avond toen je ging slapen nog niet had, is het tijd om je kussen te vervangen. 

Bepaal in welke positie jij het lekkerst slaapt en schaf een slaapkussen aan die daar het beste bij aansluit. Je zal zien dat dit je kwaliteit van slaap zal verbeteren en dat je na verloop van tijd steeds sneller in slaap gaat vallen. 

Vragen over het slapen met kussen?

Mocht je meer vragen hebben over het slapen met welke type kussen, kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl. Ook voor andere slaapgerelateerde adviezen kan je altijd contact met ons opnemen.