Naakt slapen

Naakt slapen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als het gaat om het verbeteren van je gezondheid, maar er zijn een aantal voordelen die misschien te goed zijn om te negeren. Aangezien naakt slapen vrij eenvoudig zelf uit te proberen is, is het misschien tijd om je uit te kleden en je roes uit te slapen. Voor je gezondheid, wel te verstaan. Het blijkt dat er veel voordelen zitten aan naakt slapen. Van sommige voor- en nadelen en of naakt slapen goed is heb je misschien al gehoord, maar andere zullen je misschien verrassen.

De voordelen van naakt slapen

Je lichaam is ontworpen om naakt en in het donker te slapen. Gezien het feit dat naakt slapen zowel de temperatuurregeling als de sensorische signalen kan verbeteren, kan je merken dat naakt slapen jouw slaapkwaliteit kan verbeteren. Voor de vrouwen die in hun verjaardag pak willen slapen, gynaecologen zeggen dat het verwijderen van te strak of vochtig ondergoed je kansen op het krijgen van een schimmelinfectie kan verkleinen. Dus als je merkt dat je constant zwetend wakker wordt, is het overwegen van geen ondergoed (of veel losser ondergoed) waarschijnlijk een goed idee en is naakt slapen goed voor je gezondheid.

naakt slapen

Vergroot het gevoel van eigenwaarde

Naakt slapen is ook een geweldige manier om in contact te komen met je lichaam en je gevoel van eigenwaarde te vergroten. Uit een onderzoek bleek dat naakt doorbrengen het gevoel van eigenwaarde en het algemene lichaamsbeeld een boost gaf, wat zeker een overwinning is als het gaat om het omarmen van eigenliefde. Ook kan naakt slapen de relatie verbeteren. Hoewel seks een geweldig onderdeel van je relatie kan zijn, kan naakt slapen met je partner net zo geweldig zijn. Je partner aanraken is ook goed voor je gezondheid – niet alleen voor je relatie – en naakt slapen is een fantastische manier om van beide voordelen te profiteren.

Voorkom gewichtstoename

Naakt slapen kan gezond zijn voor jouw gewicht. Waarom? Als je problemen hebt met in slaap vallen, kan dat je leven op allerlei manieren beïnvloeden. Een studie volgde meer dan 21.000 mensen gedurende drie jaar en vond een mogelijk verband tussen onvoldoende slaap en gewichtstoename. Personen die naar verluidt minder dan 5 uur of minder per nacht sliepen, hadden een grotere kans om aan te komen. Een andere manier waarop naakt slapen kan helpen om je slank te houden? Door je lichaam ’s nachts kouder te houden, kun je je calorie verbrandende capaciteiten stimuleren. In een klein onderzoek bij vijf mannen en vrouwen werd ontdekt dat blootstelling aan koelere temperaturen en dus naakt slapen, rond 19°C, hun lichaam hielp om de activiteit van bruin vet te verhogen.

Sneller in slaap vallen

Naakt slapen is hoe we vroeger voor we kleding hadden sliepen. Je lichaam werkt van nature aan het verlagen van de thermostaat om ’s nachts in slaap te vallen via het circadiane ritme, dat je slaap/waak-cyclus regelt. Hoe sneller je afkoelt, hoe sneller je een dutje doet. Dat is ook een van de redenen waarom slaapdeskundigen aanraden om de temperatuur in je slaapkamer tussen de 15,5 en 19,44 graden Celsius te houden om optimaal naakt te kunnen slapen.

Verhoog de vruchtbaarheid bij mannen

Vrouwen zijn niet de enigen die baat kunnen hebben bij naakt slapen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar mannen en met strakke of losse onderbroeken te slapen. Mannen die aangaven boxers te dragen, hadden een hogere spermaconcentratie en een hoger aantal zaadcellen dan degenen die strak ondergoed droegen. Naakt slapen is een geweldige manier om de testikels koel te houden en op een optimale temperatuur voor de gezondheid van sperma. Mannen, naakt slapen is zeker ook iets voor jullie. Strak passend ondergoed voor mannen wordt ook gesuggereerd dat het verband houdt met een lager aantal spermacellen

slapen naakt

De nadelen van naakt slapen

Als er een groot nadeel is aan naakt slapen, dan is het wel op het gebied van hygiëne. De gemiddelde persoon laat 15 tot 25 keer per dag winden, en dit kan gebeuren terwijl je slaapt. Bovendien scheid je, wanneer je winderig bent, ook een kleine hoeveelheid ontlasting uit, die door jouw ondergoed wordt opgevangen. Zonder ondergoed (of welke kleding dan ook) komen die uitwerpselen rechtstreeks in je lakens terecht. Je lichaam kan de hoeveelheid bacteriën in je bed verhogen, maar deskundigen merken ook op dat je bed zelf de thuisbasis kan zijn van allergenen die een meer uitgesproken effect op je gezondheid kunnen hebben. Allergenen zoals huisstofmijt, schimmel, meeldauw en huidschilfers van huisdieren kunnen gemakkelijk in jouw matras terechtkomen en daar een allergische reactie veroorzaken. En als je een bijzonder gevoelige huid hebt, kan naakt slapen in zo’n omgeving een slechte situatie nog veel erger maken.

Risico op koud slapen

Misschien wel de meest voor de hand liggende reden om niet naakt te slapen is dat je je lichaamstemperatuur te veel zou kunnen verlagen, waardoor je immuunsysteem verzwakt en je gemakkelijker ziek kunt worden. Hoewel je niet ziek wordt door het alleen maar koud te hebben, zijn er studies die suggereren dat virussen zoals het rhinovirus zich sneller kunnen vermenigvuldigen bij lagere temperaturen. Dus als je naakt gaat slapen in de winter, zorg er dan voor dat je huid op huid ligt om je te helpen opwarmen, of dat je onder een deken slaapt die dik en warm genoeg is om jezelf warm te houden tijdens het slapen en het naakt slapen is goed voor je.

Voor meer informatie over slapen, raden wij het boekje Perfect slapen in 7 stappen! aan

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden