Wake-up lights

Een wake-up light zorgt ervoor dat je op een rustige en natuurlijke manier wakker gaat worden. Dit komt door het natuurlijke licht wat wordt voortgebracht. In dit blog beantwoorden we de meestgestelde vragen rondom de wake-up light.

Wat is een wake-up light precies?

Een wake-up light is een wekker die je langzaam en natuurlijk wakker laat worden middels rustige en natuurlijke geluiden en licht. In tegenstelling tot het schrikkend wakker worden van de normale wekker.

Wake-up lights

Wat is de theorie achter het wake-up light?

Het principe is simpel. We zijn als mensen tienduizenden jaren opgestaan door natuurlijk licht en geluid. Een wake-up light bootst een zonsopgang na op natuurlijke wijze. Bovendien worden natuurlijke geluiden nagebootst. Dit voelt voor een mensenlichaam het meest vertrouwd aan.

Werkt dit nou echt?

Er zijn diverse ‘grote’ onderzoeken gedaan naar de effecten van wake-up lights. Uit al deze onderzoeken kan geconcludeerd worden dat een wake-up light zeker helpt met het opstaan als het buiten nog donker is. Zoals in de wintermaanden in Nederland of als je voor zonsopgang wakker wordt.

Want op het moment van donker worden, start jouw biologische klok met de productie van hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat we ons de volgende dag wakker en alert voelen. Een van de redenen waarom je in de zomer vaak makkelijker wakker wordt dan in de wintermaanden.

Onderzoek naar wake-up lights

Een onderzoek van een paar maanden heeft de volgende punten bewezen over het effect van wake-up lights:

 • 96% van de deelnemers aan het onderzoek die moeite hadden met opstaan, vonden na zes weken gebruik het makkelijker om op te staan in de ochtend.
 • Meer dan 81% van de deelnemers voelden zich na zes weken gebruik van het wakker worden licht, elke ochtend energieker.

Voordelen wake-up light

Zoals eerder benoemd is een wake-up light de vervanging van de ouderwetse wekker. Geen schrikreactie meer, maar rustig wakker worden.

Daarnaast wordt de cortisolrespons in de ochtend ondersteunt. Licht heeft veel invloed op het gehalte cortisol in het lichaam. Veel mensen hebben in deze tijden last van ‘stress’. Dit leidt tot onregelmatige pieken in het gehalte cortisol. De cortisolproductie raakt hierdoor van slag en uitgeput. Als jij je in de ochtend slap voelt en niet opgewerkt, is er een kans op een correlatie met het gehalte cortisol. Door de wake-up lights wordt je in de ochtend bloot gesteld aan licht, wat ervoor zorgt dat je cortisol in het lichaam een betere piek krijgt in de ochtend. Dit zal leiden tot een betere balans in de hormonen.

Ander voordeel is de balans van de melatoninen. De hoeveelheid licht heeft veel invloed op het melontoninelevel (het slaaphormoon). Dit is een lichtgevoelig hormoon wat het tegenovergestelde patroon volgt van cortisol. In de ochtend laag en in de avond pieken, zodat je heerlijk in slaap valt.

Diverse studies hebben aangetoond dat blootstelling van licht bij het opstaan zorgt voor een betere balans in de melatonine in het vervolg van de dag. Niet naar melatonine supplementen grijpen dus, maar dit op natuurlijke wijze oplossen met een wake-up light.

Wake-up lights

Wake-up lights en de interne klok

In de wintermaanden hebben de donkere ochtenden geen goede invloed op jouw interne klok. Omdat het buiten nog donker is voelt het voor het lichaam aan alsof de tijd voor opstaan nog niet is aangebroken.

Een wake-up light bootst het ochtendlicht na. Hierdoor voelt het voor het lichaam aan alsof het tijd is om op te staan. Makkelijker uit bed komen dus en meer energie in de ochtend.

Wake-up light kopen  – Let hierop

Er zijn tientallen wake-up lights verkrijgbaar. Philips heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van dit type producten. Zij zijn de marktleider geworden in dit segment en hebben tot nu toe ook de meeste Wake-up lights verkocht. Naast Philips zijn er enkele wakker worden lichten van het merk Lumie uit Engeland te verkrijgen, kortom, keuze uit de volgende merken:

 • Medisana
 • Davita
 • Beurer
 • Philips. Wij hebben zelf goede ervaringen met de producten van Philips op dit gebied. Bekende typenummers zijn de hf3520 en de h3500. Vooral van de hf3500 zijn er veel verkocht.
 • Lumie

Typen lichtwekkers

Er zijn diverse typen lichtwekkers. De nieuwste beginnen met een rood licht en verlichten de slaapkamer langzaam met een gele lichtkleur. Dit lijkt echt op een zonsopkomst.

Naast deze zonsopkomst zijn er nog meer eigenschappen en features die belangrijk om mee te nemen bij de aankoop van een wake-up light en die je kunt vergelijken met elkaar, zoals:

 • Het instellen van de duur van de zonsopkomst?
 • Is er überhaupt een zonsondergang?
 • Hoeveel wektijden zijn er in te stellen?
 • Kan er een back-up piepsignaal worden ingesteld?
 • Zit er een radiofunctie op de wake-up light? Radio luisteren via de lichtwekker.
 • Kan er eigen muziek worden afgespeeld?
 • Bluetooth: Werkt de wekker op bluetooth?
 • App: is de wake-up light via een app bedienbaar?
 • Reviews. Zijn er reviews van het product?
 • Voor kind of volwassenen? Voor kinderen of volwassenen zijn er speciale typen producten te koop. Let hierop bij de aankoop.

Allerlei zaken om rekening mee te houden bij de selectie, vergelijking en het kopen van een geschikt product. Daarnaast zijn er vaak enkele aanbiedingen. Omdat de lichtwekkers best prijzig zijn, kan een aanbieding soms nog wel enkele tientjes schelen.

Wake-up light kopen

Hieronder een overzicht van de bestverkochte Wake-up lights op bol.com. Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl. Wij zijn ook benieuwd naar jouw ervaring / ervaringen met de wake-up lights. Als jij deze met ons wil delen kunnen wij deze plaatsen op deze pagina.