Slaapmat

Een slaapmat is bijna net zo belangrijk als een slaapzak tijdens het kamperen, want het is vooral deze die u van de koude grond scheidt. Wanneer je in je slaapzak ligt, wordt de isolatie samengeperst, waardoor deze niet effectief is voor het vasthouden van warme lucht, omdat de meeste lucht naar buiten wordt geduwd. Er is niets dat de warmte kan vasthouden, die vervolgens via geleiding aan de grond verloren gaat. De grond zal niet op je temperatuur komen, wat betekent dat het jouw warmte zal absorberen – via geleiding – totdat je dezelfde temperatuur hebt als de grond is, en dit kan zeer gevaarlijk zijn. Daarom is het raadzaam om een slaapmat te kopen en van tevoren even te testen op de grond waar je jouw slaapmat neerlegt.

Soorten slaapmatten

Slaapmatten voor het kamperen op een camping zijn over het algemeen te koop in een van de drie verschillende soorten constructies: zelf-opblazende, niet-zelf-opblazende en gesloten celschuimmatten. Daarnaast heb je nog allemaal verschillende formaten en diktes van 10 cm dik tot 15 cm dik. De dikte van de slaapmatten bieden elk een andere manier om lucht op te vangen en het lichaam van de grond te scheiden, en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Daarnaast heb je nog verschillende groottes van slaapmatten. Zo zijn er slaapmatten die voor 2 personen gemaakt zijn of voor 1 persoon.

slaapmat

Dikte van de slaapmat

De dikte van de slaapmat houd je van de grond af wanneer je op je slaapmat slaapt. Wanneer je zwaarder bent kan je het beste een dikkere slaapmat gebruiken. Een kind kan makkelijk op een slaapmat van 5 tot 10 cm dik slapen. Zo blijven ze alsnog van de grond terwijl je de slaapmat wel zo dun mogelijk houdt zodat hij makkelijk opbergbaar blijft. Een volwassene heeft eerder een slaapmat van 15 cm nodig om niet op de grond te liggen. De dikte van de slaapmat zorgt er ook voor dat de temperatuur van de grond minder doordringt in de mat. Zo neemt een slaapmat van 10 cm sneller de temperatuur van de grond op dan een mat van 15 cm.

Schuimmatten met gesloten cellen

Deze slaapmatten zijn licht van gewicht, maar nemen meer ruimte in beslag dan de andere opties, en bieden isolatie door middel van gesloten luchtcellen in het schuimmateriaal. Schuimmatten kan je het beste gebruiken wanneer je genoeg ruimte hebt. Deze slaapmatten vangen lucht op in het schuim en beschermen u tegen de koude grond. Omdat ze gemaakt zijn van gesloten luchtcellen (wat betekent dat er geen lucht kan ontsnappen aan elke cel, zullen deze schuimmatten niet comprimeren. Dit maakt ze veel steviger, en een potentieel ongemakkelijkere optie om mee om te gaan. Bovendien nemen ze daardoor meer ruimte in beslag en moeten ze worden opgerold als ze worden opgeborgen.

Zelf opblazende slaapmatten

Zelf opblazende slaapmatten bestaan uit schuim dat in een luchtdicht omhulsel is verpakt en werken door lucht te absorberen als het ventiel open is, waardoor het schuim uitzet. Door het gebruikte type schuim (open cel) zijn ze samendrukbaar, waardoor ze comfortabeler zijn dan schuimmatten met gesloten cellen en gemakkelijker op te bergen zijn. De mate van comfort en isolatie die wordt geboden is afhankelijk van de hoeveelheid schuim die in de mat wordt gebruikt, wat meestal resulteert in een afweging van gewicht en kosten. Test voor vertrek of de zelf opblazende mat ook daadwerkelijk opblaast, anders moet je misschien een pomp meenemen om vervelende situaties te voorkomen. Zelf opblazende slaapmatten zijn misschien wel de meest populaire koop onder kampeerders vanwege hun lichte, maar samendrukbare karakter, terwijl ze toch een effectieve isolatie bieden. De beste slaapmat dus voor op de camping.

Niet-zelf opblazende slaapmatten

Niet-zelf opblazende slaapmatten komen goed uit de test. Niet-zelf opblazende matten kun je in veel verschillende vormen kopen. Over het algemeen hebben ze allemaal een handmatige opblazing nodig met behulp van een voetpomp of alleen uw mond en zullen ze meestal een duurzame hoes bevatten. Waar ze variëren is in het type isolatie dat binnenin wordt gebruikt, als die er überhaupt is.

Alleen luchtmat: Geen extra isolatie – lichtgewicht, maar bieden zeer weinig isolatie, meer geschikt voor gebruik in de zomer.

Dons en synthetisch geïsoleerd: door de isolatie binnenin zijn deze slaapmatten veel effectiever om je ’s nachts warm te houden, waarbij dons de beste maar duurste optie is. Ze zijn meestal dikker, en met extra gewicht.

slaapmatje

Slaapmatten – wat je nodig hebt voor je kampeertrip

Op reizen waar grootte, ruimte en gewicht geen rol spelen, bijvoorbeeld bij het kamperen met de auto, zijn opblaasbare slaapmatten kopen de aanbevolen optie, die meer comfort en isolatie bieden dan schuimrubberen matten met gesloten cellen. Waar je het gewicht dat je draagt zo laag mogelijk moet houden, zijn gesloten celschuimmatten een voor de hand liggende optie, hoewel je ook lichte zelf opblazende matten kunt vinden. Houd er wel rekening mee dat als je in de winter kampeert, je misschien wel voor een warmere mat wilt kiezen, of misschien zelfs voor twee slaapmatten die je op elkaar kunt leggen. Test de slaapmat altijd even voor vertrek.

Slaapmat kopen – tips

Het belangrijkste is dat je een onderzoek doet en weet in welke omstandigheden je verwacht te kamperen voordat je een slaapmat wilt gaan kopen. Door deze te kennen, en de voors en tegens van elk type slaapmat, moet je veel beter voorbereid zijn om de winkels in te gaan en de juiste vragen te stellen. Zo kan je de beste slaapmat kopen voor jouw situatie. Wil je nu al vast online een kijkje nemen naar welke slaapmatten er op de markt zijn? Bekijk dan eens deze pagina.