Slaapstoornis verhelpen

Jouw slaapstoornis verhelpen, hoe? We geven je tips en hulp in dit blog. Belangrijk is om de oorzaken / slechte gewoontes aan te pakken. Slechte gewoonten ombuigen in gezonde. 

  • Heb je geen regelmaat in je tijd van slapen? Oplossing = regelmaat in je slaap
  • Staan al je lampen nog fel aan voor het slapen? Oplossing = dim je lichten voor het slapen. Verruil het licht van je tv of tablet voor een boek. 
  • Zo zijn er voor elke gewoonte oplossingen te vinden om jouw slaapstoornis te verhelpen

Tips om jouw slaapstoornis te verhelpen

 In het vervolg van dit artikel geef ik enkele tips om jouw slaapstoornis te verhelpen, ingedeeld in Ritme, voeding, ontspanning, lichaamsbeweging & slaapomgeving. 

Slaapstoornissen verhelpen – Ritme

Ga op vaste tijd naar bed en sta elke dag rond dezelfde tijd op. Wijk hier ook in het weekend niet teveel vanaf. Zo krijg je een vast slaapritme en waakritme, wat ten goede komt als je jouw slaapstoornis wil verhelpen. 

Zorg daarnaast dat je overdag genoeg daglicht ziet. In de avond zo veel mogelijk kunstmatig licht beperken. Dit komt ten goede van het slaaphormoon melatonine.  

Laatste tip rondom het thema ritme, is het hebben van een vast avondritueel. Volg in de avond een vast patroon van activiteiten. Je lichaam gaat dit herkennen en zo krijg je signalen die het slapen bevorderen. Je lichaam gaat dan namelijk als voorbereiding extra slaaphormoon aanmaken. Dit kan echt bijdragen aan het verhelpen van jouw slaapstoornis. 

slaapstoornis verhelpen

Slaapstoornis verhelpen – Voeding 

Een slaapstoornis verhelpen gaat hand in hand met voeding. Zie onderstaande adviezen:

  • Geen zware maaltijden meer eten voor het slapen. Je lichaam gaat dit verteren als je wil slapen en ontspannen, waardoor je wakker blijft. 
  • Vermijd cafeïne door de dag heen. Max 2 a 3 koppen, het liefst niet meer na 4 uur. 
  • Er zijn producten, zoals melk en banaan, die de aanmaak van het slaaphormoon bevorderen. 
  • Van alcohol val je makkelijker in slaap, maar je slaapkwaliteit gaat omlaag. Je slaapt minder diep en wordt sneller wakker, vermijden dus. 

Heb je een slaapstoornis die je wil verhelpen? Neem dan bovenstaande tips zeker mee. 

Slaapstoornis verhelpen – ontspanning

Ontspanning speelt naast voeding en ritme een belangrijk onderdeel in het verhelpen van slaapstoornissen. Ontspan genoeg voor het slapen gaan. Geen actieve activiteiten meer, 2 uur voor het slapen. Neem bijvoorbeeld eens een bad. Ga een boekje lezen, mediteer. Er zijn tal van oefeningen die je kunt doen om lichaam en geest te laten ontspannen. Als je ergens over aan het stressen bent, schrijf dit dan op in een notitieboekje. Schrijf het van je af. 

Slaapstoornis verhelpen – Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is de volgende pijler die van invloed is op een slaapstoornis en het verhelpen kan bemoeilijken of vergemakkelijken. 

Als je een stijl van leven hebt die zeer actief is, zal je nachtrust worden bevorderd. Let op: 2 uur voor je gaat slapen intensief sporten, zal je niet helpen om beter te slapen. Sport altijd een paar uur voor je gaat slapen, niet te dicht op de slaaptijd. Probeer minimaal 3x een uur te sporten per week. 

slaapstoornissen verhelpen

Slaapstoornis verhelpen – De slaapomgeving

De omgeving waarin je slaapt, is de laatste factor die je allicht kan verbeteren om jouw slaapstoornis te verhelpen. 

Zorg eens voor schone lucht en een goede ventilatie in de kamer waar je gaat slapen. Een raam op een kiertje zetten kan al helpen. Daarnaast is het zaak om je kamer te verduisteren. Hoe donkerder, hoe beter. Het licht heeft namelijk veel invloed op je waakritme. 

Andere tip, laat je verwarming niet aan in de nacht. Kamertemperatuur is het beste. 

Let er ook op dat je niet teveel elektronische apparaten aan hebt staan in de slaapkamer. De golven die ze uitstralen, hebben meer invloed op onze slaapkwaliteit dan we denken. 

Laatste tip: zorg voor een stille slaapkamer. Geen muziek op als je gaat slapen. Lig je aan een drukke weg? Gebruik dan oordopjes. Hoe rustiger in je hoofd, hoe beter je slaapt en hoe sneller jij jouw slaapstoornis kan verhelpen. 

Slaapstoornis verhelpen – Hulpmiddelen

Naast deze tips zijn er diverse slaaphulpmiddelen voorhanden om jouw slaapstoornis te verhelpen. Zo raden wij de Perfect slapen in 7 stappen methode aan. Deze, wetenschappelijk onderbouwde methode, helpt jij met het verhelpen van slaapstoornissen, stap voor stap. Lees hier onze recensie. 

Voor vragen over dit onderwerp of andere slaap gerelateerde zaken kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden