Slaapknuffel

Het is geen geheim dat baby’s dol zijn op hun knuffelvriendjes en slaapknuffels. Wat is er immers niet leuk aan? Maar als je wat dieper graaft, zul je ontdekken dat deze denkbeeldige metgezellen een belangrijkere rol spelen in de ontwikkeling van kinderen dan je misschien denkt. Opgezette dieren zijn niet weg te denken uit de slaapkamer van elk kind. Sterker nog, als een kind maar één stuk speelgoed heeft, is het waarschijnlijk een knuffeldier. Van tijgers tot pinguïns en van honden tot olifanten, de pluizige poppen zijn er in alle soorten en maten en voor bijna elke smaak. Zelfs in een tijdperk van LEGO-sets en flitsend elektronisch speelgoed, hebben knuffeldieren en slaapknuffels hun aantrekkingskracht nog niet verloren. Oh en, slaapknuffels zijn niet alleen voor baby’s. Een slaapknuffel kan je slaapproblemen helpen oplossen als volwassene dus je hoeft niet alleen een baby te hebben om een slaapknuffel te mogen kopen.  

Slaapknuffels bieden broodnodige troost 

De meest voor de hand liggende functie van slaapknuffels zoals Nijntje, een olifant of een konijn is misschien wel het verlichten van angst en ongerustheid. Voor baby’s kan de wereld soms een onzekere, enge plek zijn. Knuffels kunnen hen helpen met deze emoties om te gaan omdat ze vertrouwd en geruststellend zijn. Dit is ook belangrijk om geleidelijk het vermogen van je baby te ontwikkelen om zichzelf te kalmeren zonder de hulp van mama of papa. Grote gebeurtenissen in het leven, zoals het verwelkomen van een broertje of zusje, kunnen minder bedreigend aanvoelen met een favoriete slaapknuffel aan de zijde van je kind.  

Bekijk hier het grote aanbod slaapknuffels op Bol.com.

slaapknuffel

Slaapknuffels helpen sociale vaardigheden te ontwikkelen 

Als je ziet hoe een kind zijn slaapknuffel lief heeft, lijkt dat misschien niet op spelen. De waarheid is echter dat dit soort speelgoed helpt de basis te leggen voor fundamentele sociale vaardigheden. Deskundigen zeggen dat 12 tot 18 maanden de beste tijd is om speelgoed zoals knuffeldieren en poppen te gebruiken om te doen alsof. Dit omvat vaak het nabootsen van vertrouwde, alledaagse activiteiten die deel uitmaken van hun normale routines. Doen alsof je eet of drinkt uit een fles, bijvoorbeeld, is een herkenbare activiteit die het kind in staat stelt de rol van verzorger op zich te nemen en zijn verbeelding te gebruiken. Jonge kinderen toestaan om te spelen alsof ze met andere kinderen spelen, is ook van groot belang voor hun sociale ontwikkeling. Dit kan van broertjes en zusjes zijn die een rollenspel spelen met opgezette dieren, tot jouw kind dat zijn slaapknuffel gebruikt voor interactie met een speelkameraadje op de crèche, het punt is dat de interactie de sociale vaardigheden versterkt. 

Slaapknuffels bevorderen de taalontwikkeling 

Doen alsof je speelt is ook een goede manier om spraak- en taalvaardigheid te ontwikkelen. Het koesteren van deze opkomende communicatievaardigheden is cruciaal; dus waarom zou je dat niet doen met hun favoriete slaapknuffeldieren? Als je je kind helpt met het spelen van rollenspellen, is praten een natuurlijk onderdeel van het proces. Denk er eens over na: Wat stimuleert het beste gebruik van taal? Spelen met blokken of met poppen? Nog een voordeel? Deskundigen zeggen dat het vertellen van een verhaal door opgezette dieren met elkaar te laten “praten” een krachtige manier is om de basis te leggen voor lezen en schrijven. Voor baby’s hoef je dit scenario maar een beetje terug te draaien om hetzelfde effect te krijgen. Als je baby bijvoorbeeld aan het brabbelen is, laat dan zijn slaapknuffels tegen hem “praten” tijdens natuurlijke pauzes in het gebrabbel, dit bevordert het voeren van gesprekken. Een slaapknuffel kopen kan dus de taalontwikkeling bevorderen.

Slaapknuffels stimuleren medeleven en empathie 

Het verzorgen van een slaapknuffel helpt enorm bij het koesteren van het natuurlijke verlangen van jouw baby om contact te maken met anderen. Volgens een rapport ontwikkelen kinderen een waardering voor relaties met anderen tijdens het doen alsof, omdat ze dan rekening moeten houden met andere mensen. Doen alsof je voor een knuffeldier of pop zorgt, bevredigt ook de behoefte om te verzorgen. Het feit dat jonge kinderen zich vaak identificeren met knuffeldieren kan ze ideaal maken om te gebruiken. Deskundigen zeggen dat het introduceren van een nieuwe knuffel als een nieuw lid van een klas die liefde en zorg nodig heeft, zowel het inlevingsvermogen als het medeleven kan versterken. Dit vertaalt zich direct naar de kleintjes thuis. Door voor een slaapknuffel te zorgen dwing je jouw kind om rekening te houden met de “behoeften” van het speelgoed. Dus naast dat een baby een slaapknuffel fijn vindt is het Nijntje, het konijn of de olifant ook hartstikke goed voor de ontwikkeling! 

slaapknuffels

Slaapknuffels voor volwassenen 

We denken vaak dat slaapknuffels alleen voor kinderen zijn, maar als je ze zover kunt krijgen dat ze het toegeven, hebben veel volwassenen ook knuffels om mee te slapen! Uit een onderzoek uit 2018 blijkt dat 43% van de volwassenen een speciale knuffel heeft, en 84% van de mannen tegenover 77% van de vrouwen geeft toe er ten minste één te bezitten. Het populairste knuffeldier voor volwassenen is de aloude teddybeer zonder alle lichten en muziekjes die de moderne slaapknuffels hebben. Maar welke voordelen bieden deze slaapknuffels hun volwassen eigenaars? 

Veiligheid 

Het is waarschijnlijk niet verwonderlijk dat volwassenen slaapknuffels en knuffeldieren op dezelfde manier gebruiken als kinderen; ze bieden een gevoel van veiligheid in tijden van verandering. Ze worden troost- of overgangsobjecten genoemd en kunnen ons helpen ons veiliger te voelen wanneer we van de ene levensfase naar de andere gaan, of zelfs van de ene baan of het ene huis naar het andere. Margaret van Ackeren, gediplomeerd therapeut: “In de meeste gevallen slapen volwassenen met knuffelbeesten uit hun kindertijd omdat het hen een gevoel van veiligheid geeft en negatieve gevoelens, zoals eenzaamheid en angst, vermindert.” Dat gevoel van veiligheid is belangrijk wanneer dingen in beweging zijn, het helpt ons succesvoller door veranderingen te navigeren. Hier kan je meer lezen over  slaapproblemen als volwassene.  

Eenzaamheid 

De moderne wereld kan eenzaam en vervreemdend voelen voor volwassenen, zelfs als we omringd zijn door mensen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat we eenzamer worden, zelfs nu we steeds meer met elkaar verbonden raken door het internet. Mensen zijn sociale wezens, en we lijden zonder het gezelschap van anderen. Hoewel opgezette dieren de sociale rol van andere mensen in ons leven niet volledig kunnen vervangen, kunnen ze wel helpen om gevoelens van eenzaamheid en vervreemding te verlichten, en ons helpen om te gaan met de onderling verbonden en eenzame moderne wereld. Slaapknuffels kunnen dus zeker worden ingezet bij eenzaamheid. 

Geestelijke gezondheid 

Levende dieren zijn steeds meer bekend als een therapeutisch hulpmiddel, maar wist je dat slaapknuffels kunnen helpen op veel van dezelfde manieren als levende dieren doen? Volgens een studie hielpen slaapknuffels patiënten met gedesorganiseerde hechtingsstijlen om veilige hechtingen te vormen en zelfs om verminderde hechtingsbanden te herstellen. De mogelijkheid om veilige emotionele gehechtheid op te bouwen kan mensen helpen om een rijker en gelukkiger leven te leiden.