Slaapproblemen door allergieën

Volgens het AD heeft een kwart van alle Nederlanders last van huisstofmijtallergie. Dat is een behoorlijk deel van de bevolking. Huisstofallergie kan leiden tot vervelende klachten zoals een loopneus, rode ogen, veelvuldig niezen of zelf tot astmaklachten. Het zorgt daarom vaak voor een verstoring van de nachtrust. Hierdoor treden er weer andere klachten op. Door de slechte nachtrust voelen mensen zich futloos, hebben ze concentratieproblemen en voelen ze zich ziekig.

Wat veroorzaakt de allergie?

Iemand die allergisch is voor huisstofmijt is overgevoelig voor de minuscule beestjes (van 0,2mm) die zich nestelen in matrassen, beddengoed of kussens. Wanneer deze ingeademd worden treed een reactie van het afweersysteem op; een allergische reactie. Huisstofmijt leeft vooral in matrassen en beddengoed door de omstandigheden. Hun ideale leefomgeving is namelijk bij een temperatuur van ongeveer 25 graden. Daarnaast voeden de mijten zich met huidschilfers, die natuurlijk vooral te vinden zijn in bedden. Het is best een naar idee, maar is (tot op zekere hoogte) eigenlijk heel ‘normaal’.

Hoe ga je het tegen?

Gelukkig hoeven mensen die allergisch zijn voor stof of huisstofmijt geen vaarwel te zeggen tegen hun nachtrust. Het is namelijk prima mogelijk de allergenen tot een minimum te beperken. Het belangrijkste is om het beddengoed regelmatig goed te laten luchten en heet te wassen. Liefst op een temperatuur van 60 graden. Hiermee wordt stofvorming in de materialen tegengegaan, waardoor allergieverwekkers minder snel de kans krijgen om zich te nestelen. Verder is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie en een temperatuur die onder de 22 graden Celsius blijft.

Antiallergisch beddengoed

Veel mensen met huisstofallergieën maken gebruik van anti allergisch bedtextiel. Dit bedtextiel is speciaal gemaakt om stofvorming tegen te gaan. De tijk van het materiaal heeft een extra hoge dichtheid, waardoor stof zich niet of moeilijker in het materiaal nestelt. Ook met een anti allergisch deken of matras is het belangrijk om het regelmatig te laten luchten. Het grote voordeel is dat speciaal bedtextiel minder vaak gewassen hoeft te worden.

Let bij het wassen van een allergeenwerend dekbed altijd goed op de wasvoorschriften. De manier van wassen kan namelijk verschillen van die van een regulier dekbed. Het is ook verstandig om het bedtextiel te kopen bij een winkel die is gespecialiseerd in anti allergische producten (zoals Allergieshop). Zij zijn beter in staat specialistisch advies te geven over het materiaal. Daar wordt de nachtrust alleen maar beter van.