Melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen. In dit artikel geef ik je alles benodigde informatie en leer je hoe je dit veilig kunt gebruiken. In de komende paragrafen gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:
- Wat is het?
- Is het slecht voor je? en verslavend?
- Wanneer gebruik je melatonine?
- Kan je hier een jetlag mee voorkomen?
- Wat zijn de bijwerkingen? wat is de werking?
- Waar kopen / bestellen? Etos, Kruidvat, Apotheek of Online?
- Hoe zit dit bij baby’s, kinderen, alcohol en tijdens de zwangerschap?
Wat is melatonine precies?
Allereerst wat is het nu precies? Melatonine is een hormoon die ook geproduceerd wordt door een van je klieren in de hersens. Dit hormoon speelt een belangrijke rol voor jouw biologische klok. Als het donker begint te worden, zal de aanmaak van dit hormoon toenemen. Dit geeft jou lichaam een seintje dat het tijd is om naar bed te gaan. Kortom, het maakt je slaperig en helpt je om in slaap te vallen. Als je wakker wordt, neemt de aanmaak van melatonine af.
Is melatonine slecht voor jou?
De meeste mensen denken dat je veilig melatonine kunt gebruiken, omdat dit hormoon ook door het eigen lichaam wordt geproduceerd en omdat je het zonder recept kunt kopen. Toch is het gebruik niet risicoloos. Als je het verkeerd gebruikt, kan je biologische klok worden verstoord. Lees je dus goed in over de gebruiksvoorwaarden voordat je de melatonine gaat innemen. Gebruik je verstand. Het kan verslavend zijn. Er zijn mensen die niet meer zonder kunnen. Houd er dus rekening mee dat het verslavend kan werken.
Wanneer kan je melatonine gebruiken / innemen?
Lig jij wakker in de nacht? Als je slecht slaapt, kan dit veel oorzaken hebben. Als jouw biologische klok ontregeld is, is melatonine een goede oplossing. Jouw klok kan verstoord worden door de volgende zaken:
- In de nacht werken en overdag slapen
- Laat thuiskomen in de nacht
- Reizen door verschillende tijdzones (jetlag)
In de nacht werken en op de dag slapen
De mens is gewend om op de dag zelf wakker te zijn en in de nacht te slapen. Waarom? Omdat het overdag licht is en in de nacht donker. Melatonine wordt aangemaakt als het donker is. Dit maakt het lastiger om op de dag zelf te slapen. Dan biedt melatonine een perfecte uitkomst.
Melatonine en de jetlag
De jetlag kan ontstaan als je door meerdere tijdzones reist. Dit heeft veel invloed op je biologische klok. Aan het nieuwe ritme wennen duurt meestal een paar dagen. In de tussentijd kan melatonine helpen bij het verminderen van de jetlag.
Heeft melatonine invloed op het doorslapen?
Het antwoord hierop is nee. Melatonine zorgt dat je sneller in slaap valt. Het zorgt er niet voor dat je langer kan doorslapen. Als je vaak wakker wordt in de nacht en niet kan doorslapen, moet je op zoek naar een andere oplossing.
De dosering en werking van melatonine
Als je melatonine gaat innemen is de dosering en het tijdstip van groot belang voor de perfecte werking. Een te lage of hoge dosering of een verkeerd tijdstip, heeft invloed op de kwaliteit van het middel. Lees daarom altijd eerst de bijsluiter om zodoende voor jou de beste dosering en tijdstip van inname van melatonine te vinden.
Overdosis melatonine mogelijk?
Het is moeilijk om van tevoren te bepalen wat een overdosis melatonine is. Voor iedereen is de dosering namelijk anders. Elke persoon reageert hier anders op. Als je last hebt van de bijwerkingen, weet je dat je een te hoge dosis hebt genomen. Een overdosis moet ten alle tijden voorkomen worden.
De bijwerkingen van melatonine
Het gebruik van melatonine na het bestellen kan tot diverse bijwerkingen leiden. Hieronder een opsomming van de meestvoorkomende:
- Psychische klachten: nerveus zijn, rusteloos zijn, prikkelbaar, angsten,
- Slapeloosheid. Last van nachtmerries of ‘dromen’.
- Veel hoofdpijn
- Duizelig zijn / gevoel van draaierigheid
- Klachten in de maag / darmen. Denk aan maagpijn, maagzuur, braken, winderigheid of buikpijn.
- Uitslag op de huid. Rode huid die pijnlijk is / droge huid
- Veel naar de Wc moeten
- Hartkloppingen, bloeddruk die verhoogd is en borstpijn
- Toename in gewicht
- Tranen in de ogen, wazig zien
- Spierpijn / gewrichtspijn
- Zweten en opvliegers
- Mondblaren
- Droge mond
- Meer speeksel dan normaal
- Een slechte adem
Als je last hebt van een van bovenstaande bijwerkingen door melatonine gebruik? Raden we aan om contact op te nemen met de huisarts.
Melatonine en zwangerschap
Er is nog weinig onderzoek geweest naar het gebruik van Melatonine tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent of zwanger wilt worden en je overweegt om dit te gebruiken en kopen, raden we ook aan om even contact op te nemen met een deskundige / huisarts. Ditzelfde geldt bij gebruik van melatonine door jonge kinderen of babies. Neem het zekere voor het onzekere en neem contact op met een specialist.
Melatonine en Alcohol
Alcohol in combinatie met medicijnen wordt afgeraden, zo ook met melatonine. Drink dus geen alcohol als je deze tabletten gaat nemen.
Melatonine innemen en kopen
Is jouw biologische klok verstoord, omdat:
- Je een ploegendienst hebt of nachtdienst en op een ander tijdstip gaat slapen dan normaal?
- Kom je laat thuis in de nacht en wil je slapen?
- Reis je door verschillende tijdzones?
Dan is melatonine een goede oplossing om in te nemen. Zie hier een link naar het assortiment melatonine op bol.com. Vaak is het goedkoper om het online te bestellen dan te kopen in een winkel als Etos, Kruidvat of bij de Apotheek.
Melatonine bestellen – 1,2,3,5,10 MG? Raadpleeg de bijsluiter
Er zijn verschillende melatonine tabletten en pillen te koop die een eigen MG bevatten:
- 1 MG
- 2 MG
- 3 MG
- 5 MG
- 10 MG
Lees eerst goed de bijsluiter om te bepalen hoeveel MG tablet of pil je gaat innemen voor je gaat bestellen of kopen. Zo zit er een groot verschil tussen 1 MG tablet , 5 MG tablet of 10 MG pil.
Andere slaapproblemen?
Voor andere slaapproblemen, dan net benoemd, raden wij de cursus perfect slapen in 7 stappen aan. Deze cursus gaat op zoek naar de dieperliggende oorzaken van slaapproblemen en helpt jou zo om deze op te lossen.
Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden