Moe zijn maar niet kunnen slapen

Moe zijn maar niet kunnen slapen, wat doe je daartegen? Lees het in dit blog. In gesprekken gebruiken we “moe” en “slaperig” door elkaar, maar in werkelijkheid duiden ze op heel verschillende dingen en het is belangrijk het verschil tussen beide te kunnen zien. Iemand kan zich extreem moe voelen, maar in feite nog niet aan slapen toe zijn. Zoals je misschien al hebt ervaren, maakt heel moe zijn niet noodzakelijk dat slapen onvermijdelijk is. 

Slaperig en moe 

Slaperig zijn daarentegen is wat men noemt een discriminerende stimulans voor slaap; het voorspelt dat de slaap op het punt staat te komen. Hoe weet je nu of je echt slaap moe bent? Let op tekenen als: jeukende ogen, gebrek aan energie, spierpijn, geeuwen en de neiging om “in te dommelen”. Als je naar bed gaat zonder een van deze tekenen te hebben ervaren en dus niet echt moe bent, is de kans kleiner dat je snel in slaap valt. De kans is groter dat je wakker ligt en denkt aan niet slapen terwijl je wel moe bent. 

moe zijn maar niet kunnen slapen

Moe zijn maar niet kunnen slapen – Actieve geest 

De ‘race mind’, zoals het bekend staat, komt veel voor bij slechte slapers omdat de hersenen nog niet heel moe zijn waardoor je moeilijk in slaap komt. Het is de meest voorkomende oorzaak van slapeloosheid. Of je nu denkt aan gebeurtenissen in het verleden of in de toekomst, of zelfs aan onbelangrijke dingen, hardnekkige gedachten kunnen ervoor zorgen dat een erg vermoeid persoon zich niet slaperig voelt. Hoe meer je gedachten op hol slaan, hoe alerter je wordt, zelfs als je je extreem moe voelt waardoor je niet kunt slapen. 

Moe zijn maar niet kunnen slapen – Verhoogde opwinding 

Niet alleen jouw gedachten kunnen voorkomen dat je in slaap valt – ook sporten kort voordat je naar bed gaat of te laat op de dag stimulerende middelen tot je nemen, kunnen ervoor zorgen dat je niet slaperig wordt. Hoewel is aangetoond dat lichaamsbeweging samengaat met een betere slaap, kan intensieve aerobe lichaamsbeweging te kort voor het slapengaan jouw energie juist stimuleren, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te komen. Soortgelijke effecten kunnen worden veroorzaakt door stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine. Als stimulerende middelen kunnen zij het moeilijker maken om de opwinding te verminderen en de slaap te vatten. Met name cafeïneconsumptie blijkt tot gevolg te hebben dat het langer duurt om in slaap te vallen terwijl je wel moe bent. 

Wat moet je doen als je moe bent maar niet kunt slapen? 

Moet zijn maar niet kunnen slapen, wat nu? De sleutel is om vast te houden aan activiteiten en gewoonten die je ontspannend vindt en die helpen om overprikkeling te verminderen, zodat de slaap de waakzaamheid kan overwinnen. Mensen met slaapproblemen hebben vaak moeite met ontspannen en ‘loslaten’. Het is daarom heel belangrijk dat je leert om het te laten gebeuren en het niet probeert te forceren. Verschillende mensen vinden verschillende activiteiten ontspannend, dus experimenteer om uit te vinden wat voor je het beste werkt en je kan zo weer slapen wanneer je moe bent! Voor meer tips voor slaapproblemen, bekijk de slaapwijzer.  

Perfect slapen in 7 stappen Nu Downloaden