Slaapdagboek

Hoe een slaapdagboek uw leven kan veranderen.

Voel je je niet fit en slaperig? Pak pen en papier en begin met het bijhouden van een slaapdagboek. Schrijf hier alles in wat uw goede nachtrust in de weg kan staan. En ga terug naar je meer energieke zelf. Ben jij een van de 3 op de 10 Nederlandse volwassenen die niet genoeg slaap krijgen? Zo ja, dan is het tijd om je slaapdagboek weer te gaan gebruiken. 

Om erachter te komen wat u ’s nachts wakker houdt en uw veerkracht berooft, moet u ongeveer twee weken lang op papier alles bijhouden. U zult misschien verrast zijn door wat u leert.

Hier is wat u moet bijhouden in uw “slaapdagboek”.

  • De tijd dat je naar bed ging
  • De tijd dat u daadwerkelijk in slaap viel, indien bekend
  • Hoe vaak ben je ’s nachts wakker geworden
  • Hoe lang duurde het elke keer voordat u weer in slaap viel?
  • De tijd dat je ’s ochtends wakker werd
  • Hoeveel dutjes je die dag hebt gedaan, en hoe lang elk duurde
  • De medicijnen die u heeft gebruikt
  • Hoeveel cafeïne of alcohol u drinkt
  • Totale slaapduur 
  • De hoeveelheid training die die dag is voltooid
  • De activiteit die is voltooid in het laatste uur

Als u deze informatie zelf doorneemt in uw slaapdagboek, kunnen onverwachte slaapbarrières aan het licht komen. Door uw dagboek door te nemen met een arts, kunt u samenwerken om uw slaapgewoonten te verbeteren en uw algehele gezondheid en veerkracht te vergroten.

slaapdagboek

Slaapdagboek tips 

We weten allemaal waarom een ​​goede nachtrust cruciaal is. In een diepe slaap vallen, herstart in wezen je lichaam, herstelt weefselschade en herstelt energie. Als u elke nacht voldoende ZZZ’s van goede kwaliteit krijgt, kunt u zowel emotioneel als fysiek weer op krachten komen.

Afhankelijk van wat je slaapdagboek je vertelt, zijn hier de zes belangrijkste gewoonten om te controleren of je moeite hebt om de slaap te krijgen die je nodig hebt:

Slaapdagboek tip 1  – Gebruik GEEN alcohol als slaapmiddel. Wijn, bier of een cocktail kunnen u helpen ontspannen en slaperig te worden. Maar met drank verlies je het vermogen om in een diepe, herstellende slaap te vallen. Alcohol voor het slapengaan helpt niet noodzakelijkerwijs om beter of langer te slapen.

Slaapdagboek tip 2 – Controleer uw medicijnen. Wanneer het koude- en griepseizoen toeslaat, kunt u in de verleiding komen om een ​​vrij verkrijgbaar hoest- en verkoudheidsproduct te proberen om uw symptomen te kalmeren. Veel medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u geen slaperige ogen krijgt. Controleer altijd eerst de ingrediënten. Sommige vrij verkrijgbare medicijnen tegen verkoudheid bevatten mogelijk meer cafeïne dan een kopje koffie van 8 ons.

Slaapdagboek tip 3 – Bezuinig NIET op slaap en probeer in het weekend bij te praten. Volwassenen hebben elke nacht minstens zeven uur nodig om veerkrachtig en gezond te blijven. Consistentie is de sleutel! In de weekenden kunt u uw slaap niet “inhalen”.

Slaapdagboek tip 4 –  Ga naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Je komt misschien in de verleiding om in het weekend uit te slapen, maar probeer je aan hetzelfde slaapschema te houden. Dit maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en wakker te worden. Creëer voor een optimale nachtrust een ontspannen bedtijdroutine.

Slaapdagboek tip 5 – Controleer GEEN sms- of e-mailberichten voordat u naar bed gaat. Het blauwe licht van elektronische schermen zorgt ervoor dat uw hersenen geen melatonine afgeven, de chemische stof in de hersenen die u slaperig maakt. Het kan dus moeilijker zijn om in slaap te vallen. Blauw licht in de ochtend kan je echter oppeppen en kan slaperigheid overdag verminderen.

Slaapdagboek tip 6 – Over het algemeen helpt regelmatige lichaamsbeweging u om beter in slaap te vallen en meer kwaliteitsvolle ZZZ’s te krijgen. Maar slaapdeskundigen raden u aan om krachtige routines voor de ochtend of middag te bewaren in plaats van ’s avonds. Als u uw hartslag te dicht voor het slapengaan laat draaien, kan dit u opwinden in plaats van naar beneden. Oefening met matige intensiteit in de ochtend bevordert daarentegen een diepe slaap.

Doe jezelf een plezier en maak van je slaap (en het volgen van wanneer er iets misgaat in een slaapdagboek) een prioriteit. Je voelt je misschien als een heel nieuwe jij.

Waarom een slaapdagboek? 

Als je slaapproblemen hebt en niet begrijpt waarom, kan het bijhouden van een slaapdagboek helpen bepalen wat je wakker houdt. Soms zijn uw slaapstoornissen het gevolg van slechte slaapgewoonten, bijvoorbeeld door te veel cafeïne te drinken voor het slapen gaan, niet sporten of slechte slaaphygiëne. Het slaapdagboek helpt om vast te stellen of je constant op dezelfde tijd wakker wordt, wat je die dag hebt gedaan, wat je hebt gegeten, enz. Om te zien of er een patroon is.

Begin met het bijhouden van een slaapdagboek zodra u een probleem begint te herkennen en voltooi dit over een periode van twee weken. Als u een huisarts of zorgverlener moet raadplegen over uw slaapproblemen, heeft u bewijs van uw slaap-waakpatroon dat kan helpen bij een diagnose en behandeling.

Slaapdagboeken zijn een cruciaal hulpmiddel voor het verzamelen van informatie. Ze kunnen worden gebruikt voor symptoombewaking tijdens een beoordelingsfase van de therapie, symptoombewaking tijdens therapie of voor het correleren van activiteit met symptomen. Dit slaapdagboek bevat ruimtes om het begin van de slaap, de wektijd, de slaapduur en het nachtelijk ontwaken vast te leggen. Het moedigt cliënten ook aan om informatie te verzamelen over hun cafeïne-inname, lichaamsbeweging en stemming, die kan worden gebruikt om relaties met slaap te onderzoeken.

Slaapdagboek bijhouden

Wil jij een slaapdagboek gaan bijhouden? Hierbij een link naar een slaapdagboek  

Wil je aan de slag gaan met het verbeteren van de kwaliteit van je slaap. Dan raden we de perfect slapen in 7 stappen methode aan. 

Voor vragen over slaap gerelateerde topics kan je altijd mailen naar info@vanslechtnaarbeterslapen.nl

 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden