‘S nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen? Lees hier wat te doen! Midden in de nacht wakker worden wordt slapeloosheid genoemd, en het is een veel voorkomend probleem. Wakker worden in het midden van de slaap gebeurt vaak in periodes van stress. Vrij verkrijgbare slaapmiddelen bieden zelden significante of langdurige hulp voor dit probleem. Word je ook altijd midden in de nacht wakker, of veel vroeger dan je zou willen? Dit veel voorkomende probleem is slapeloosheid, maar er zijn verschillende soorten slapeloosheid die jouw slaap op verschillende manieren kunnen beïnvloeden.
‘S nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen > slaappatronen
Ons slaappatroon hangt grotendeels af van ons circadiane ritme en onze homeostatische slaapdrang (het lichamelijk mechanisme dat het slaap/waakritme regelt). Gedurende de nacht wisselen onze slaapritmes tussen de REM-slaap (Rapid Eye Movement) en de niet-REM-slaap. Elke fase van de slaap heeft een verschillende drempel voor hoe gemakkelijk het is om gewekt te worden. Een waarschijnlijke verklaring voor het elke nacht op hetzelfde tijdstip wakker worden is dat je op hetzelfde tijdstip gaat slapen en vervolgens elke nacht op hetzelfde tijdstip een lichte slaapfase bereikt en wakker wordt. We herinneren ons ook eerder dat we wakker werden als dat dichter bij het tijdstip ligt waarop we normaal gesproken opstaan.
Angst of depressie
Stress kan het moeilijk maken om in slaap te komen (dat heet slaap-onset slapeloosheid) en ook als je ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen. Maar angst kan er ook voor zorgen dat je midden in de nacht wakker wordt en moeite hebt om weer in slaap te komen (dit heet midden-insomnie, of slaap-onderhoudende insomnie). Terminale slapeloosheid, die optreedt wanneer je wakker wordt voor jouw ideale wektijd en gewoon niet meer in slaap kunt vallen, kan een teken van depressie zijn.
Jouw maag
Jouw maag kan invloed hebben op waarom je ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen Zure reflux of gewoon te veel honger hebben of te vol zitten, kan ’s nachts tot ontwaken leiden. Als je ’s nachts vaak wakker wordt, kan dat erop wijzen dat jouw hormoon- of bloedglucosespiegel schommelt. Als je diabetes hebt, neem dan contact op met jouw arts om te controleren of jouw bloedsuikerspiegel ’s nachts goed onder controle is als je ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen.
Is het normaal?
Is het normaal om ‘S nachts wakker te worden en niet meer te kunnen slapen? De meesten van ons worden ten minste één keer per nacht wakker, maar zouden met weinig moeite weer in slaap moeten kunnen komen. Als je ten minste drie nachten per week gedurende langere perioden wakker wordt, en dit ten minste drie maanden aanhoudt en ertoe leidt dat je overdag niet goed kunt functioneren, dan spreekt men van chronische slapeloosheid. Het hebben van chronische slapeloosheid is iets anders dan een korte slaper zijn – sommige mensen kunnen goed functioneren en voelen zich verfrist na regelmatig zes of minder uren per nacht te slapen. Als je minstens drie nachten per week wakker wordt, minstens drie maanden lang, en u zich overdag minder goed voelt, neem dan contact op met jouw arts. Het helpt om een dagboek bij te houden over deze keren dat je wakker wordt en hoe je je voelt als je wakker wordt. Probeer een aantal van deze vragen te beantwoorden:
- Had je een nachtmerrie?
- Heb je het te warm of te koud?
- Heb je opvliegers of hartkloppingen?
- Heb je honger of heb je te veel gegeten?
- Heb je eerder een dutje gedaan of op een andere manier jouw slaapritme veranderd?
- Hoe kan ik voorkomen dat ik ‘S nachts wakker word en niet meer kan slapen
Slaap hygiëne
Je slaap hygiëne is belangrijk wanneer je ’s nachts wakker wordt en niet meer kunt slapen. Houd een regelmatig slaapschema en een ontspannende bedtijdroutine aan. Vermijd cafeïne in de namiddag en ’s avonds, en vermijd alcohol vlak voor het slapengaan. Vermijd ook nicotine en bepaalde medicijnen, zoals benzodiazepinen, die ontwenningsverschijnselen kunnen veroorzaken tijdens de slaap en tot wakker worden kunnen leiden. Blijf overdag actief om jouw slaapdrang op te bouwen en jouw kansen om de hele nacht door te slapen te vergroten.
Moet je slaapmiddelen gebruiken?
Als je vaak wakker wordt in de nacht, kan dat op iets heel anders duiden. Daarom is het belangrijk dat je jouw arts raadpleegt als dit te vaak gebeurt. Slaapapneu, menopauze of schildklierafwijkingen zijn andere medische oorzaken van nachtelijk ontwaken. Er zijn veel slaapmiddelen op de markt, waaronder melatonine, het hormoon in jouw lichaam dat jouw interne klok regelt. In de vorm van een medicijn kan melatonine meer slaap bevorderen. De huisartsen raden slaapmiddelen alleen aan in combinatie met gedragsaanpassingen om chronische slapeloosheid te behandelen. Voordat je slaapmiddelen gaat gebruiken is het goed om het boek te lezen, Perfect slapen in 7 stappen. Voor meer vragen over het topic van dit artikel, ‘S nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen, kan je mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl.
Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden