Slaapstoornis symptonen

Slaapstoornis, de symptomen. Waar aan kan je merken dat je last hebt van een slaapstoornis? In dit blog geven we je het antwoord.

Slaapstoornis de symptomen – Wat is een slaapstoornis?

Voor we het gaan hebben over de symptomen van een slaapstoornis, is het handig om duidelijk te maken wat een stoornis op dit gebied is. Iemand met een slaapstoornis heeft moeite om in slaap te vallen en of moeite om door te slapen. Medisch noemen we dit ook wel insomnie. Drie op de tien mensen hebben hier gemiddeld last van. Vaak is het een bijverschijnsel van stress of een gebeurtenis die emotioneel ingrijpend is. Denk aan het verliezen van een belangrijk systeem in je leven of het veranderen van werk. Een slaapstoornis en de symptomen hiervan kunnen ook chronisch zijn, wat natuurlijk van grote invloed is op je leven.

slaapstoornis symptonen

Symptomen van een slaapstoornis

Mensen die lijden aan een slaapstoornis, hebben veelal last van de volgende symptomen:

  • Veel moeite om in slaap te vallen.
  • Midden in de nacht wakker worden, weer wakker liggen en veel moeite hebben om door te slapen.
  • Elke ochtend te vroeg wakker worden.
  • Opstaan en erg vermoeid zijn, niet uitgerust voelen.
  • op de dag zelf slaapaanvallen en jezelf vaak moe voelen
  • Prikkelbaar zijn.
  • Problemen om te concentreren
  • Geheugenproblemen  
  • Elke nacht gemiddeld korter dan vijf uur slapen*
  • Dit zijn de belangrijkste symptomen van slaapstoornissen

*Let er wel op dat de slaapbehoeften per persoon verschillen. Er zijn mensen die gemiddeld 5 uur per nacht slapen, maar geen last hebben van de klachten zoals hierboven benoemd. Ook als je ouder wordt, vermindert de behoefte aan slaap. Dat is ook de reden dat ouderen vroeger ontwaken.

Slaapstoornis, symptomen oorzaken

Hiervoor ben je wijzer geworden in de symptomen van een slaapstoornis. Naast symptomen zijn er ook nog diverse oorzaken. Enkele veelvoorkomenden zijn stress, leefgewoonten of gebeurtenissen van traumatische aard.

Slaapstoornis door stress symptomen

Door stress en spanningen wordt je alert. Hoe alerter je bent, hoe moeilijker het is om in slaap te komen. Spanningen kunnen voortkomen uit van alles: (ruzies, werkstress, geldzorgen, relatieproblemen etc). Allerlei symptomen die ten grondslag kunnen liggen aan deze slaapstoornis oorzaak.  

Slaapstoornis door leefgewoonten

Diverse leefgewoonten waardoor je slaapstoornissen kunt opwekken zijn bijvoorbeeld roken, drinken of het drinken van zwarte thee of koffie. Door nicotine, cafeïne blijf je extra wakker. Evenals zout eten, frisdranken, laat of te veel eten kunnen hiervoor zorgen.  

Traumatische gebeurtenissen

Denk aan een inbraak, overlijden van een geliefde een ongeluk enzovoorts.

Vragen over symptomen van slaapstoornissen?

Mocht je meer vragen hebben over de symptomen van slaapstoornissen, kan je contact opnemen door te mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl. Daarnaast staan er tientallen artikelen op deze site die je informeren over alles wat te maken heeft met een slaapstoornis (symptomen, behandeling, oorzaken, algemene informatie).