Ploegendienst syndroom

Wat is het ploegendienst syndroom? In dit blog geven we je het antwoord en kom je erachter hoe je hier het beste mee om kan gaan. 

Wat is het ploegendienst syndroom?

Wat is het ploegendienst syndroom nou precies? Als je werkt in de zorg, bij de brandweer of in de luchtvaart, werk je vaak met ploegen die elkaar aflossen. Deze werkzaamheden gaan de hele dag door. Als je in de nacht werkt of wisselende diensten hebt, kan je last krijgen van slaapstoornissen.

Als je 1 maand moeite hebt om in slaap te komen, moeite hebt met het doorslapen of als je niet uitgerust wakker wordt, spreken we van het ploegendienst syndroom. In het Engels noemen we dit ook wel SWSD ‘Work Sleep Disorder’. 

Biologische klok verstoord door het ploegendienst syndroom

Door het ploegendienst syndroom wordt je biologische klok verstoord. Je lichaam houd van regelmaat. De meeste van jouw processen in het lichaam lopen volgens een ritme van 24 uur. Dit ritme wordt door je biologische klok bijgehouden. Door het werken van nachtdiensten raakt je biologische klok in de war. 

ploegendienst syndroom

Tips voor het ploegendienst syndroom

Hieronder volgen enkele tips om het ploegendienst syndroom tegen te gaan. Neem deze eens door met je werkgever. 

 • Draai niet meerdere nachtdiensten achter elkaar. Je herstelt beter als je tussen de diensten door een vrije dag hebt. 
 • Wissel niet teveel met diensten. Probeer hier regelmaat in te houden. Als er geen andere mogelijkheid is, wissel dan van een dag naar een avonddienst in plaats van omgekeerd. 
 • Probeer geen overuren te maken. Pak je rust en ga op tijd weg. Zeker na een nachtdienst is het zaak om zo snel mogelijk naar je bed te gaan. 
 • Doe een powernap voor je gaat werken. Een dutje van 30 tot 50 minuten. 
 • Probeer de reistijd naar je werk zo kort mogelijk te houden. Werk niet op een uur rijden met de auto. Probeer werk te zoeken op max 40 minuten reistijd. Pak bijvoorbeeld de trein of rijd samen met een collega. Dan kan je lekker relaxen voor of na werk. 

Alle bovenstaande zaken kunnen je helpen het ploegendienst syndroom tegen te gaan. Bespreek is met collega’s hoe zij omgaan met de wisselende tijden. 

Nog meer tips tegen het ploegendienst syndroom 

Probeer de volgende hulpmiddelen eens tegen het ploegendienst syndroom

 • Vitamine D. Dit wordt door zonlicht aangemaakt. Als je veel slaap overdag kan je hier een gebrek aan krijgen. 
 • Melatonine. Melatonine werkt bij het herstellen van de biologische klok. Lees er meer over in het artikel.
 • Wake-up lights. Lampen die je helpen bij het natuurlijk wakker worden en de zon simuleren. Uit onderzoek is bewezen dat deze hulpmiddelen de kwaliteit van slaap verbeteren. Lees er alles over in het blog. 

Wat is het ploegendienst syndroom

De laatste adviezen

 • Drink niet teveel cafeïne houdende dranken. Dit kan je inslapen negatief beïnvloeden. Let ook op alcohol en nicotinegebruik. 
 • Probeer dagelijks 7 tot 9 uur te slapen
 • Volg de cursus / training, Perfect slapen in 7 stappen. Deze cursus richt zich op de natuurlijke oorzaken van slecht slapen en helpt zo bij het voorkomen / tegengaan van het ploegendienst syndroom. 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden