Slecht slapen overgang

Slecht slapen tijdens de overgang, er zijn veel vrouwen die hier last van hebben. De slechte slaapkwaliteit zorgt overdag voor vermoeidheid. Hoe kan dat je slechter gaat slapen? Op die waarom vraag, over de bijkomende klachten en meer geven we antwoord in dit artikel. 

Slecht slapen tijdens de overgang

Slecht slapen komt bij ongeveer de helft van de vrouwen in de overgang voor. Dit kan zich verschillend uiten:

 • In bed liggen en niet in slaap kunnen vallen. 
 • In slaap vallen lukt wel maar je wordt een paar keer wakker per nacht
 • In de ochtend wordt je elke keer te vroeg wakker en lukt het niet meer om in slaap te vallen 

Van welke vorm je ook last hebt, je kan je er overdag erg moe door voelen.

Waarom slaap je slecht in de overgang? 

Er zijn diverse oorzaken waardoor je slecht kunt slapen in de overgang:

 1. Zweten in de nacht 
 2. Opvliegers 
 3. Angsten
 4. Depressies
 5. Het gebruik van cafeïnehoudende producten een paar uur voor het slapen zoals thee, cola, koffie of chocola. 
 6. Te zware maaltijden nuttigen 
 7. Medicijngebruik
 8. Alcohol drinken 
 9. Het licht van de TV, tablets of smartphones. Dit blauwe licht kan je wakker houden. 

Met enkele zaken die het slecht slapen tijdens de overgang beïnvloeden, kan je dus zelf rekening houden (5,6,7,8). 

slecht slapen overgang

Nachtzweten in de overgang en slecht slapen

Hoe kan het dat nachtzweten resulteert in slecht slapen tijdens de overgang? Transpireren hoort nou eenmaal bij de overgang. Er zijn vrouwen die in de nacht wakker worden door het nachtzweten en besluiten het beddengoed te verwisselen of andere kleding aan te doen. Dit zorgt ervoor dat je weer wakker gaat worden. Dit kan enkele keren per nacht gebeuren. Logisch dat dit invloed heeft op je slaapkwaliteit. 

Relatie tussen slecht slapen, hormonen en de overgang 

Vraag die ik vaak krijg is of er een relatie bestaat tussen de overgang, hormonen en slecht slapen. Er is geen directe relatie tussen hormonen die veranderen en de problemen met slapen. Indirect is die relatie er wel. Zoals net genoemd kunnen opvliegers en zweten een hormonale oorzaak hebben. 

Daarnaast bestaat er een indirecte relatie doordat vrouwen gevoeliger kunnen worden door hormoonschommelingen. Zo kunnen ze meer last krijgen tijdens de overgang van de volgende klachten:

 • Stress
 • Problemen met de gezondheid
 • Mentale problemen 

Zo kunnen er extra spanningen ontstaan door de overgangsklachten die resulteren in het s’ nachts slechter slapen

Slecht slapen overgang en medicatie

Ook krijg ik vaak de vraag of er medicatie is om het slechte slapen tijdens de overgang op te lossen. Medicatie is vaak niet de beste oplossing. De natuurlijke oorzaken aanpakken werkt veelal een stuk beter dan simpelweg het innemen van medicatie. Want, als je stopt met het innemen van medicatie, komen de problemen van het slechte slapen in de overgang vaak weer terug. 

Jouw overgang overwinnen en beter slapen!

Als je last hebt van overgangsverschijnselen zoals slecht slapen, is het tijd om deze te overwinnen. Hiervoor raden we het volgende e-boek aan > overwin je overgang. Dit is een praktisch e-boek wat je helpt om beter te begrijpen wat er met je lichaam gebeurd tijdens de overgang. Bovendien leer je hoe je hiermee kunt omgaan. Leer in welke fase van de overgang jij je bevindt en hoe je van angstgevoelens, opvliegers en slecht slapen af gaat komen.

Als je niet tevreden bent over het e-boek is er een Niet Goed Geld Terug Garantie. Mocht je nog meer vragen hebben over slecht slapen in de overgang kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl