Daglichtlamp

Er zijn daglichtlampen en gloeilampen die ervoor zorgen dat u in ‘s nachts beter kan slapen. Welke lampen dit zijn, hoe werkt dit en welke kunt u het beste kopen? U leest het in dit blog. 

Daglichtlamp en het circadiane ritme

Licht verstoort ons circadiane ritme, de interne klok die ons lichaam vertelt wanneer we moeten slapen, wanneer we moeten ontwaken en wanneer we moeten eten. Staar naar een helder, blauwachtig licht – zoals dat van je smartphone, tablet of televisie – en je lichaam stuurt een signaal naar je hersenen om te stoppen met het produceren van melatonine, een krachtig hormoon dat je helpt in slaap te vallen.

Verstoringen van ons circadiane ritme kunnen van invloed zijn op gewichtsverlies, libido, stemming en slaappatronen. En chronische slaapgebrek kan het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers vergroten. Daarom zijn daglichtlampen steeds populairder aan het worden. Deze verstoren het circadiane ritme niet. 

Blauw licht en slapen

Blauw licht zit niet alleen in elektronische apparaten. LED-lampen die in lampen en plafondarmaturen worden gebruikt, stralen ook blauwer licht uit, zelfs als het wit lijkt. Er is geen wetenschapper voor nodig om op te merken dat gloeilampen rustgevend zijn, zoals het licht van een kampvuur, terwijl LED-lampen vaak het gevoel hebben dat je naar een brander staart. Blauw licht is van negatieve invloed op het slapen. 

Een oplossing, zeggen sommige verlichtingsexperts, is om de LED brander te vervangen door het kampvuur (gloeilamp of daglichtlamp), vooral na zonsondergang.

Naarmate de technologie voor LED-verlichting verbetert, maken bedrijven meer dynamische verlichting die zich aanpast aan uw dag. Afgelopen voorjaar introduceerde Apple Night Shift, zodat gebruikers de hoeveelheid blauw licht van iPad- en iPhone-schermen kunnen verminderen. Lighting Science heeft een lijn van biologische daglichtlampen geproduceerd die licht afgeven dat bedoeld is om het circadiane ritme aan te vullen, niet om het te verstoren. Het licht van bijvoorbeeld de Sleepy Baby-lamp heeft geen invloed op de aanmaak van melatonine, het hormoon dat jou en je baby helpt slapen. De Awake and Alert-daglichtlamp helpt gebruikers om wakker te blijven.

daglichtlamp

Daglichtlamp Philips – Hue

Philips heeft een reeks slimme daglichtlampen om beter te slapen, Hue, die verbinding maken met een draadloos netwerk en smart-home-systemen zoals Amazon Alexa en Nest. Voorgeprogrammeerde instellingen met namen als Savanna Sunset en Arctic Aurora kunnen het licht in een kamer direct transformeren van een warme, roodachtige gloed naar een koele, aqua blauwe. Je kunt routines programmeren, zoals een routine die de lichten in een slaapkamer langzaam aan doet om je ’s ochtends wakker te maken. 

Daglichtlampen voor de beste nachtrust 

Wees strategisch over uw verlichtingsbronnen, zoals een keuze voor de beste daglichtlampen, om een ​​goede nachtrust en slaap te krijgen.

Helder licht (denk aan: een zonnige zomerdag) stimuleert niet alleen je humeur, het geeft je ook een energiek, wakker en alert gevoel. Dat is geweldig nieuws overdag. Maar blootstelling aan kunstlicht dat natuurlijk licht nabootst, kan schadelijk zijn voor het slapen door melatonine, het slaaphormoon van uw lichaam, te onderdrukken.

Gloeilampen kopen

Gloeilampen zijn de meest gebruikte daglichtlampen (denk aan zachtwitte, traditioneel ogende lampen) en zijn over het algemeen niet duur. Ze geven een diffuus, warm licht af en gaan doorgaans tot wel 1000 uur mee. Ze zijn helaas niet bijzonder energiezuinig, maar na de rode bollen (meer hierover hieronder), zijn dit de op één na beste soorten lampen die u in uw slaapkamer kunt gebruiken.

Halogeenlampen kopen

Net als bij gloeilampen geven halogeenlampen het witste licht af – ze komen het dichtst in de buurt van daglicht (daarom wilt u ze misschien niet gebruiken na zonsondergang). Als je ze aanraakt en een deel van de olie op je huid van hun oppervlak afwrijft, kunnen ze zelfs barsten.

Compacte fluorescentielampen (CFB’s) kopen

Deze spiraalvormige lampen zijn de laatste jaren groot nieuws dankzij hun energiezuinigheid; ze gaan ongeveer tien keer zo lang mee als gloeilampen. Ze zenden echter aanzienlijke hoeveelheden blauw licht uit, wat de slaap verstoort, dus u moet ze uit uw slaapkamer en andere gebieden waar u ’s avonds tijd doorbrengt, buiten houden. Als dat niet mogelijk is, schakel CFB’s dan ongeveer twee uur voor het slapengaan uit, of houd lampen die ze bevatten op minimaal vijf voet afstand van u, omdat het blauwe licht op die afstand afneemt.

Lichtgevende diodelampen (leds) kopen

Typisch klein en koepelvormig (of geclusterd als stippen in een grotere lamp), verbruiken leds ongeveer 75 procent minder energie dan traditionele lampen. Hun licht is echter vaak eenrichtingsverkeer, dus ze zijn niet geweldig om overal in huis te gebruiken – u vindt ze over het algemeen bij taakverlichting. LED’s produceren ook aanzienlijk meer blauw licht dan traditionele lampen. Deze liggen het verst af van de daglichtlamp en zijn daarom het minst bevorderlijk voor het slapen. 

Rode bollen kopen 

Interessant is dat rode golflengten van licht het meest bevorderlijk zijn voor slaap. Deze komen het beste in de buurt van de daglichtlamp. Probeer rode (of zelfs roze) lampen in uw slaapkamer te installeren, of gebruik een rode kerstboomlamp in nachtlampjes of leeslampen die u voor het slapen gaan gebruikt.

Daglichtlamp en winterdepressie

Wist u dat een daglichtlamp kan helpen bij een winterdepressie. In de winter is er minder daglicht buiten. Het is langer donker en er is minder zon. Dit kan zorgen voor een winterdepressie. Met een goede nachtlichtlamp kunt u dit voorkomen. 

Beter slapen met een daglichtlamp?

Naast netbenoemde soorten lampen is er ook de daglichtlamp. Dit is een lichttherapie lamp die helpt bij het beter slapen. Hierbij een link naar de bestverkochte daglichtlampen op Bol.com. Voor meer vragen over het kopen van een daglichtlamp kunt u mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl