Slapeloosheid

Slapeloosheid wat is dat precies, wat betekent het, wat zijn de gevolgen en wat kan je allemaal doen om dit te voorkomen en op te lossen. Na het lezen van deze blog heb je de antwoorden.

Wat is slapeloosheid?

Wat is slapeloosheid? Bij slapeloosheid heeft een persoon moeite om in slaap te komen en moeite om door te slapen. In de medische wereld wordt dit ook wel insomnia genoemd (Nederlands insomnie). Wist je dat ongeveer 30% van de mensen regelmatig last heeft van problemen inzake slapen. Slapeloosheid kan een tijdelijk bijverschijnsel zijn van veel stress of een grote gebeurtenis waar emoties bij gepaard zijn. Dit kan zijn het overlijden van een dierbare bijvoorbeeld. Insomnie kan ook chronisch zijn. Dan heeft het een groot effect op je leven.

Slapeloosheid

Slapeloosheid – de symptonen

Als mensen last hebben van slapeloosheid, hebben ze last van de volgende symptonen:

  • Heel veel moeite om in slaap te vallen.
  • Midden in de nacht wakker worden en moeite hebben om door te slapen.
  • Elke ochtend te vroeg wakker zijn.
  • Opstaan en erg vermoeid zijn.
  • Algehele over(vermoeidheid) & slaapaanvallen op de dag zelf
  • Prikkerig
  • Geheugenproblemen
  • Slapeloze nachten
  • Moeite om te concentreren
  • Korter dan 5 uur slapen per nacht
  • Veel stress

Dit zijn de meest voorkomende symptonen. Houd rekening met het feit dat iedereen een andere behoefte aan slaap heeft. Zo zijn er mensen die aan 5 uur slaap genoeg hebben, zonder last te hebben van de klachten zoals hierboven beschreven. Als de leeftijd toeneemt, is er minder behoefte aan slaap.

Verschillende soorten slapeloosheid

Er zijn diverse soorten van slapeloosheid. In het vervolg van deze blog lees je over de meest bekende vormen en de oorzaken hiervan.

Insomnie idiopatisch

Bij deze vorm van slapeloosheid is er geen oorzaak. Dit is de diagnose die wordt gesteld als er geen oorzaken zijn.

Insomnie paradoxaal

Bij paradoxale slapeloosheid heb je een verkeerd beeld over de slaapduur. Deze lijkt voor je gevoel een stuk korter dan dat het in werkelijkheid is. Dit heeft ook wel slaap misperceptie. Een voorbeeld. Mensen die denken dat ze vier tot vijf uur slapen,uit onderzoek blijkt dat ze zes tot zeven uur slapen.

Insomnie psychofysiologische

Psychofysiologische slapeloosheid is het resultaat van een negatieve spiraal. Mensen die last hebben van deze vorm, kunnen niet op de gangbare wijze in slaap komen. Hoe meer deze mensen proberen om in slaap te komen, hoe alerter hun geest gaat worden. Het standaard ritueel, gordijnen sluiten, de tanden poetsen, wekker zetten, doet deze mensen denken aan de ‘zoveelste’ moeilijke nacht die ze gaan ervaren. Hierdoor worden ze nerveus en angstig.

Als deze mensen niet de intentie hebben om te slapen, zoals bijvoorbeeld televisie kijken, vallen ze veel makkelijker in slaap. Dit soort mensen piekeren s nachts en vragen zich af hoe lang ze nog wakker moeten liggen. Vaak kijken ze naar de tijd op de wekker. In de ochtend raken ze gefrustreerd en staan ze geradbraakt op. De kern van psychofysiologische slapeloosheid is een negatieve conditionering en het jezelf aanleren van onaangepast slaapgedrag, ook al is dit onbewust.

slapeloosheid oplossen

Een slechte slaaphygiëne die leidt tot slapeloosheid  

Slechte slaaphygiëne wat uitmondt in slapeloosheid, komt door slechte gewoonten en omstandigheden die beiden invloed hebben op je slaap.

Slapeloosheid als gevolg van een jetlag

Een Jet Lag is een ‘tijdelijke’ vorm van slapeloosheid. Dit komt voor als iemand zijn biologische klok niet meer klopt met de lokale tijd. Dit komt voor op vluchten van lange afstanden, veelal als er diverse tijdzones worden doorkruist.

Slapeloosheid door restless legs

RLS, het restless legs syndroom is een aandoening, ook wel de ziekte van Willis-Ekbom genaamd. Bij deze aandoening hebben mensen last van een drang die onweerstaanbaar is om bepaalde spieren te bewegen. Vooral op het moment dat ze zich aan het ontspannen zijn. Meestal gaat het om de armen of benen, maar het komt ook weleens voor bij andere spiergroepen.

Slapeloosheid door neurologische ziektes

Je hebt ook slapeloosheid die ontstaat door ziektes met een neurologische achtergrond, denk aan Alzheimer, epilepsie, Parkinson, Spierdystonie etc.

Slapeloosheid door psychiatrische ziektes

Als mensen last hebben van manische periodes, depressie, schizofrenie of paniek aanvallen, kan last krijgen van slapeloosheid. Dit kan ook komen door het gebruik van medicijnen bij psychiatrische ziekten.

Chronische pijn en slapeloosheid

Een voorbeeld van chronische pijn bij slapeloosheid is gewrichtspijn door een afwijking aan het heupgewricht, artritis of pijn bij kanker, etcetera.

In de nacht te vaak naar het toilet moeten
Dit is ook een oorzaak van slapeloosheid, wat kan ontstaan door prostaatproblemen of het gebruik van pillen om te plassen.

slapeloosheid gevolgen

Slapeloosheid door het gebruik van drugs of medicijnen

Slapeloosheid kan ook ontstaan door het gebruik van drugs of medicijnen. Deze hebben dan invloed op je slaapwaakritme.

Acuut versus chronische insomnie

De duur en hoe vaak slapeloosheid voorkomt, verschilt. Er zijn mensen die tijdelijk last hebben van insomnie, dit wordt dan acuut genoemd. Andere mensen hebben langer te maken met een slaapstoornis. Je kan spreken over chronische insomnie als klachten langer dan drie a vier weken aanhouden.  

De diagnose en behandeling

Mocht je last hebben van slapeloosheid, is het aan te raden om direct een afspraak te maken met de huisarts. Vermoeidheid en problemen met slapen komen vaak voor. Het is niet altijd chronisch van aard. Je huisarts zal niet direct medicatie voorschrijven of je naar de kliniek verwijzen. Al de problemen na enkele weken niet zijn verdwenen, is het aan te raden opnieuw een afspraak te maken. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar een neuroloog of slaapkliniek. Deze specialist is gespecialiseerd in de behandeling van slaapproblemen en stoornissen.

Enkele tips tegen slapeloosheid

Behalve pillen om te slapen, kan je ook de omstandigheden voor slapen zo optimaal mogelijk maken. Hieronder enkele tips:
– Ga op ‘vaste’ tijden slapen en sta ook op om vaste tijden. Ook als je slecht slaapt.
– Drink geen alcohol, koffie, energiedrankjes of andere dranken waar cafeïne in zitten.
– Eet geen zoetigheid (Snoep, IJs, andere producten met suiker) voor je gaat slapen.
– In de avond geen chocola eten.
– Geen vette producten eten voor het slapen (patatjes, chips, vette worst).
– Maak in de avond nog een wandeling.
– Geen tv op bed kijken of films die te spannend zijn .
– Beweeg overdag voldoende, maar ga niet te intensief trainen voor het slapen.
– Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen doen
– Drink in de avond warme melk of kruidenthee
– Geen mobieltje of tablet mee naar bed nemen
– Houd je wekker uit het zicht, zodat je hier niet elk uur naar gaat kijken.
– Neem een warm bad voor het slapen gaan.
– Maak je slaapkamer donker
– Zo zijn er nog tientallen tips

Slapeloosheid oplossen – de perfect slapen methode

Middels de perfect slapen methode, kan je jouw slapeloosheid gaan oplossen. Lees hier meer over deze methode.

 

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden

Gebruikte bronnen artikel

Onder andere de volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het schrijven van dit artikel.